Facebook vill sy ihop alla videos som allmänheten tar för att skapa 3D-video

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 juli 2016
- Torbjörn Sassersson

Facebook 3D video - Foto: Facebook

Wired skriver att Facebook arbetar för att skapa 3D-video genom att sy ihop alla människors filmer som strömmar runt på internet. Alla dessa 3D-videos ska sedan göras tillgänglig för alla på nätet.

Tekniken kräver enorm datakraft som finns, men som ännu inte är på plats. En annan komponent är att den trådlösa tekniken, som också redan finns, måste vara på plats för att skapa allerstädes närvarande 3D-videosändningar i realtid.

“The timeline, however, depends on more than just Facebook. Live panoramic video feeds will require the ongoing evolution of smartphones, cameras, virtual-reality headsets, and the Internet itself—better, faster connections that reach every part of the globe. Before embracing the live variety, we must first make the leap to recorded spherical videos, both on phones and, for greater fidelity, inside stereoscopic headsets.”

Facebook Surround360

Facebook tänker sig även att fler kameror som filmar i 360 grader, som den som finns på fotot ovan, krävs. Kameran heter Facebook Surround360. Facebooks kameraguru Brian Cabral säger att bolaget tillsammans med datagrafikgiganten nVidia och kameratillverkaren Lytro redan arbetar på att utveckla 360-graderskameror.

Ritningarna släpps fritt på nätet och de finns sedan igår på GitHub. Priset för att sätta ihop kameran ligger på 30,000 dollar om du köper delarna själv.

Läs mer i Wired: Facebook Frees Its VR Camera to Push 360 Video Everywhere

ArcanumSkolan 2024

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Facebook

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vi har redan Minecraft

  Så här står det på lanmäteriets hemsida
  ****
  Hela Sverige som virtuell och spelbar värld för Minecraft! Det blev verklighet när Lantmäteriet släppte en landskapsmodell till det populära datorspelet. Modellen bygger på de kartor och höjddata som blev öppna data 2016.

  Möjligheten att bygga en egen värld någonstans i Sverige blir alltså tillgänglig för alla – under förutsättning att du har licens till själva spelet. Spelet och byggandet förenklas genom ett stöd av bland annat vägar och järnvägar. Du kan dessutom hitta och förflytta dig till önskad plats i landet genom en inbyggd funktion för teleportering.
  ***********
  https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Kartor/oppna-data/oppna-data-i-minecraft/

  Vilket innebär att varken ryssen eller troligare NATO behöver spionera på infrastrukturen.
  Gissar att CIA-stödda Pokemon kommer att få samma status.

 • Va bra.
  Sedan kan man köra dessa bilder i mjukvara som
  identifierar “terrorister” och “oliktänkare” för att sedan ge
  startorder till drönare eller annat valfritt vapen.
  Kanske vapen förklädda till Pokemon som desintegrerar
  individer utan collateral damage.
  Härligt, känns genast tryggare

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *