Öppet brev till Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket

publicerad 21 juli 2016
- av Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (i bild tv) skickade detta brev den 20 juni 2016 till Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket med anledning av de uppgifter som framkommit i Uppdrag granskning om vänskapskorruption och ”särbehandling” av högt uppsatta offentliga personer.


Brevet

SKATTEVERKET

Ingemar Hansson
106 62 Stockholm

Helsingborg 2016 06 30

Christer Nilsson, historiker, ekonom, publicist, författare
Piongatan 37, 253 74 Helsingborg,

Ingemar Hansson

Önskar personligt svar från dig som generaldirektör på

nedanstående frågor; där jag in extenso kommer att citera

dina svar i min bok och i de medier jag medarbetar i:

  1. Varför anser du att det var fel av dig och Helena Dyrssen att försöka varna Frank Belfrage om att Uppdrag granskning undersökte hans utländska obeskattade tillgångar?
  1. Vad exakt menar du med att det var ett, citat ”misstag” av Helena att försöka ringa – och ett, citat ”misstag” av dig att inte stoppa henne?
  1. Hur kommer det sig att ni båda gjorde ett, citat ”misstag” - hade ni inte gjort klart för varandra den uppenbara risken med att ”särbehandla” särskilt viktiga offentliga personer?
  1. Har du eller Helena gjort samma ”misstag” tidigare med någon annan känd person? En initierad källa på Skatteverket uppgav anonymt för Uppdrag granskning att ”särbehandlingar” lik den av Belfrage har förekommit tidigare. Anser du att denna anonyma källa far med osanning? Eller behövs sådana ”visselblåsare”?
  1. Anser du att detta beteende har skadat många medarbetares förtroende för högsta ledningen?
  1. Anser du att detta beteende har skadat medborgarnas förtroende för Skatteverket i allmänhet och för högsta ledningen i synnerhet?
  1. Hur ser du på finansminister Magdalena Anderssons uttalande att ”Det är mycket allvarlig kritik som riktats mot Ingemar Hansson och Helena Dyrssen”?
  1. På vad sätt tycker du att du har förtjänat att få sitta kvar som generaldirektör efter denna förtroendekris bland medarbetare, allmänhet och den svidande kritiken från din uppdragsgivare, regeringen?
  1. Du säger att ”visselblåsarfunktionen ska utvecklas”. Varför fungerade den inte när dessa ”misstag” begicks?

 

Med vänlig hälsning

Christer Nilsson

historiker, publicist, författare

Swisha Christer Nilsson