Terrorattacken i Nice: Öppet brev till president Hollande

publicerad 21 juli 2016
- av NewsVoice
Francois Hollande, 6 dec 2014 - Foto: Wikimedia Commons

Ett öppet brev med rubriken “Lettre ouverte à François Hollande, le Frankenstein de la République” till president Hollande skrivet av professor Bruno Guigue, översattes till svenska av Jan Nybondas. Översättningen publicerades sedan på den geopolitiska bloggen Jinge.se som drivs av Anders Romelsjö. NewsVoice återpublicerar brevet. Brevet har även publicerats på 21st Century Wire och Global Research.

Lettre ouverte à François Hollande, le Frankenstein de la République

President Hollande – efter att denna terrorattack skakat vårt land vände Ni er till nationen med känsla och värdighet och uttryckte er medkänsla för offren. Vi förmodar att ni blivit väl informerad, eftersom ni direkt kunde utpeka de skyldiga, och ni uppmanade Frankrike att sluta upp i enhet och solidaritet mot den ”islamistiska terrorismen”. Ni uppmanade oss att sluta leden och samla all vår energi för att bekämpa detta fruktansvärda hot.

Men detta fullkomligt motiverade upprop till nationell sammanhållning, när vårt land känner sig så sårbart, får inte avhålla våra medborgare från att ifrågasätta er politik. Ända sedan dagen ni blev vald har ni deklarerat att ni oförtröttligt gått in för att bekämpa terrorismen. Dock, i själva verket ser det ut som att ni gör precis det motsatta.

Istället för att bekämpa ondskan, har ni riktat alla era ansträngningar emot dem som i realiteten är terrorismens bekämpare. Ni säger oss att ni bekämpar terrorismen men ni fortsätter att oupphörligt demonisera och undergräva Syrien och Bashar al Assad.

Ni utlämnade denna suveräna stat till ohyggligheterna från samma kriminella som beskjuter våra caféer och restauranger, denna suveräna stat som era amerikansk-sionistiska allierade avskydde, eftersom den vägrade att rätta sig efter deras diktat. De jihadistiska legotrupperna letade efter ett nytt mål och cyniskt gav ni dem Damaskus.

Ja, tusentals unga har hjärntvättats genom er propaganda och övertygats att ta till vapen mot denna ringaktade stat som ni drömmer om att bomba till utplåning. Det var er utrikesminister, Laurent Fabius, som drog igång detta uppdrag när han deklarerade att ”Bashar al Assad inte förtjänade att leva” och att al Qaidas syriska gren, al Nusra, gjorde ett ”utmärkt jobb” i Syrien.

Ni kan försöka att dölja ert ansvar, men vi kan alla nu se hur dessa dåd i Frankrike är en direkt följd av er misslyckade utrikespolitik. Varför förekommer inga attacker i Italien, Argentina eller Japan ? Bestraffas fransmännen kollektivt för er vägran att samarbeta med den syriska underrättelsetjänsten för att identifiera de franska jihadisterna och hindra deras återkomst till Frankrike ?

Känner era landsmän till att ni uttryckligen förbjöd överföringen av tillgångar till majoriteten av det syriska folket som bor i regeringskontrollerade områden i Syrien ? Vet de att ni aldrig en enda gång har uttryckt er sorg över de otaliga offer som al Qaida har skördat i Syrien eller att ni framhärdar i att belägga sanktioner mot dessa människor som tvingas uthärda ständiga och massiva terrorhandlingar?

Ni bestämde er för att ni ville ha en roll i den syriska konflikten och ni förskönade er medverkan genom humanitära förevändningar vilka nu kollapsar som korthus och avger en omisskännlig stank av kolväten. Ni har släpat Frankrike in i ett träsk som borde ha undvikits till varje pris och ni har utsatt ert folk för en bumerangeffekt som för med sig ofattbar förstörelse. Ni har hämtat hem det våld som ni och era nykoloniala allierade har släppt loss.

Tror ni att det franska folket kommer att tacka er för detta, speciellt efter att de varseblivit sambanden bakom dessa dramatiska händelser.

Herr Hollande, när dammet har lagt sig och när deklarationerna av medkänsla framför kamerorna uttalats, när försäkran av enhet och patriotism har avlagts, kommer ni att fortsätta att dela ut medaljer till dem som finansierar terrorn ? Fortsätta att offentligt fördöma terrorismen men i det fördolda samverka med terrorismens saudiska sponsorer. USA har sin Frankenstein i George W. Bush, svartkonstnärens lärling i geopolitiskt kaos.

Ni är hans like – ni är Frankrikes egen Frankenstein.

Genom att binda Frankrike vid ett maffialikt, manipulerat, sekteriskt ”uppror”, i tron att detta var ett smart drag, har ni nu matat monstret som sträcker ut sina tentakler till Frankrike. Ni allierade er med DAESH när de stred mot Assad, men fördömde dem så fort de avrättade de första västerlänningarna i Irak. På så sätt väckte ni ovilja bland dessa kriminella som ni hade förväntat er mer förståelse av.

Ni har anlitat pseudoexpertis som era rådgivare, personer vilkas intellektuella oberoende är helt avhängigt av hur mycket ni betalar dem. Det är omöjligt för er att lösgöra er från era misstag utan att motbevisas. Men istället fortsätter ni att slå blå dunster i våra ögon genom ”undantagstillstånd” och att vifta med era små armar. Vi har nio månader fram till valen, där ni givetvis försöker manipulera fakta.

Ert eftermäle kommer att bli stanken efter er politiska inkompetens, som en minister som inte kan skilja mellan Saddam Hussein och Bashar al Assad, en absurditet som inte ens kan locka fram ett leende denna sorgens dag.

Text: Bruno Guigue

Bruno GuigueProfessor Bruno Guigue är en franska statsvetaren född i Toulouse 1962. Han har studerat vid Ecole Normale Supérieure och ENA. Guigue är professor i filosofi och föreläser om internationella relationer. Han är författare till fem böcker.