Naturnära Musköfestivalen hade premiär juli 2016

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Arbottna Gård, 2016, Muskö - Foto: Torbjörn Sassersson

KULTUR. Musköfestivalen hade premiär i juli 2016 ute på Arbottna gård. Samtidigt arrangerades för första gången även Arbottna Horse Show. En ny fälttävlansbana etableras därmed i Stockholm för ponny och häst. Målet är att händelserna ska återkomma varje år på den annars sömniga ön Muskö.

Text, video och klippning: Torbjörn Sassersson | Musik: Alexander Tomashevsky

Muskö är känt för sin militärbas och en 2,9 kilometer lång tunnel. I övrigt är Muskö en sömnig ö där inte mycket händer. För några år sedan etablerade en norrlänning Muskö Sjökrog som snabbt blev populär ute vid Mickrum brygga. När sedan några engelsmän och tyskar gick in och köpte Arbottna fick ön nytt liv igen. Drömgården startade.

Levande skärgård

Planerna är att bygga en ekoby, en hobbitby (som kommunen stoppat), samt att anlägga en mobil by för roulotter, en slags cirkusvagnar ombyggda till bostäder. Skådisen Suzanne Reuter har en vagn och hon och hennes syster serverar under hela sommaren smaklig vegetarisk mat från sin matbil intill Arbottnagårdens huvudbyggnad.

Drömgården har en rad andra projekt som i lagom fart realiseras för varje sommar som går. Ett av projekten är att sparka liv i den gamla smedjan. Andra projekt handlar om att skapa en levande naturbyggd med kossor, grisar, höns och bryggeri.

I och med premiären av Musköfestivalen (Muskö Festival), Arbottna Horse Show och en lantmarknad (Country Fair) hoppas ägarna bakom Drömgården att investeringen på åtskilliga miljoner kronor ska locka folk att beställa ekohus på Drömgårdens utmarker. Om de lyckas kommer Muskö leva upp ytterligare och många hoppas att det finns tillräckligt många naturälskande familjer som vill sätta ned sin bopåle på denna vackra ö.

Text: Torbjörn Sassersson, sommargäst på Muskö sedan 1965

Relaterat

Musko?festivalen
Drömgården
Arbottna Horse Show


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *