Mediaprofessor varnar för hur vi styrs av PR och propaganda via media

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Mark Crispin Miller - Bild: TeleSUR, Empire Files

I denna intervju varnar mediaprofessorn Mark Crispin Miller för hur dagens propaganda via medier, nyheter och underhållning aldrig har varit mer genomträngande, influensrik och farlig. Han intervjuas av Abby Martin från Empire Files.

Text: Torbjörn Sassersson | Video: The Empire Files, Abby Martin, TeleSUR

Crispin Miller menar att när vi tänker på ordet propaganda associerar de flesta till propaganda från Nazityskland, Kina eller Sovjetunionen, men han avslöjar att Hitler avundades den brittiska propagandan under andra världskriget och därför valde att imitera den för att förbättra propagandan i Nazityskland.

Edward BernaysMark Crispin Miller hänvisar till en av propagandans mest skickliga hjärnor som var varken kines eller ryss utan amerikan. Han hette Edward Bernays (1891-1995) och anses tillsammans med Ivy Lee ha grundat begreppet och området Public Relations (PR).

Bild: Edward Bernays

Bernays kombinerade dåtidens bästa kunnande inom masspsykologi med Sigmund Freuds psykoanalytiska idéer.


Den mest kraftfulla propagandan är inte den som basunerar ut sitt budskap utan den som tränger in under huden på oss utan att vi märker det.


Utan att förstå hur eller ens märka att vi påverkas kan vi förledas att ogilla något och att attraheras till något annat.

Edward Bernays framgång låg i att han förstod de psykologiska mekanismerna som styr det undermedvetna och hans metoder blev därför framgångsrika för att manipulera allmänhetens åsikter och beteenden.

Bernays vision var inte att få en konsument att vilja köpa en särskild produkt utan att förändra konsumentens värld så att produkten i fråga framstod som oumbärlig. Därmed finns inget behov av någon särskild införsäljning. Hans vision blev verklighet.

Bernays metoder används inom alla möjliga områden, från att öka försäljningen av tobak till att starta krig.

Crispin Miller betonar att propaganda är extremt effektiv när den inte uppfattas som propaganda. Därför kamoufleras propaganda som information, folkbildning, nyheter eller tex biofilm. 

Media samspelar med underrättelsetjänsternas intressen

Det avslöjandes inför den amerikanska kongressen på 1970-talet att underrättelsetjänsterna hade sina egna agenter (under-cover journalister) inom amerikanskt media.

Läs mer: NewsVoice har tidigare skrivit om en sådan journalist, Udo Ulfkotte, som hoppade av efter att han arbetat för CIA.

Mark Crispin Miller - Foto: TeleSUR“Det finns en annan faktor som vi också måste ta hänsyn till och det är den energetiska involveringen av den dolda sidan av vår egen regering med underhållnings- och nyhetsindustrin. Ett oräkneligt antal personer inom media är [antingen] medvetet involverade med våra underrättelsetjänster, något som började avslöjas under 70-talet”.

Det är bara en “konspirationsteori”…

Crispin Miller säger att CIA:s huvudkontor år 1967 gick ut med ett memo till alla sina kontor över hela världen med uppmaningen att slå ned på alla försök att förkasta [den politiskt korrekta] Warren-rapporten om Kennedymordet.

Från det året började ordet “konspirationsteori” användas allt mer ofta för att misskreditera alla författare och undersökande journalister som funnit exempel på tex statlig korruption eller bedrägerier. På det viset har statsmakter i decennier kunnat undanhålla allmänheten information om vad som pågår bakom kulisserna.

NewsVoice kommentar

Ett typiskt tillvägagångssätt för ett land som bedriver propaganda mot sitt eget folk består i att peka ut att totalitära stater – där ute i världen – minsann använder propaganda medan det här samhället bara “utbildar” människor [folkbildar] och tillhandahåller “information”, säger Mark Crispin Miller .

Swisha Sassersson 5 krEtt mycket typiskt sådant land är Sverige som med sina större medier (inkl public service) pekar ut propaganda i vissa andra stater, medan man samtidigt håller upp sina egna gärningar som försök att skapa ljus i mörkret.

Det är värt att reflektera över att svenska mainstream-journalister ofta svänger sig med uttrycket: “bara en konspirationsteori” och att det härstammar från CIA. Metoden att misskreditera har alltså varit effektiv allt sedan 1967.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Operation Mockingbird: “The organization recruited leading American journalists into a network to help present the CIA’s views, and funded some student and cultural organizations, and magazines as fronts. As it developed, it also worked to influence foreign media and political campaigns, in addition to activities by other operating units of the CIA.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mockingbird

 • “The Central Intelligence Agency owns everyone of any significance in the major media.”
  – William Colby, former CIA Director, quoted by Dave Mcgowan, Derailing Democracy

  “Any dictator would admire the uniformity and obedience of the media”
  – Noam Chomsky

  “Truth is the greatest of all national possessions.
  A state, a people, a system which suppresses the truth or fears to publish it, deserves to collapse.”
  – Kurt Eisner

  “You could get a journalist cheaper than a good call girl, for a couple hundred dollars a month.”
  – CIA operative, discussing the availability and prices of journalists willing to peddle CIA propaganda and cover stories. Katherine the Great, by Deborah Davis

  “There is quite an incredible spread of relationships. You don’t need to manipulate Time magazine, for example, because there are [Central Intelligence] Agency people at the management level.”
  – William B. Bader, former CIA intelligence officer, briefing members of the Senate Intelligence Committee, The CIA and the Media, by Carl Bernstein

  The press today is an army with carefully organized weapons, the journalists its officers, the readers its soldiers. But, as in every army, the soldier obeys blindly, and the war aims and operating plans change without his knowledge. The reader neither knows nor is supposed to know the purposes for which he is used and the role he is to play. There is no more appalling caricature of freedom of thought. Formerly no one was allowed to think freely; now it is permitted, but no one is capable of it any more. Now people want to think only what they are supposed to want to think, and this they consider freedom.
  – Oswald Spengler

  “It can be held certain that information that is withheld or suppressed contains truths that are detrimental to the persons involved in the suppression.”
  – J. Edgar Hoover

  “Behind the visible government there is an invisible government upon the throne that owes the people no loyalty and recognizes no responsibility. To destroy this invisible government, to undo the ungodly union between corrupt business and corrupt politics is the task of a statesman.”
  – Teddy Roosevelt

 • Förbjuder man människor att ha konspirationsteorier förbjuder man tankefrihet och yttrandefrihet vilka är demokratins grund.

  Hade saudiska kungar eller en annan extremistisk islamist uttryckt detta hafe vi inte förvånats, men det är verkligen makabert att höra europeiska politiker och journalister säga det.

  Vetenskap bygger på samma tanke. Hypotetisk-deduktiv metod. Tanken på att de officiellt erkända hypoteserna kan komma att falsifieras är essentiell.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *