Turkisk tidning: NATO-general bakom kuppen i Turkiet

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.
General John F. Campbell - WIkimedia

Tidigare NATO-befäl bakom misslyckad kupp i Turkiet enligt turkisk tidning

General John F. Campbell som tidigare var högsta befäl över NATO:s trupper i Afghanistan pekas ut som hjärnan bakom kuppen mot Erdogan, skriver RT.com.

Uppgifterna kommer från den turkiska tidningen Yeni Safak Daily som citerar källor från en intern turkisk utredning.

Yeni Safak uppger att Campbell hanterade transaktioner på 2 miljarder dollar via UBA Bank i Nigeria genom sina CIA-kontakter. Pengarna ska ha gått bla till att finansiera kuppen, fortsätter RT.

“Millions of dollars of money has been transferred from Nigeria to Turkey by a group of CIA personnel. The money, which has been distributed to an 80-person special team of the CIA, was used to convince pro-coup generals. After taking money from their bank accounts, the CIA team hand-delivered it to the terrorists under the military dresses.”

Campbell ska ha genomfört två hemliga besök till Turkiet sedan maj 2016 och fram till kuppen. Turkiska myndigheter uppger att organisationen i Turkiet som låg bakom kuppen var Fethullah Terrorist Organization (FETO).

Läs mer: Former NATO commander ‘behind failed coup against Erdogan’ – Turkish daily

Text: Torbjörn Sassersson

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: NATOTurkiet
Stöd NewsVoice 2024
 • Frågan är vad pengarna som slussades genom Nigeria varit till för om inte för att genomföra statskuppsförsöket? Frågan är också om misslyckandet var planerat eller verkligen var ett misstag, med tanke på resultatet, d.v.s. avskaffad yttrandefrihet och avskaffad demokrati i Turkiet.

 • Allt sedan statskuppen har det funnits misstankar om att CIA var inblandade, kanske i samarbete med Gulen som utförde en del arbete åt CIA i slutet av 1990-talet.Jag skrev om detta med stöd av två intressanta källor 19/7 källor, som gav argument för att kuppen genomförts av Gulen i samarbete med CIA. CIA-inspirerad statskupp i Turkiet?. Det ligger i sakens natur att det är mycket svårt att få fram definitiva bevis.

  Jag vill påminna om:

  Statskupper mot demokratiskt valda regeringar efter Andra Världskriget.
  Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
  -Mossadeq i Iran 1953;
  -Arbenz i Guatemala 1954;
  -Lumbumba i Kongo 1960;
  -Sukarno i Indonesien 1965;
  -Allende i Chile 1973;
  -Sihanouk i Kambodja 1970;
  -USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
  -USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
  -Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
  -Zelaya i Honduras 2009;
  -Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
  -Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
  -Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
  -Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *