Aftonbladets dr Arash Sanari har fel om prostatabehandling – kosttillskott fungerar

publicerad 30 juli 2016
- av NewsVoice
Arash Sanari (Fråga Doktorn, Aftonbladet), 2016

Arash Sanari (Fråga Doktorn,   Aftonbladet), 2016I Aftonbladets ”Fråga läkaren” svarar dr Arash Sanari på läsarnas frågor. Han fick frågan om kosttillskott med broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt-te kunde vara verksamt mot prostatacancer. Svaret dr Sanari gav var: “Det finns inga vetenskapliga bevis för att medlet har någon påverkan”. Det är fel, säger Mertz Laakso som saluför Pomi-T.

Text uppd. kl 15:58, 31 juli 2016

Men detta stämmer inte, det skulle dr Sanari veta om han hade kollat vad hans egen tidning har skrivit om kosttillskottet med just broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt-te och de vetenskapliga resultaten från Pomi-T-studien, enligt Aftonbladet.

Just Aftonbladet var en av de första tidningarna i Sverige att skriva om Pomi-T-studien. Pomi-T-studien handlade om att jämföra PSA-värdet utveckling om man tog kosttillskott med broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt-te. Studien var en dubbelblind, placebokontrollerad studie gjord i England.

Man konstaterar i artikeln från 2013 att det har gjorts liknande studier förut, men fördelen med den här är att den är större än de som gjorts tidigare. Man kan inte säga att det hjälper varje individ, men på gruppnivå fungerar det.

Att Pomi-T-studien är erkänt även av professionen i Sverige framgår av det faktum att den ligger till grunden att kosttillskottet Pomi-T omnämns i det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Pomi-T-studiens höga akademiska nivå bekräftas av det faktum att den var vald till en av de 10 viktigaste studierna att presenteras på världens största cancerkonferens ASCO 2013. Det året då studien publicerades. Sedermera publicerade även världens äldsta vetenskapstidskrift Nature Pomi- T-studien på sin webbsida där den finns att läsa även idag på Nature.

“Vi får hoppas att att dr Sanari enbart talade mot bättre vetande”, säger Mertz Laakso, VD för Prostatahälsa.

Företaget marknadsför kosttillskottet Pomi-T. Laakso säger att det är ett stort problem att så många läkare är så dåligt informerade om andra sätt att behandla sjukdomar än de skolmedicinska metoderna som ofta har biverkningar.

Mertz Laakso, bild från Linkedin“Det är många som vill sprida information om Pomi-T, bl.a. har Prostatacancerförbundet skrivit om det ett flertal gånger, men doktorns ord väger tyngst och vet denne inte vad det handlar om så blir svaret som dr. Sanaris”, avslutar Mertz Laakso.

Text: pressmeddelande från Prostatahälsa AB

Relaterat

Aftonbladet (2013): Nya rön: Ät broccoli mot prostatacancer

Mertz Laaksos kommentar: “Pomi-T-studien nämns inte med namn, men forskaren bakom Pomi-T, prof, Robert Thomas citeras i artikeln. Det finns möjlighet att intervjua professor Thomas om intresse finns.”

Nature: A double-blind, placebo-controlled randomised trial evaluating the effect of a polyphenol-rich whole food supplement on PSA progression in men with prostate cancer—the UK NCRN Pomi-T study

Cancercentrum: Prostatacancer Nationellt vårdprogram (PDF) (Nationella riktlinjer för prostatacancervård, sid 169)

Prostatacancerförbundet: Kostillskott som kan påverka PSA

“Pomi-T har utvärderats i en vetenskaplig studie under 6 månader och har visat sig ge positiva effekter för patienter med prostatacancer. Studien visar på att kosten på ett gynnsamt sätt kan inverka på PSA-värdet.”