Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kanadensisk krigare mot IS säger att Erdogan vill bli sultan för Islamska Staten

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 juni 2016
- Torbjörn Sassersson
Hanna Bohman - Foto: RT.com

En kanadensisk kvinna – Hanna Bohman (47) – som kämpat på kurdernas sida mot ISIS [numera IS] i Syrien säger att anledningen till att Turkiet stödjer IS bla handlar om att Erdogan vill bli sultan för den Islamska Staten. Det är allmänt känt att Erdogan stödjer IS säger hon, utom i västmedier.

Text: Torbjörn Sassersson | Bilder: RT.com

“Right now the biggest problem isn’t so much as ISIS, it’s Turkey supporting ISIS”, she noted, adding that “Erdogan wants to create an Islamic state – he wants to be the sultan.”

Kvinnliga kurdiska krigare mot IS - Foto: RT.com
Bild: Kvinnliga kurdiska krigare mot IS – Foto: RT.com

Hanna Bohman är bekymrad över hur unga de kurdiska soldaterna är.

Det som driver de unga kurdiska männen och kvinnorna är att de vet att de kommer att dödas av IS-krigare, förr eller senare, så de väljer att hellre dö i strid. Hon tillägger att det är oerhört tragiskt att de måste gå in i ett krig som Väst har skapat.

IS-krigare tror att det inte kommer till himlen om de dödas av en kvinna, enligt RT.

Hanna Bohman lämnade en trygg tillvaro i Kanada i mars 2015 för att slåss för kurderna mot IS. Hon stannade i fyra månader. Hon säger att det fanns över 300 frivilliga soldater från en lång rad länder som valt att bekriga IS. De kom från Sydamerika, Europa, Ryssland, Kina and Australien. Hon rekryterade sig själv via en kurdisk Facebook-sida där hon fick instruktioner för resan till Syrien.

Hanna Bohman förklarar sin drivkraft att ställa upp:

“It was just an anger with ISIS and the politics being played with people’s lives. I was watching on the news as they were killing the Yazidis in Chingal and things like that, and our governments weren’t doing anything to stop it. It was really the primary motivation for me to go there.”

Läs mer i RT: Erdogan wants to be ‘sultan of Islamic state,’ former model-turned-fighter tells RT

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq