Är svensk demokrati en diktatur som liknar den i Nordkorea?

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 20 juli 2016
- NewsVoice redaktion

kimjong

Bertil LindqvistDEBATT. Är vår demokrati i verkligheten en diktatur likt den i Nordkorea? Frågan känns relevant då det i många medborgares sinne är så att den regering vi har är folkvald, oavsett vem som är regeringsbildare. Så är det inte. Sanningen är att vi inte enligt svensk lag/konstitution, inte kan ha och i verkligheten inte heller har en folkvald regering.

Text: Bertil Lindqvist

Partiledare och regeringsbildare

Just nu är Stefan Löfven Statsminister. Om vi börjar där. Hur kommer det sig då det blev just svetsaren Stefan Löfven som blev statsminister?

Utan svenska folkets deltagande har Stefan Löfven av en mycket liten grupp människor, nämligen det Socialdemokratiska partiets valberedning beslutat att Stefan Löfven ska väljas till det Socialdemokratiska partiets ledare.

Valet är inofficiellt redan klart till partistämman, vilken bekräftar valberedningens beslut, ofta med acklamation, det ser bäst ut så. Så långt kan man i alla fall säga att en mycket liten grupp har valt honom.

I detta läge är Stefan Löfven inte ens invald av svenska folket i riksdagen, vilket för övrigt också gäller KD:s partiledare Ebba Busch Thor, exempel på två partiledare som vid sitt utnämnande, inte är tillsatta som riksdagsmän via allmänna val, men nu har respektive valberedningar bestämt så och blir det så. Där ligger makten.

Frågan om partiledaren, ställs inte utanför denna lilla exklusiva grupp och alltså är det egentligen ingen demokratisk process utan helt partiets inre krets som avgör frågan. Då har folket ingen reell möjlighet att påverka detta, inte ens i påföljande allmänna val.

Riksdagsval

När det blir dags för allmänna val röstar man enligt Sovjetisk modell, på den kandidat som partiet inre krets har bestämt, oavsett om man vill det eller ej och oavsett vilket parti man röstar på.

Möjligheten att stryka bort namn (t.ex Stefan Löfvens eller Ebba Busch Thors) finns inte längre.

Visserligen kan man på valsedeln kryssa för en, OBS en kandidat, i någon form av inbillat personval helt utan betydelse.


Konsekvensen är att den som röstar gör sitt val enligt valberedningens linje, någon annan möjlighet finns i praktiken inte.


Just nu blev Socialdemokraterna med stöd av MP och V, största parti och till följd av detta får den socialdemokratiska partiledaren med automatik, Talmannens uppgift att bilda regering.

Regering-bildning-RegeringskanslietMinistrar i Sverige behöver inte vara folkvalda.

Statsministern bestämmer också vilka av statsråden som ska vara departementschefer. Statsråden ska vara svenska medborgare. De behöver inte vara politiker.

Läs mer: Så bildas regeringen

Precis som Nordkoreas ledare Kim Jong-un, kan nu Stefan Löfven utse de han vill till sin ministär. Han behöver inte alls och på något sätt välja bland de folkvalda riksdagsledamöterna.

Det kan vara i princip vem som helst och något krav på folkvaldhet och kompetens finns inte.

Alice Bah Kunke känd från olika barnprogram i TV är inte folkvald, men sitter likväl i Stefan Löfvens ministär.

Fotbollsspelaren, deckarförfattaren och juristen Thomas Bodstöm, blev Socialdemokratisk minister under Göran Persson. Vilket som hade störst betydelse vid den utnämningen kan vi bara spekulera i. Det kan ju ha varit lite vänskapskorruption. Thomas pappa var ju också som bekant Socialdemokratisk minister då det begav sig. Pappa hette Lennart Bodström. Efter socialdemokraternas valseger 1982 blev Bodström utrikesminister och kvarstod på denna post till 1985. Han var utbildningsminister 1985-1989 och ambassadör i Oslo 1989-1993.

Ove Rainer VAOve Rainer, var mig veterligt inte folkvald utan en fifflande jurist som Olof Palme tog in i sin regering. Han tvingades att avgå, inte genom riksdagens misstroende, utan för att hans situation blev ohållbar genom grävande journalistik av Göran Skytte.

Läs mer: Ove Rainer avgår (KB.se)

Listan på egendomliga utnämningar av ministrar som inte valts in i riksdagen kan göras lång.

Svenska folket har röstat fram miljöpartiets gamla språkrör Peter Eriksson att företräda dem i Europa Parlamentet. Denna folkets vilja respekterades inte varken av Stefan Löfven eller Peter Eriksson själv, utan båda två enades om att strunta i folkviljan och så utsågs Peter Eriksson till minister i Löfvens regering.


Löfven kanske kan tänka sig Slatan som ny minister? Hustrun Ulla kanske finns i åtanke eller någon annan nära vän eller släkting.


Skulle som vissa förmodar, Anna Kindberg Batra ta över rodret, vore det väl inte så konstigt om vi fick se David Batra i någon ministerroll. Lite skoj i riksdagshuset kanske skulle behövas? Jag kan raljera vidare, men väljer att stanna där.

Riksrevisionen AftonbladetI ett läge då vänskapskorruptionen slår alla rekord i Sverige, då inte ens Riksrevisionens tre revisorer går fria från misstankar om korruption, finns det då någonting som hindrar att vår statsminister likt Nordkoreas ledare Kim Jong-un, genomför de märkligaste stadsråds-utnämningarna.

Läs mer: Kritiken mot Riksrevisionen ökar (Aftonbladet)

Riksdagens godkännande av regering

När en ny regering ska tillsättas ska övriga partier rösta om regeringen som helhet. Har statsministern genom politiskt manövrerande och schackrande, lyckats skrapa ihop minst 50% av riksdagen i stöd, kan riksdagen inte fälla regeringen vem som än har tillsats som minister.

 

Vad jag i verkligheten vill belysa är som författaren Mark Twain sa:

IF VOTING MADE ANY DIFFERENCE

THEY WOULDN´T LET US DO IT

Text: Bertil Lindqvist

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Nordkorea
 • Tackar för Bertil Lindqvists artikel, för Kent Bengtssons kloka ord, för Ingemar Ljungqvists kunniga förklaring om varför Margareta Åberg jagas i pressen, för andra insiktsfulla kommentarer såsom Erikas om att massan ännu ej är väckt, och vill peka på min egen text i dag som dock är 563 ord lång och därför ej kan klippas in här, utan istället hänvisar jag till mitt bildtweet av densamma:

  LegeNet @legenet 1:40 PM – 3 Aug 2016
  “Troll” vs. “demokratisk konsensus”. #TheTriggering #samhälle #media #svpol #säkpol @irysslandnu
  https://twitter.com/legenet/status/760802416333848576

 • @Kent Bengtsson
  Inget hindrar dig att vandra ut i Amazonas djungler och leva fritt likt ett djur. Men även de människor som lever i Amazonas djungler drabbas av samma fenomen som de gjorde på Påskön. Detta p.g.a. den exponentiella funktionen. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-population-2/

  Jag vet inte om demokratin alltid är byxad att lösa människodjurets problem, men jag tror att vi kan det. Kina har ex. visat att de kunde det. Å andra sidan är kanske kineser intelligentare än andra folk?

 • Anna! Mitt inlägg du genmälde var en i förstone en ironi. Att beskriva Nordkorea som svårt kommunistiskt där man låter folk leva i undernäring är inte konstigare än i vår västliga värld. Halvt om halvt sjuka ställer inte till mycket problem och är lönsamma så det skriker om det… Bara att utesluta mättnad, vilket fett alltid ger ökar försäljningen av snacks och överätningen med ofantliga siffror. Om västvärlden ska kritisera andra länder för deras politik så ser farstubron vad gäller ekonomi lika osopad som fylld av bråte, vilket utgör onödiga mediciner och gud vet allt vi kan konsumera i brist på bättre. Jag vill absolut inte hylla Nordkorea men känner väl igen det vi fått innanför vår Väst som ett rus, vars baksmälla alltmer gör sig hamrande påmind.. Mest som korruptionens kräfta och åkomma..

  Vill vi ändra på något är det lika svårt, även om straffen kanske ser olika ut. Att västvärlden sponsrat fascism, rasism och terrorism ser ju för den invigde i problemen inte mycket bättre ut. Besluten och makten kommer från samma självtillräckliga fullkomliga ställe, oavsett vad de kallar sig..

  I vårt land har mobbingen sett till att en enda ideologi fått gälla.. Kommunist som hatobjekt är gångbart i mobbarens skrala attribut än idag. Språnget i galen tunna är inte långt heller när typ SD’s gensvar överlag är “vänsterextrema”.. Trolldomen fungerar.. Argumentet vädjar inte till förståndet utan vanföreställningen. Den vill ju tro att kommunism alltid inneburit maktmissbruk medan det egentligen bara är en tarvlig beskrivning med samma mål som begreppet kommunist eller vänsterextremist blivit. Det är ju till syvende och sist vanföreställningen som styr medan förståndet tystas..

  Du har ju rätt om åsiktsregistreringen som hela tiden hotade. Den har sin härkomst i korruptionen också. Å andra sidan ger näringen fog för än värre misstankar med sin åsiktsregistrering där facklig tillhörighet ofta slutat med arbetslöshet och detta är och var inte bara förekommande i UK.

  Att samregera innebär alltid ge och ta. Ju fler motsättningar dess fler eftergifter. Det skrämmande är ju illa det skulle bli om SD fick makten. Om vi tycker västerländsk demokrati förfulats så är det korruptionens och främst EU’s inflytande. Vilket vi ju borde avyttra oss som det ok det är..

  Att massmedia rättat sig i tennsoldatsledet iom vårt inträde eller EU’s marinad av vårt rättssystem och politiska ramar har ju sällan varit till fördel… Media framstår som värre och har ju slimmat nyhetsrapporteringen till se ut en printer av dekret medan det journalistiska värdet inte har större dignitet än politiken. Besluten och diktaten kommer från högre instans…

  Men SD kommer aldrig utgöra något alternativ annat än åt fascismen och de vill ju jaga spöken som de alltid gjort.. Demokratin förde oss som folk till ideal världen sällan skådat. Något man alltså med överstatligheten randat och strippat av oss med “fyra friheter” och att våra grundlagar åsidosatts för en förvriden maktfullkomlig “altruism”.

  Inget skulle vara bättre för dessa makter om vi störtade demokratin. Det skulle vara som att välkomna fascismens alla monster… En plan B och C finns säkert för detta drömläge… Vem utom fascister och aningslösa kallar Ukrainas statskupp för demokratisk revolution..

  Att yttrandefrihet kan bli bedräglig har de fyras gäng och svansen onekligen spankat svenska folket med.. och slagen fortsätter hagla när vi skattemässigt ska lättas från oket och allt mindre av tryggheten erfara.. Låglöneparadisets piska blöder av längtan efter att få användas. Fördumningen fungerar verkligen och maktens strukturer kommer jubla ju mer vi tror att störta demokratin kommer befria oss….

  Om val till regeringens taburetter ser ut som förfärliga alternativ på representativ demokrati vilket vi alla lärt oss det kallas, så kan ju oppositionen ge oss än värre exempel på vad man inom ramen för valets tillämpningar tillåter sig. Ett ödets nyck kan ju avgöra att de hamnar på pottorna istället…

  Redan har ju representation gett oss en hund som utrikesminister, två hycklare kallar sig kristendomens representanter, frihetens bästa bedragare fick några liberaler på halsen och en skock fascister kallar sig demokrater.. Det enda som förändrats är de ekonomiska ramarna, så går vilken politik som helst att sälja in, som om politik handlade om dammsugarförsäljning. Det får en onekligen att undra om ideal ens finns med i bilden.. Man ska inte underskatta väljarna särskilt som de så flagrant överskattar sig själva..

  Om valdagen lämnar en baksmälla ska vi inte lämna de folkvalda ensamma med påtryckningarna utifrån utan sluta upp som ett enat folk eller gå splittringens och förödelsens väg tillsammans med åsnan alliansen och dess svans SD. Oavsett vilket system vi har eller önskar kommer korruption i alla fall göra sitt för att förstöra… Så varför krångla till det..

 • Ursäkta, om jag gjorde någon ledsen. Det här är ju varken rätt tråd eller forum för att ta upp den diskussionen. Ja, språket är en laddad fråga. Jag ser språket som ett sätt att kommunicera, och skulle önska att alla använde fler kommatecken! Det är en vanesak, Hans! Jag ser inte vinsten med att ta bort alla kommatecken och skriva som man talar, dvs en enda ordström som forsar fram. Är man inte intresserad av att kommunicera och göra sig förstådd, kan man bara bortse från hur det kan uppfattas av läsaren – och strunta i kommatecken. Men, man skall INTE skriva som man talar!

  PS.
  Förslagsvis; får väl upprepa min gamla käpphäst: Vi har den regering vi förtjänar! Majoriteten, massan, är ännu inte väckt. Allt det fruktansvärda som händer, överallt, hela tiden, kommer dock att ändra på det, och då kommer även samhällssystemet att ändras. Det är en tidsfråga. Håll ut!

  • Sanningen är nog den att vi har den opposition vi förtjänar inklusive svansen… Missnöjespartier brukar varken ha framtid eller hopp. Att sänka skatten i djupen med välfärden som sänke är att dränka folkets välbefinnande och vilja… Tro vi att demokratin är problemet har korruptionen redan vunnit.. Då kommer vi fortsätta stirra oss blinda på fel saker..

 • Hej Erika, du kör med lite besynnerlig kommatering, tycker jag. Det är irriterande, när kommatecknen duggar, som i den här meningen, där det hade räckt med ett, i st f fyra. Glöm reglerna från farfars tid och kommatera efter flytet i meningen i ett vanligt samtal. Och Bertil, se upp med dubbla negationer, sånt bör inte förekomma i svenskan. Du skriver t ex “respekterades inte av varken” SL eller PE … bör vara “respekterades varken av” eller “respekterades inte av vare sig”. Negationen finns redan i “varken” och behöver inget “inte”. Och därmed ber jag er ursäkta mina översättarfasoner.

  Artikeln är bra och påpekar ett antal viktiga saker om det hyckleri som våra styrande kallar demokrati.

  Mark Twain hade rätt, liksom H.L. Mencken som för 100 år sen förutspådde att demokratin skulle leda till att folket en dag fick sin vilja fram och en komplett idiot intog platsen som USAs president … det tycks redan ha hänt upprepade gånger sen dess. Och inte bara där.
  Förslag på bättre system än det nuvarande mottas tacksamt.

 • Hej Erika, jag håller med dig, det är många av oss som inte har gåvan att uttrycka oss i skrift men du skriver bl.a. – “göra sig begriplig och lägga ner lite omsorg på formuleringen eller på vad man vill ha sagt”. Jag måste då fråga, vad är det konkret som inte är begripligt i texten? För mig är den glasklar oavsett om man håller med eller inte.

 • Generöst av News Voice att låta alla komma till tals här. Men det får till följd att många, som inte kan uttrycka sig i skrift, breder ut sig. Att skriva är inte detsamma som att sitta och prata med en kompis. Det här är ju en “offentlig arena”, och det blir till slut ointressant att läsa, om den förvandlas till en “slasktratt” för alla frustrerade människor. Har all förståelse för att behovet finns, men som tack för att utrymmet upplåtits, till vem som helst, kunde man ju visa lite tacksamhet genom att anstränga sig att göra sig begriplig och lägga ner lite omsorg på formuleringen eller på vad man vill ha sagt. Tack!

 • Fraternité,libérté,egalité, de andra vilseledande ideologier som vilseledde folk i västvärlden.De flesta fortfarande tror i dessa dumheter liksom i demokratin som är också en en vilseledande ideologi.

 • @Castoropollux

  Jag skulle inte klassa Sverige som kommunistisk. Har djupa kunskaper, erfarenheter om kommunism och även hur kommunister behöll makten alla de åren.

  Sverige är en typisk västerlänsk demokrati. Skillnaden är att Kommunismen var tydlig med sitt budskap. Det var enpartisystem, det var en enda ideologi som var gällande som offentligt gick inte att ifrågasättas men i verkligheten -inte minst i intellektuella, bildade kretsar- pratades öppet, kritisk och strävan efter att skapa ett bättre samhällsmodel har stimulerat många nytänkare i dessa tider.

  I västerländsk demokrati däremot prisas yttrandefriheten, flerpartisystemet men verkligheten är något helt annat, De olika partier har länge gjort upp med varandra om makten och skapat en likformig “enpartisystem”.
  Yttrandefrihetens grundregler fungerar så länge man inte ifrågasätter, motsätter sig eller försöker skapa opiniom för sin sak. Dessa “samhällsfientlige” beteende bestraffas på ett raffinerat sätt som gör att i västeuropa har just den tänkade, insiktsfulla typen blivit ett utdöende släkte.
  Västerländsk demokrati bygger helt och hållet på indoktrinering som är den farligaste sättet att manipulera mänskligheten till lydnad, underkastelse.

  Att det finns en så tydlig gräns idag mellan centraleuropeiska länder, även i östeuropa om den rådande politiska läget har sin grund att central/östeuropeer vet exakt vad maktfullkomlighet innebär och mobiliserbara på ett sätt som är helt otänkbar i västeuropa. Det sitter djupt i deras politiska fostran, traditioner hur de ser på makten och deras budbärare……..

  Självbevarelsedriften som är det viktigaste att bevara vår Europa, Kultur, samhörighetskänsla och identitet är svagast just i de länder där västerländsk demokrati har fått mest fotfäste…………Vår enda räddning att seriöst leta efter alternativ som ersätter denna förljugna “demokratin” som snart Ingen tror på…….

 • Med tanke på hur utbredd undernäringen är i Sverige så bör vårt land klassas som djupt kommunistiskt. Det görs ju redan av SD men näringen har verkligen inte nått fram i dessa räjonger.. Undernäringens värsta offer förstår inte yttrandefrihet eller demokrati.. Därav rösta och stötta SD på samhällsomstörtarna i Alliansen..

  —————

  Demokrati var ju ett svar på maktens fullkomlighet och invändningsfrihet. Att de senare inte skulle försöka korrumpera demokratins möjligheter är som att tro att björnen skiter någon annanstans än i skogen. Med de krafter som är igång är demokratin i vilken form den än används under sabotage av fördumningen.. De enda som gynnas är de som redan för 100 år sedan inte ville ha demokrati eller rättigheter och där är SD den bästa support en förtryckare kan ha..

 • Bertil Lindqvist använder två vandringsmyter i sin debattartikel: 1) Att Nord-Korea är i botten på demokrati – diktatur skalan. Till detta krävs en analys av Nord-Koreas system. Jag skulle inte utan grundläggande kunskap om Nord-Korea generalisera så. Vandringsmyt nummer två är korruptionen inom Riksrevisionen. Den myten är spridd av DN sedan några veckor tillbaka. Okritiska Sveriges Television och Aftonbladet har hakat på. Lite bakgrund. Den 26/5 levererade Riksrevisionen sin rapport 2016:9 . I den rapporten får tre svenska myndigheter SBU, Läkemedelsverket (mpa) och Socialstyrelsen mycket hård kritik för att de har alldeles för slappa regler gentemot de stora vinstdrivande aktörerna – tillika huvudfinansiär av mpa dvs Big Pharma. Riksrevisionens rapport är utförd av Petra Jonvallen och där Margareta Åberg i egenskap av chef också står bakom den. Den rapporten påtalar en verklig menlig korruption som faktiskt är avgörande för liv och död. Detta då våra verk är alldeles för slappa att rapportera biverkningar ifråga om dödsfall t.ex. Det finns med i den rapporten
  Denna rapport på cirka 90 sidor som verkligen talar om korruption , förbigicks med högst notisform av DN , SvT och AB.
  Däremot går de till samlad attack , med bidrag av International Transparency (en organisation från USA som stöttats av bla Clinton med fler högdjur, alltså sanktionerad av Rockefellerska intresseorganisationer) mot just Margareta Åberg.
  För mig är det uppenbart att DN vill skjuta budbäraren Margareta Åberg för att hon avslöjat och påtalat korruption inom svenska myndigheter. Och DN styrs i sin tur av Bonniers-Wallenberg som tillika har hela handen i läkemedelsbolagens syltburk.
  Vill du Bertil Lindqvist medverka till en upprensning i svenska korruptionshärvor ska du inte utgå från AB som du gör ovan utan göra en egen analys av förhållandena. Vill du medverka i en sådan genom journalistisk djupdykande får du gärna samarbeta med mig och 2000-Talets Vetenskap.
  Där vill vi publicera den verkliga sanningen. Den som DN, AB och SvT vill fördunkla.
  Ingemar Ljungqvist, chefred http://www.2000tv.se

 • Jag förstår inte hur de kommer sig att Demokrati, ses som en så viktig sak eller ett så bra system.

  En riktig fungerande direkt-demokrati kan inge bli bättre än majoriteten av medlemmarna av samhället ifråga. Om de flesta inte fattar hur allt hänger ihop eller fungerar, och inte kan bry sig att ta reda på detta, hur kan de fatta korrekta beslut angående eventuella ledare eller vad som skall vara tillåtet eller inte.

  I ett samhälle där de flesta är tjuvar, skulle stöld vara legalt. Enligt demokratiska principer är gruppvåldtäkt helt OK – för majoriteten av de berörda var för att ha sex. Eller att ett gäng rånar någon. Skulle de rösta om saken, så skulle offret vara i minoritet, och därmed ha fel.

  Jag kan för mitt liv inte förstå vad vi skall med politiker till, eller deras partier.

  Om man nu skall ha något slags system, varför inte bara ha några grundläggande lagar som är i linje med ett folks kultur och tro. Sedan har man vissa som visat sig godhjärtade, handlingsfasta, och klarsynta, vilkas jobb det är att ta itu med dem som inte kan eller vill rätta sig efter dessa lagar.
  Jag är väl medveten om att lagar är någon eller någras påhitt och långt ifrån idealiska, men det skulle vara bättre än det system vi har idag. Helst skulle jag se att var människa var så klok, ärlig och ansvarsfull, att vi kunde “regera” oss själva (vilket också troligen skulle vara bättre än vad vi har idag).

  Här är en beskrivning varför Sveriges och de flesta andra regeringar inte är legitima:

  http://fredofrihet.blogspot.co.za/2015/06/varfor-var-regering-inte-ar-legitim.html

 • Sverige har väl i stort sett, eller i vart fall sedan andra v-krigets slut, varit en demokrati, i vart fall inte mer demokratiskt än ditt nämnda Nordkorea.
  Mig veterligt har väl folket aldrig getts möjlighet att rösta på annat än endast partierna. Det sk personvalet är ju ett enda stort skämt om man betänker hur många det är som sitter i riksdagen.
  Och så långt tillbaka jag kan hitta dokument över Bilderbergarnas årsmöten så har varje gång en ny statsminister ska väljas, i Sverige, men även i många andra länder, alltid och jag menar alltid, den som sedermera blivit statsminister, varit på nämnda årsmöte året innan. Detta också oavsett vilket parti som sedan vunnit valet. T ex var både Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt på dessa årsmöten, liksom tidigare Tage Erlander, Olof Palme, Göran Persson, Stefan Löfven, men även Mona Sahlin och andra skumma figurer.
  Därför är avståndet till demokrati ännu längre enligt min mening.
  Tyvärr tror jag inte att det via demokratisk ordning går att ändra på gällande system. Som jag ser det krävs det att folket marscherar upp till riksdagshuset och fysiskt kräver deras avgång och sedan tillsätta en övergångsregering tills en ny ordning inrättats där folkstyre gäller.

 • Liknelsen mellan det svenska statsskicket och Nordkorea är verkligen relevant. Verkligen. Hur i helvete kan svenskar uppfatta sig själva som ett av de lyckligaste folken i världen. Dags att vakna upp ur drömmen och börja må skit liksom flertalet av skribenterna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *