Flyktingdebatten – Märkliga män från märkliga kulturer

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 27 juli 2016
- Christer Nilsson
Jalo Rowéus och Christer Nilsson

Jalo Rowéus och Christer NilssonDEBATT. ”Visst är det märkligt med unga män från annan kultur som kommer med hat i sina hjärtan. De offrar sig för Allah och IS som självmordsbombare. Vi välkomnar dem, ofta med öppen famn, och de tackar oss med – terror.” Det skriver Jalo Rowéus och Christer Nilsson i denna debattartikel. Rowéus var själv flykting på 1940-talet.

Text: Jalo Rowéus, Christer Nilsson

Andra män åter åberopar tro och rätt med att man visar respekt när man inte tar kvinnor i hand. Så har de uppfostrats, sådan är deras kultur. I koranen hittar man inget sådant hälsningsförbud – antagligen kommer sådant påbud från klåfingriga imamer som ansett sig ha tolkningsföreträde till koranen.


Men hur är det med respekten då kvinnor utsätts för sexuella ofredanden eller regelrätta våldtäkter?


I sommar har en mängd kvinnor polisanmält sådana händelser som inträffat helt respektlöst och öppet i offentliga miljöer. Att hälsa på en kvinna med handslag är för intimt. Att, ofta i grupp, våldföra sig på unga flickor tycks män med rötter från andra kulturer utan betänkligheter kunna hänge sig åt. Det är bara att ta för sig utan att ens fråga om samtycke.

Hur ser den religiösa logiken ut i huvudet på sådana unga män inför dessa straffbelagda övergrepp?

Hur kan man urskulda sig som om det vore en självklar rättighet? Ta i hand – nej. Sexuellt våldföra sig – ja. Då finns det varken tro eller någon gud som hindrar dem. Då gör de bara det som känns rätt när begären inte låter sig kontrolleras. Då kan unga män omringa sitt offer och förgripa sig på helt okända unga kvinnor.


Detta är ett hån och ett svårt rättsövergrepp mot hela den västerländska kvinnosynen och på hur båda könen bör leva tillsammans i ett jämlikt samhälle och visas samma självklara respekt och integritet.


Samtidigt som denna ”våldsepidemi” grasserar i Sverige delar polischefen Dan Eliasson ut armband till allmänheten på festivaler och konserter med texten ”Tafsa inte!” Att inbilla sig att ett armband ska kunna skydda kvinnor mot perversa män är både naivt och skrattretande.

Ska det behöva förklaras att det faktiskt är en kriminell handling för att få män att inse att det är ”noli me tangere!” (rör mig inte!) som gäller med en kvinnas kropp mot hennes vilja? Som om de unga männen inte visste detta!

Det är hårresande svårfattligt och illavarslande att allt detta händer inför öppen ridå i Sverige i dag. Att behandla unga flickor och kvinnor som lovliga byten är en svår synd även inom islam. Sverige och svenskarna måste lagföra alla övergrepp och – vara benhårt tydliga med vilken kultur och vilka regler som gäller här och att vi kräver av de nyanlända att de omgående anpassar sig efter dessa.

Text: Jalo Rowéus, Christer Nilsson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq