HPV-skandalen: Överläkare och immunolog anklagar danska Socialstyrelsen för vilseledning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 juni 2016
- NewsVoice redaktion
Kan vaccin bota förkylningar?

Sundhetsstyrelsen-vaccinDen danska motsvarigheten till Socialstyrelsen – Sundhetsstyrelsen – för befolkningen och politikerna bakom ljuset, när den hävdar att HPV-vaccin räddar liv. Det menar en överläkare i immunologi och han får även uppbackning av experter. Samtidigt anklagar han Sundhetsstyrelsens generaldirektör Sören Broström för vetenskaplig oredlighet. 

Översättning: Eleonor Källeskog Susman, Vaccin.me | Källa: Ekspert anklager styrelse for at vildlede om HPV-vaccine

Unga kvinnor uppmanas av Sundhetsstyrelsen att ta HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer, men enligt experterna går Sundhetsstyrelsen allt för långt när den påstår att vaccinet fungerar. Enligt experterna finns det ännu inga bevis för det.

Det finns inte bevis för att det omstridda HPV-vaccinet kan rädda liv. Det säger överläkaren vid Ålborgs universitetssjukhus, Kim Varming, som är expert i klinisk immunologi. Och han tillbakavisar nu starkt Sundhetsstyrelsens information om vaccinet, som erbjuds unga kvinnor kostnadsfritt.

Vilseleder om HPV-vaccinets effekt

Sören Broström - Foto: Sundhetsstyrelsen (DK), pressbildSundhetsstyrelsen vet nämligen mycket väl att effekten inte är dokumenterad, men trots det har myndigheten och generaldirektör Sören Broström gång på gång hävdat att HPV-vaccinet räddar liv, för att det påstås skydda mot utvecklandet av livmoderhalscancer.

Bild: Sören Broström – Foto: Sundhetsstyrelsen (DK), pressbild

Samtidigt har man inom Sundhetsstyrelsen uttryckt oro över att debatten i media om vaccinets säkerhet och den efterföljande kraftiga nedgången i antalet vaccinerade flickor kommer att leda till fler fall av livmoderhalscancer och därmed dödsfall.

På grund av denna desinformation anklagar nu Kim Varming generaldirektören för vetenskaplig oredlighet.

Läs hela artikeln på Vaccin.me

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq