Lastbil i Nice massakrerar folkmassa – 80 döda på franska militärparaddagen Bastille Day

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Nice attack, July 2016, Bastille Day - Bild: CNN skärmdump
Nice attack, July 2016, Bastille Day - Bild: CNN skärmdump
Nice attack, July 2016, Bastille Day – Bild: CNN skärmdump

Samma dag som Frankrike firar Bastille Day när den största militära paraden i Europa går längs Champs-Élysées i Paris attackerar en stor lastbil en folkmassa i Nice. 80 döda säger Hollande som förlänger undantagstillståndet i landet.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:55 | Bild: Nice-attack, 14 juli 2016, Bastille Day – CNN skärmdump

Lastbilen sågs sicksacka mellan folksamlingar längs en populär gata i Nice full av turister. CNN skriver att föraren sköt från lastbilen innan denne själv sköts till döds av poliser. Medier skriver att det fanns tunga vapen och granater i lastbilen.

Ett 100-tal personer är skadade och hittills har 80 avlidit.

Frankrikes antiterror-avdelning har tagit över utredningen, meddelade den franska åklagarmyndigheten och den franske presidenten Hollande
har beslutat att 10 000 militärer skickas till Nice. Han sa också att Frankrikes gränser skulle stärkas samt att den militära närvaron i Syrien och Irak fortsätta.

NewsVoice kommentar

Franska oberoende journalister rapporterade efter massakern i nattklubben Bataclan att terrorister skrikit att det är Hollandes fel, att Frankrike inte har något att göra i Syrien. Det finns därför anledning att ställa frågan om terrorattackerna mot Frankrike helt enkelt är ett svar på Frankrikes statsterrorism i Syrien.

Läs mer: Franska journalister avslöjar koppling mellan Hollandes vapenförsäljning och terrorattacken i Paris

Läs mer: Terrorattacker mot Väst är resultatet av Västs statsterrorism i världen

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Nice attack
Stöd NewsVoice 2024
 • Jag håller med dig Birgitta. Erdogan-odågans fina palats med 1000 rum… i det viktigaste rummet (en hästskoformad sal) så står det i en annars tom del en stooor pyramid av granit, kommer inte ihåg om det var symbol som det allseende öga på, men tror det var det, ett på varje sida av pyramiden. Där har de viktigaste mötena, vilka inget har med demokrati att göra.

  Man kan undra vad som ligger bakom. “Anna” skriver lite om det högre upp. Är utrikesminister Kerry samtidigt i Ryssland som detta skedde? Jag har läst så, och att han inte var där som minister, vilka har då skickat honom dit, igen?

  Det står på nätet… att en video visar hur “allmänheten” under natten som gick på en av de avstängda broarna med ett svärd hugger huvudet av en soldat. Säger det något, om det nu stämmer? Erdogan som kanske inte ens är turk utan armenier, och islamist, får säkert gradupphöjning på nästa möte i det fina rummet bland 999 anra rum på slottet. Varför gjorde man likadant som IS-eländet gör?

  Allt pekar mot det som under bevakningsnatten kallades för “den djupa statsmakten” i Turkisk folkmun och beskrivning för vad som ligger bakom när det mullrar bland militär och dold elit i Turkiet.

  Vi kan ju säga att det heter frimurarna, hidden hand, den dolda statsmakten, vilka bara syftar till att förstöra europas länders integritet och etniciteter. Erdogans pyramid i slottet med 1000 rum är en frimurarsymbol, som ska visa vilka som regerar landet, och det säger vem han är.

  Deras medlemmar brukar ha den där “fezen” – se svärdet i hatten – som hjälper oss att lägga pussel:
  http://new.euro-med.dk/wp-content/uploads/shriner-hut.jpg

  De kallas för “Shriners”, och är då kanske de som främst ligger bakom islamiseringen och bakom invällandet av araber och annat islamfolk in i våra länder.

  Obama tillhör dom, liksom andra amerikanska presidenter gjort (Truman och Reagan), och andra nu kända personligheter gör, i USA. Det muslimska brödraskapet och Nation of islam kanske hör dit?

  I sin ed/löfte när de går in i orden så för de kristna svära på att Allah är allas Gud.

 • Byrd@ “Slottet” kostar en hel del, men å andra sidan har man ju fått något fint för pengarna, till skillnad från den import som Sverige betalar 70 miljarder/år för. Turkiet sitter på enorma naturrikedomar så de har råd att vara extravaganta.

  Det finns olika kulturer och olika nationer i världen, vilket vi ska vara glada för då brokigheten uttrycker en mångfald olika sätt att ordna samhällslivet på till skillnad från liberalismens odemokratiska och monokulturella kloakuttryck som håller på att förpesta hela världen. Erdogan är en stolt nationalist och säger därför nej till västerländsk smitta.

  Beträffande de politiska förändringar som ägde rum på 70-talet i Sverige så kan dessa betecknas som en mjuk kulturrevolution som spridits med hjälp av extrem radikalism i form av liberala, socialistiska och vänsterorienterade strömningar som långsamt, men säkert, smugit sig på oss och håller nu på att överbemanna oss.

  “den moderna historieforskningen (visar) att det ingalunda är nationalismen som är roten till det onda utan snarare radikalismen.” För att se vart vi är på väg kan vi ta lärdom från kulturrevolutionen i Kina på 1900-talet där den extrema radikalismen ledde till “extrema former av ”politisk korrekthet” där befolkningen genom systematisk hjärntvätt och ”fast” samhällelig fostran påföres värdenormer som det ledande etablissemanget anser nödvändiga. Ett nödvändigt villkor för att uppnå ett lämpligt totalitärt tillstånd är att få slut på yttrandefriheten.”

  Visst skulle vi behöva en militärkupp i Sverige för att avväpna regimen som styr med sju avdelningar. Tills dess får vi nog själva agera genom fejsbokning så länge det nu är tillåtet…

  https://detgodasamhallet.com/2016/07/15/gastskribent-lennart-bengtsson-det-ar-inte-nationalismen-som-det-ar-fel-pa/#more-4671

 • Birgitta, vad har jag missat… jag läser min tidigare kommentar om och om igen, men ser bara en kort rad:

  “Hoppas militären lyckas få bort Erdogan.”

  Förutom att vara en islamist som byggt ett slott till sig med tusen rum så är han:
  “He’s a liar, a provocateur, a corrupted politician, a control freak, a misogynist, a disrespectful, narcissistic, paranoid, aggressive pain in the a*s.

  Jag har överhuvudtaget inget skrivit om att “allting” kommer att bli bättre utan Erdogan-odågan, jag har inte nämnt något som skulle bli bättre, eller sämre.

  För mig får han gärna hålla enorma avstånd till Europa, och bli övermufti i det IS-rike han drömmer om. Han har det säkert trevligt i det slott han byggt åt sig med 1000 rum.

  Sedan tycker jag det är lite ballt med militärkupper, macho. Det är alldeles för få i dessa dagar. I Sverige blev det ingen militärkupp, men det blev kupp åt andra hållet mjukvägen på sjuttiotalet, så vi fick ETT parti med sju avdelningar. För Sveriges del kan man nog drömma om en militärkupp.

  För Turkiet tror jag att det vore bra med en kupp igen, ett tag, som de brukar ha emellanåt, sedan blir det bättre ett tag… sedan…

  Hur svårt kan det i de sociala nätverkens tidevarv fejsboka ut lite folk på gatorna. Men det är inte detsamma som att värnlösa ungdomar bland militären som kommenderats ut, blev “stoppade av folket”.

 • Byrd@ Varför tror du att allting skulle bli “bättre” utan Erdogan? Han vill hålla avstånd till Europa, vilket han och hans landsmän ska ha kredit för. Allmänheten gick igår ut och stoppade militärens tanks, vilket visar att Erdogan har ett folkligt stöd.

  “Någon värdegemenskap med Europa är det inte tal om för hans del, den västerländska populärkulturen är i traditionella turkars ögon en avloppsränna där den som sätter ned foten lätt dras ned.”

  Strömmen i “avloppsrännan” utgörs av “the deliberately-injected moral and mental cancer known as ‘liberalism’, aka ‘progressivism’ och som “metastasize faster in the Nordic countries, particularly Scandinavian ones”. Av de nordiska länderna är det väl Sverige som nu sitter mest i skiten? Det är lätt att räkna ut att Sveriges libtardism inte för oss mot ljuset, framsteget och framtiden utan tvärtom banar för mörker, jämmer och elände.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/erdogan-vill-halla-europa-pa-avstand/
  http://www.tomatobubble.com

 • Somliga ser mer än andra – det finns många onumrerade prickar att förena för att se den stora bilden. Peter Koenig har åtminstone en bakgrund som ger honom ett avsevärt försprång. Hur klarsynt är han månntro?
  http://www.informationclearinghouse.info/article45106.htm
  Peter Koenig is an economist and geopolitical analyst. He is also a former World Bank staff and worked extensively around the world in the fields of environment and water resources. He is the author of Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed – fiction based on facts and on 30 years of World Bank experience around the globe. He is also a co-author of The World Order and Revolution! – Essays from the Resistance.

 • Senaste nytt; kuppförsök av militären i Turkiet. Tidigare idag har jag skrivit om Turkiets närmande till Ryssland som förmodligen skapat stor panik i vissa kretsar!

  Konsekvenserna för Erdogans “ogenomtänkt” utrikespolitiska utspel? Hur stor är sannoliheten? Jag tänker omedelbart på Saddam och Kadhaffi som hade ett utmärkt sammarbete med USA/NATO och västalliansen tills de hade egna ideer om hur deras land skall styras!
  Att terrorn härjar i Europa är oerhört tragisk men omTurkiet möter samma öde som Syrien, Irak, Libyen och Afganistan har Europa förlorad för all framtid!
  Turkiet är/var det sista landet i mellanöstern som var någorlunda sammahållen, kontrollerad. Det krävs Ingen större Logik att beräkna vad som kommer att hända när liknande förhållande uppstår även i Turkiet som råder redan i hela regionen.

  God bless us everyone…

 • Den här insatsen tycker jag illustrerar vad oerhört viktigt civilsamhället är och att myndigheter ofta är ett steg efter den civila personen som i fallet nedan räddade många liv genom att agera (rädd eller inte).

  Nice attack: Heroic man stopped killer’s rampage by jumping into lorry and wrestling with him

  “A man slowed the murderous rampage of a man driving a truck through a crowd in Nice by jumping into the cab and seizing his revolver.”

  “Police sources in Nice confirmed that the murderous two kilometre charge of the lorry might have been even longer if it had not been for the courage of a member of the public.”

  Civilpersonen kan lika gärna vara en person som uppmärksammar att en vårdmetod är livsfarlig, att en myndighetsrekommendation orsakar dödsfall.

  • Vi får väl hoppas han slank ur kapseln innan de effektiva polismännen inledde arbetsbesparingen, slapp förhör och förvar, med att peppra fronten och hela vindrutan för utomjordingen.. Otack är annars en värdslig lön med en diger faktura.. Här kan det bli rabatt om än med blommor. Annars är ju id nr 2 ovillkorligen hjältens och stendödens.. Skjuta först och fråga sedan fungerade bara på 60-talet och det är väl renässansen vi oturligt nog skådespelar ovetande publik i…

 • Detta sägs vara en känd våldsman. Återigen ett id och vad det verkar ett till. En video på RT visade en motorcykelpolis som kör jämsides och hakar i lastbilen och faller innan den senare tar fart för mejandet. Flera mörkklädda poliser? ses springande efter fordonet eftersom det redan dragit till sig uppmärksamhet. Utan kriget mot terrorn som ju verkar vara västs bästa ursäkt och verktyg för att inte äventyra makten och ohärligheten. Skulle den ökade övervakningen, kontrollen och hoten se synnerligen malplacerade ut…

  Om Europa får samma fason som USA att klä av resenärer in på skinnet så fort de ska flyga har bara en sak lyckats. Det militärindustriella komplexet och dess behov av samexistensberättigande med närsynt och döv säkerhetstjänst. Alla kan konstatera att pengar, miljarder lagda på säkerhet alls inte genererar det önskvärda om det inte blott är vinster och förnedring man vill bada i och stänka ner andra med…

  Amords bilar, finansiärer och armerade vinstintressen offrar allt för att fylla fickorna och skapa motivation nog för fortsatt dyrt skattad verksamhet..

  Flytta oron hoten till fler länder och fördela smärtorna, blodet så att inte staterna ser ensamma ut om skulden. “If you are not with us then you are against us” är ett riktigt blodigt axiom och i dess spår har blodbaden bara blivit fler och värre.. Eisenhower med flera förstod rekylen och drt pris den innebar, kanske var inte konspiration verklig för den presidenten, men den blev säkert det som cynismens värsta exempel.

  En Tunisisk Candidat är inte svårt att skapa. Folk kan uppnå galenskap på ett medel CIA måste labbat fram i sina hålor, SSRI. Om drömmen om den perfekte mördaren nu är 50, 60 år gammal vad ska inte vildhjärnorna lekt med sedan tanken växte fast i roten? Denne borde varit från Syrien, men slaget och hela kriget är förlorat. För Tunisiens muntra revolution kanske detta får oanade möjligheter och konsekvenser.. Man spänner nog trummskinnen för nästa batalj.

 • @Anna
  Det behöver visserligen inte vara en falskflagg för det. Islamister som vill spränga sig i luften som hämnd för dödade familjer och släktingar finns det gott om idag eftersom Usrael och många EU-länder lagt sig i det syriska inbördeskriget. Att invandra, skrika asyl och få tag på en lastbil är inte särskilt svårt idag i många EU-länder.

  Att islamisterna envisas med att angripa urskiljningslöst mot oskyldiga är det enda som får mig att fundera på om det verkligen är seriöst menat från islamisterna. Hade de attackerat de politiker som fattat beslutet att stötta IS med vapen för olja (eller den andra sidan) hade logiken inte haltat det minsta. Nu haltar logiken. Därför är falskflagg inte uteslutet. Fast logik är oftast inte de religiösas starka sida heller.

 • Vill dela med mig en teori som har dykt upp på olika politiska bloggar (språk som är svårt att länka)
  som spekulerar om Rysslands förbättrade relation till Turkiet. Även Irak och Iran sluter sig till Ryssland och stödjer Putins ideologier om ett återställande av stabilitet i hela mellanöstern. Detta betyder för en krigsglad USA/NATO och allierade att utan ISIS makten är förlorad för all framtid.

  Erdogans närmande till Ryssland (bett om ursäkt för ryska planet) har en särskild anledning enl. en politisk bloggare.
  Erdogan är väl medveten om att “ödet” kan det vara det samma även för honom som de andra ledare, Saddan H, Assad, Kadhaffi har “drabbats av”. Erdogan är taktisk, söker sig till alternativa vägar och kan även acceptera Assad vid makten “men bara en övergångsperiod”! Dessa info finns sällan i västmedia, krigshetsen är viktigare än att informera människor att det finns alternativ utan att dra in Ryssland och Europa i ett stortkrig!
  .Ett sammarbete mellan Putin och dessa länder kan verkligen vrida utvecklingen som USA/NATO redan förutsett och vill förhindra…….
  Terrorattentatet i NICE är inget annat än en legitimering av denna brutala krigsföringen med en omfattning som har gått över all rimlighet och Logik!
  Alltså “false flag”teorin är ingen teori om man beaktar att de som ville kontrollera den delen av världen håller på att förlora all kontroll!

 • Och Hollande uttalar sig i media: VI KOMMER ATT INTENSIFIERA TERRORISTBEKÄMPNINGEN
  (hör och häpna) i SYRIEN OCH IRAK! VI ÖKAR VARA STYRKOR I MELLANÖSTERN!
  Visst är det en false flag!!!!!!! En andra Generations Algerier begar en terrorattentat i NICE! Vi bekämpar “terrorism” i länder som har ingenting att göra med detta!!!!!!
  Vakna!!!! Jag gillar inte konspirationer men detta är inget annat än 9/11 och andra “terrorhandlingar” där ursprungen oftast inte ens identifierbara eller kopplade till ett visst land.

  Och inte minst: Inte ett enda ord om att skydda Europas yttre gränser och ta helt avstand fran den växande islamismen i Europa!!
  Syftet är helt klar: Starta ett storkrig i “frihetens” namn! Later det bekannt?

 • Filmbranschen ligger, på ett märkligt vis, ibland steget före händelser i det verkliga livet. Ett exempel på detta är Pedro Almodóvars film “Wild tales” som har flera likheter med German Wingskraschen. I onsdags (13/7) premiärvisades den amerikanska thrillerfilmen ”Bastille day”, vilken handlar om en terroristcell i Paris. Igår sattes Eiffeltornet i brand samtidigt som lastbilsattacken i Nice ägde rum. Kan dessa händelser ses som reklam för filmen i synnerhet och för terror i allmänhet för att skapa följsamhet bland allmänheten för totalitära politiska beslut?

  Enligt historikern Zoe Druick har filmproduktionen sedan 1920-talet varit förknippad med internationell politik och därför viktig för spridning av propaganda och uppfostrare av allmänheten = predictive programming.

  Om man vill ”spå i sin kula” om kommande världshändelser bör man kanske granska kommande filmrepertoarer?

  I december lanseras t ex den svenska filmen Zon 261 som handlar om Landskrona som satts i karantän pga av ett virus som sprider sig explosionsartat. Filmen har ett migrantrelaterat perspektiv och publiken förväntas ta ställning till vilka ska ses som fiender. Filmen kan förbereda oss på en kommande pandemi där Sverige blir först ut?

  http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=206317.html

  https://www.moviezine.se/movies/zon-261

 • djrejens@ Håller med dig – troligen ny variant av false flag på nationaldagen. Makthavarna vill väl inte bli påminda om grunderna till revolutionen 1789 eftersom samma maktförhållanden råder idag. Firandet kan sätta “griller i huvet” på folk – inte minst hos alla regimkritiker som finns i landet.

  Politiker menar att vi inget har att lära av historien utan vill hellre ha uppmärksamhet kring samtids- och framtidsfrågor.

  Elitisterna vill väl att nationsdagen hellre ska vara en dag för samling kring “kriget mot terror”. För att hålla kriget vid liv behöver de false-flagga kontinuerligt så att folket inte får tid att tänka till och samlas mot ojämlika maktförhållanden och agera för “giljotinering” av makthavare.

  Nästa år kommer vi nog att se en ny typ av “script” för Bastille day; marknadsföring av politiker och makthavare som på något “klurigt” vis ska koppla samman dagen med terror adderat med klimathot för att folk,som “lök på laxen”, ska känna både rädsla som skuld.

  Varför ska alla dessa “gärningsmän” skjutas ihjäl? Hade det inte, i det aktuella fallet, varit bättre om man skjutit mot bildäcken istället?

  Helt förkastligt av Frankrike att fortsätta med sin statsterrorism i Syrien. Hur många civila har fallit offer för den franska terrorismen?

 • Ny variant av false flag? – Allt tyder på det. Stod gärningsmannen på psykofarmaka? – Eller andra drugs? – Det har varit mönstret i USA. Typiskt att ALLA dessa gärningsmän omedelbart skjuts ihjäl av polisen, så att de aldrig kan förhöras eller dras inför rätta och undersökas psykiatriskt. Det är knappast så det bör gå till i en rättsstat.

 • The Guardian: Bastille Day partygoers throw children to safety as truck attack sparks stampede

  People had gathered on the seafront on Thursday night to enjoy a fireworks display marking Bastille Day when an armed man drove a truck along the pavement, reportedly for up to 2km. Witnesses described people being knocked down “like skittles at a bowling alley”.

  It is believed the man then got out of the truck and began shooting people, before being shot dead by police.

  Khalidi, who was watching the fireworks from the Hotel Negresco about 800 metres down the promenade, said police, in their efforts to get people away from the area, had added to the chaos.

  “People coming towards us said that the cops had told people to start running, without really telling people why. So people had started running for their lives without any other information.”

 • Fruktansvärt, men tyvärr, vad är att vänta, då Frankrike sällar sig till USA-vansinnet i Mellanöstern. I botten finns säkert också ouppklarade relationer mot forna kolonialområden.
  De oskyldiga få lida, som vanligt. De är till dem vi alla får ge en tankens stund.

 • Teater som våra makthavare spelar med oss fortsätter. Målet är att sätta igång ett storkrig. Radio stängde jag av. Det går inte att lyssna på. Mönstret är den samma som alltid. Gärningsmannen är död, man har hittad någon bil med identitetshandlingar och attrapper. Inga poliser fanns i närheten vilket tycktes vara konstigt enligt någon i radio.

  Nu blir svenskarna matade med denna sörja ända fram till klockan 12. Alla program uteblir. Upprepning av händelse, små obemärkta lögner som sägs i olika intervjuer leder till hjärntvätt och mind kontroll.

  Människor som är skadade och sårade och döda = total medkänsla till de och deras anhöriga.
  Måtte denna händelse öppna våra ögon så att vi ser bort om lögner som vi ständigt är matade med

 • Frankrike skördar tidigare draksådd. Tyvärr finns långt mer sådan kvar att skörda – i flera länder! Jag skulle rekommendera alla gamla kolonialmakter att samfällt och förbehållslöst be förfördelade folk och länder om ursäkt för tidigare illdåd och missgrepp – och helst trovärdigt kompensera, om det går.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *