Björn Zackrisson – Varför är inte ett säkert födande av barn viktigt i Skåne?

publicerad 2 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.

Björn Zackrisson - Foto: Skånevard SundDEBATT. Björn Zackrisson som är högste chef på Skånevård Sund vill inte svara på frågor när Aftonbladet vill ha en kommentar på varför 30 av 38 barnmorskor säger upp sig på förlossningsavdelningen i Helsingborg. Barnmorskorna får ingen vila och det finns risk för patientsäkerheten, säger barnmorska Viktoria Johansson.

Text: NewsVoice | Bild: Björn Zackrisson, foto: Skånevård Sund

Barnmorskorna i Helsingborg får ingen tid för återhämtning.

“Det är inte pengar det handlar om. Vi vill ha två timmars mer vila i veckan. Det är verkligen inte mycket begärt”, säger Monica Rosén, barnmorska.

“När en barnmorska har jobbat natt går denne av klockan sju på morgonen. Sedan är det ett tvärt kast till morgontjänstgöring”, skriver Susanna Nygren på Aftonbladet.

Dagen efter kan man bli tvungen att börjar jobba sju på morgonen, säger Rosén.

Arbetsgivaren har fått ett förslag på ett nytt schema, men vill inte införa det. Motiveringen är att man inte kan ha ett speciellt avtal med en enskild grupp.

När Aftonbladet vill ha en respons från Björn Zackrisson som är högste chef på förvaltningen, vill han inte kommentera massflykten av barnmorskor.

I fredags vädjade sjukhusledningen till barnmorskorna om att de bör ta tillbaka sina uppsägningar, men Monica Rosén säger att ledningen bara spelar på deras medkänsla.

“De spelar på vår empati. Det är därför de alltid vinner. Vi kan inte bara skicka hem någon som kommer hit. Men nu är det slut med det”, säger Monica Rosén.

Nu finns risken att förlossningsavdelningarna i Lund, Kristianstad och Malmö måste ta emot fler förlossningar. Björn Zackrisson – Varför är inte ett säkert födande av barn viktigt i Skåne? Nu kommer andra förlossningsavdelningar att riskera överbelastning.

Text: NewsVoice

Källa: 30 av 38 barnmorskor säger upp sig

Relaterat

Kontakta Björn Zackrisson med frågor via Skånevård Sunds hemsida

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • För kroppen är det bättre för barnmorskorna att rotera schemat successivt med en timme per dygn så att deras dygnsrytm inte förstörs, dessutom att de ges tillfälle att sov på platser som är fria från lastbilars vibrationer eller andra störande ljud eller ljus som kan störa sömnen. Om barnmorskorna kräver detta så kan de få det. Vill inte ett korrumperat fack omförhandla för människorna väl, skapa då ett eget starkt barnmorskefack! 😉

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *