Kolesterol är nyttigt och inte skadligt – Ny studie publicerad i British Medical Journal

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 juni 2016
- Torbjörn Sassersson
Smör - butter - Foto: Crestock

Smör - butter - Foto: CrestockDEBATT. Precis som forskare sagt i många år, kolesterol är inte farligt. Tvärtom det är nyttigt och förebygger sjukdomar. Är detta slutet för läkemedelsbranschens statinbedrägeri? Knappast.

Text: Torbjörn Sassersson

Det saknas ett samband mellan halten av LDL-kolesterol i blodet och dödlighet i hjärt- kärlsjukdomar. Det visar den nya studien som bygger på en granskning av sammanlagt 68 000 människor över sextio år.

Kolesterol bildas i kroppen och har avgörande betydelse för vår hälsa, naturlig prevention och cellernas funktion. NewsVoice återpublicerade 2014 ett pressmeddelande från 2005 från Karolinska Institutet med ett liknande budskap. KI-forskaren Maura Heverin konstaterade att kolesterol är “absolut nödvändigt” för hjärnan.

En av rapportens författare, läkaren Malcolm Kendrick, säger att sanningen funnits tillgänglig länge. Hypotesen om det det farliga kolesterolet är fel och särskilt misstankarna om den typ som kallas LDL-kolesterol.

Skärmdump från HD.se, kolesterolDaniel Rydén på Helsingsborgs Dagblad (HD) som skriver om studien konstaterar:

“Hypotesen han talar om har vållat strid mellan forskare i mer än sextio år.”

HD listar sedan, vad Rydén kallar: “historiska krutdurkar” i det vetenskapliga kriget om fet mat och kolesterol. Läs mer om dem i HD.

Tyvärr har HD i sin artikel lagt in en bild på en man som äter hamburgare, men det är inte tillrådligt att äta hamburgare eftersom de innehåller mycket socker och stärkelse samt dessutom äter det flesta även pommes frites med hamburgare, vilket kan ge hjärt- och kärlsjukdomar.

Striden är knappast över. När forskare för några år sedan lyckades få fram fakta att kolesterol inte är skadligt uppfann läkemedelsindustrin att det finns bra och dåligt kolesterol. Därmed kunde försäljningen av statiner fortsätta. Frågan är vad de ska hitta på denna gång.

Text: Torbjörn Sassersson

Swisha Sassersson 5 kr

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq