Kolesterol är nyttigt och inte skadligt – Ny studie publicerad i British Medical Journal

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 juni 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Smör - butter - Foto: Crestock

Smör - butter - Foto: CrestockDEBATT. Precis som forskare sagt i många år, kolesterol är inte farligt. Tvärtom det är nyttigt och förebygger sjukdomar. Är detta slutet för läkemedelsbranschens statinbedrägeri? Knappast.

Text: Torbjörn Sassersson

Det saknas ett samband mellan halten av LDL-kolesterol i blodet och dödlighet i hjärt- kärlsjukdomar. Det visar den nya studien som bygger på en granskning av sammanlagt 68 000 människor över sextio år.

Kolesterol bildas i kroppen och har avgörande betydelse för vår hälsa, naturlig prevention och cellernas funktion. NewsVoice återpublicerade 2014 ett pressmeddelande från 2005 från Karolinska Institutet med ett liknande budskap. KI-forskaren Maura Heverin konstaterade att kolesterol är “absolut nödvändigt” för hjärnan.

En av rapportens författare, läkaren Malcolm Kendrick, säger att sanningen funnits tillgänglig länge. Hypotesen om det det farliga kolesterolet är fel och särskilt misstankarna om den typ som kallas LDL-kolesterol.

Skärmdump från HD.se, kolesterolDaniel Rydén på Helsingsborgs Dagblad (HD) som skriver om studien konstaterar:

“Hypotesen han talar om har vållat strid mellan forskare i mer än sextio år.”

HD listar sedan, vad Rydén kallar: “historiska krutdurkar” i det vetenskapliga kriget om fet mat och kolesterol. Läs mer om dem i HD.

Tyvärr har HD i sin artikel lagt in en bild på en man som äter hamburgare, men det är inte tillrådligt att äta hamburgare eftersom de innehåller mycket socker och stärkelse samt dessutom äter det flesta även pommes frites med hamburgare, vilket kan ge hjärt- och kärlsjukdomar.

Striden är knappast över. När forskare för några år sedan lyckades få fram fakta att kolesterol inte är skadligt uppfann läkemedelsindustrin att det finns bra och dåligt kolesterol. Därmed kunde försäljningen av statiner fortsätta. Frågan är vad de ska hitta på denna gång.

Text: Torbjörn Sassersson

Swisha Sassersson 5 kr


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Du svammlar, erikK.. Vad är “nya internationella samarbetsfabriken i Kina” eller ett “alientranshumanistiskt påfund”, och vad har det med topic att göra ?

 • [Exempel på off topic kommentar, över tre 300 ord, Sylthammar…]

  … den som skriver att de kommer att åtnjuta samarbetsframtagna piller för bot för de sjukdomar de nu ställts inför… istället för att se vad som leder till ohälsa och hur då vägen tillbaka måste formas – är en så kallad “red herring”. och/eller nyttig idiot.

  Det du med stora ord kallar för “integritet” är dumhet, och visar att kejsaren har inga kläder, kejsaren är naken, sånär som på en dumstrut.

 • Lägg ned, Erik K! Diskutera inte sådant som du inte begriper!!

  Du vet ju uppenbarligen inte att elitens agenda kanaliseras främst genom privata bolag som även driver vissa stater, deras ekonomi, deras politiker och de beslut som fattas av dem. Med en bred internationell bas kan man dock ta fram bred kunskap som går emot det övervägande politiska systemet. Läs på!

  Mig kommer du aldrig att kunna påverka. Det är ett som är säkert. Jag vet vad jag tycker och vilken grund jag har för mina åsikter. De kan bara påverkas av fakta, inte av andras ogrundade åsikter och inte heller av andra personers förutfattade meningar. Även om alla skulle säga så som du uttrycker dig, så skulle det inte kunna påverka mig. Det kallas för integritet.

 • [Exempel på off topic kommentar, konfliktsökande, Sylthammar…]

  Zazzio – vad sjuttan menar du?

  Olika folkgrupper har olika omsytändigheter, miljkö och klimat, växter…

 • Studien är referentgranskad av läkare specialiserade inom det medicinska område som studien avhandlar. Studien är dessutom publicerad i en MEDLINE-indexerad, medicinsk, vetenskaplig tidskrift med en så pass hög impact factor som drygt 2,5. Det finns således ingen anledning att ifrågasätta studiens resultat om en kritisk granskare inte kan finna några uppenbara felaktigheter i studien.

 • Studien är en översiktsstudie som innefattar alla de studier som uppfyller ett på förhand uppställt kriterium. Studiens resultat är entydigt och visar att det inte finns någon vetenskaplig grund för att LDL skulle vara skadligt och att det skulle orsaka ateroscleros.

  Läkemedelsindustrins statinbehandling (med alla dess biverkningar) baseras således på ett osant paradigm – ett felaktigt antagande eller kanske rent av en ren lögn som har haft för avsikt att sälja statiner som kan generera vinster till läkemedelsbolagens aktieägare.

  Aktiebolagsmodellen utgör ett hot mot människors hälsa.

  Det finns all anledning att ifrågasätta rätten för privata bolag att forska fram och tillverka läkemedel. Jag anser att läkemedel enbart borde få framställas av världens stater i samarbete.

 • Det är nog mest bara kaniner (de som föddes upp på animaliskt fett i den där AC-‘studien’ ni vet), som behöver ta kolesterolsänkande. Är det inte helt otroligt att någon över huvud taget tog den ‘studien’ på allvar? Jag har för min del aldrig hört talas om kaniner som äter animalisk föda ..har ni? 😉

  Att inbilla människor att de skulle behöva ta kolesterolsänkande medicin är rent lurendrejeri!

 • Struntprat. Det är mer än bevisat bortom allt rimligt tvivel att kolestrol orsakar hjärt och kärlsjukdomar samt är starkt associerat med tidig död.

  Det finns bokstavligt talat 100tals om knte 1000tals stuider som pekar på och bevisar detta. EN studie betyder ingenting när nästan all annan seriös forskning säger tvärtom.
  Och ör man ändå osäker så kan man ta en titt på vad människorna i jordens blåa zoner(de platser på jorden där människor lever spm absolut längst och friskast) äter, då ser man tydligt att samtliga blåa zoner präglas av antingen kolestrolsnål eller kolestrolfri kost samt att människorna har mycket låga nivåer av kolesterol.
  Enkelt.

 • I min mening är inte Läkemedelsverket för folkets bästa! De vill få oss sjuka och beroende av mediciner!har sagt detta o sett sen ja var liten! Varför måste det vara biverkningar? Är det ju aldrig på naturlig medicin! Söker man så ser man att de som äger detta är de samma som äger banker McDonalds mm! Illuminati!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *