Är svensk demokrati en diktatur som liknar den i Nordkorea?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 juli 2016
- NewsVoice redaktion

kimjong

Bertil LindqvistDEBATT. Är vår demokrati i verkligheten en diktatur likt den i Nordkorea? Frågan känns relevant då det i många medborgares sinne är så att den regering vi har är folkvald, oavsett vem som är regeringsbildare. Så är det inte. Sanningen är att vi inte enligt svensk lag/konstitution, inte kan ha och i verkligheten inte heller har en folkvald regering.

Text: Bertil Lindqvist

Partiledare och regeringsbildare

Just nu är Stefan Löfven Statsminister. Om vi börjar där. Hur kommer det sig då det blev just svetsaren Stefan Löfven som blev statsminister?

Utan svenska folkets deltagande har Stefan Löfven av en mycket liten grupp människor, nämligen det Socialdemokratiska partiets valberedning beslutat att Stefan Löfven ska väljas till det Socialdemokratiska partiets ledare.

Valet är inofficiellt redan klart till partistämman, vilken bekräftar valberedningens beslut, ofta med acklamation, det ser bäst ut så. Så långt kan man i alla fall säga att en mycket liten grupp har valt honom.

I detta läge är Stefan Löfven inte ens invald av svenska folket i riksdagen, vilket för övrigt också gäller KD:s partiledare Ebba Busch Thor, exempel på två partiledare som vid sitt utnämnande, inte är tillsatta som riksdagsmän via allmänna val, men nu har respektive valberedningar bestämt så och blir det så. Där ligger makten.

Frågan om partiledaren, ställs inte utanför denna lilla exklusiva grupp och alltså är det egentligen ingen demokratisk process utan helt partiets inre krets som avgör frågan. Då har folket ingen reell möjlighet att påverka detta, inte ens i påföljande allmänna val.

Riksdagsval

När det blir dags för allmänna val röstar man enligt Sovjetisk modell, på den kandidat som partiet inre krets har bestämt, oavsett om man vill det eller ej och oavsett vilket parti man röstar på.

Möjligheten att stryka bort namn (t.ex Stefan Löfvens eller Ebba Busch Thors) finns inte längre.

Visserligen kan man på valsedeln kryssa för en, OBS en kandidat, i någon form av inbillat personval helt utan betydelse.


Konsekvensen är att den som röstar gör sitt val enligt valberedningens linje, någon annan möjlighet finns i praktiken inte.


Just nu blev Socialdemokraterna med stöd av MP och V, största parti och till följd av detta får den socialdemokratiska partiledaren med automatik, Talmannens uppgift att bilda regering.

Regering-bildning-RegeringskanslietMinistrar i Sverige behöver inte vara folkvalda.

Statsministern bestämmer också vilka av statsråden som ska vara departementschefer. Statsråden ska vara svenska medborgare. De behöver inte vara politiker.

Läs mer: Så bildas regeringen

Precis som Nordkoreas ledare Kim Jong-un, kan nu Stefan Löfven utse de han vill till sin ministär. Han behöver inte alls och på något sätt välja bland de folkvalda riksdagsledamöterna.

Det kan vara i princip vem som helst och något krav på folkvaldhet och kompetens finns inte.

Alice Bah Kunke känd från olika barnprogram i TV är inte folkvald, men sitter likväl i Stefan Löfvens ministär.

Fotbollsspelaren, deckarförfattaren och juristen Thomas Bodstöm, blev Socialdemokratisk minister under Göran Persson. Vilket som hade störst betydelse vid den utnämningen kan vi bara spekulera i. Det kan ju ha varit lite vänskapskorruption. Thomas pappa var ju också som bekant Socialdemokratisk minister då det begav sig. Pappa hette Lennart Bodström. Efter socialdemokraternas valseger 1982 blev Bodström utrikesminister och kvarstod på denna post till 1985. Han var utbildningsminister 1985-1989 och ambassadör i Oslo 1989-1993.

Ove Rainer VAOve Rainer, var mig veterligt inte folkvald utan en fifflande jurist som Olof Palme tog in i sin regering. Han tvingades att avgå, inte genom riksdagens misstroende, utan för att hans situation blev ohållbar genom grävande journalistik av Göran Skytte.

Läs mer: Ove Rainer avgår (KB.se)

Listan på egendomliga utnämningar av ministrar som inte valts in i riksdagen kan göras lång.

Svenska folket har röstat fram miljöpartiets gamla språkrör Peter Eriksson att företräda dem i Europa Parlamentet. Denna folkets vilja respekterades inte varken av Stefan Löfven eller Peter Eriksson själv, utan båda två enades om att strunta i folkviljan och så utsågs Peter Eriksson till minister i Löfvens regering.


Löfven kanske kan tänka sig Slatan som ny minister? Hustrun Ulla kanske finns i åtanke eller någon annan nära vän eller släkting.


Skulle som vissa förmodar, Anna Kindberg Batra ta över rodret, vore det väl inte så konstigt om vi fick se David Batra i någon ministerroll. Lite skoj i riksdagshuset kanske skulle behövas? Jag kan raljera vidare, men väljer att stanna där.

Riksrevisionen AftonbladetI ett läge då vänskapskorruptionen slår alla rekord i Sverige, då inte ens Riksrevisionens tre revisorer går fria från misstankar om korruption, finns det då någonting som hindrar att vår statsminister likt Nordkoreas ledare Kim Jong-un, genomför de märkligaste stadsråds-utnämningarna.

Läs mer: Kritiken mot Riksrevisionen ökar (Aftonbladet)

Riksdagens godkännande av regering

När en ny regering ska tillsättas ska övriga partier rösta om regeringen som helhet. Har statsministern genom politiskt manövrerande och schackrande, lyckats skrapa ihop minst 50% av riksdagen i stöd, kan riksdagen inte fälla regeringen vem som än har tillsats som minister.

 

Vad jag i verkligheten vill belysa är som författaren Mark Twain sa:

IF VOTING MADE ANY DIFFERENCE

THEY WOULDN´T LET US DO IT

Text: Bertil Lindqvist

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Nordkorea