Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bevara Sveriges hälso- och vårdfrihet genom att skydda alternativmedicinen – Hälsobranschen reagerar på förslag om höjda registreringsavgifter

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 augusti 2016
- Torbjörn Sassersson

confidence-woman-crestock

HÄLSODEBATT. Hetsjakten på alternativmedicinska utövare,  alternativmedicin och naturprodukter fortsätter. Regeringen och Läkemedelsverket försöker nu genom att chockhöja registreringsavgifterna kväva utvecklingen av homeopatiska läkemedel, natur- och traditionellt växtbaserade läkemedel samt antroposofiska läkemedel, anser representanter i den svenska hälsobranschen. 

Exempel på höjningar av registreringsavgifterna:

  • Homeopatiska Läkemedel, höjning från 4 000 till 90 000 kr
  • Naturläkemedel, höjning från 100 000 till 250 000 kr
  • Traditionella växtbaserade läkemedel, höjning från 100 000 till 250 000 kr
  • Vanliga läkemedel, höjning från 400 000 till 500 000 kr

Den globala läkemedelsindustrin klarar höjningarna av registreringsavgifterna, men mindre producenter av naturläkemedel får det oerhört mycket svårare. Dessutom är inte naturmediciner föremål för skattesubventioner vilket är fallet för Big Pharma-bolagen som dessutom har förmånen att fritt få sälja in sina kemiska preparat via landstingens läkare, vilka agerar som återförsäljare för storindustrin, anser kritiker.

Kritik

Marina Szöges, redaktör för tidningen Dagens Homeopati:

Marina-Szöges-2Att höja registreringskostnad av homeoptiska läkemedel från 4 000 kr till 90 000 kr är rent ut sagt löjligt, men väldigt allvarligt och skulle skada homeopatin, om det skulle gå igenom.” … “

Kontrollerande myndighet bestämmer omfattningen av kontrollarbetet, medan tillverkare och importörer måste betala notan för kontroll in absurdum. Orimligt…eller inte?

Hälsoprofilen och författarinnan Sanna Ehdin skriver att det är viktigt att påpeka följande i debatten:

 • Sanna Ehdin Anandala - Foto: Jens C HillnerFöre Läkemedelsreformen på 1950-talet skrev läkarna ut minst lika mycket örter som läkemedel i Sverige. 
 • Fakta visar på att det är stora ekonomiska fördelar med de billigare och enklare örtmedicinerna och homeopatika. Det måste vara ekonomiskt försvarbart att strypa hälsosamma och stärkande alternativ.
 • Naturläkemedel har ofta inga biverkningar och skadliga effekter i jämförelse med Big Pharmas läkemedel som ofta dragits tillbaka då de förvärrar problemen och dödar människor.
 • Läkemedelsverket finansieras nästan helt av läkemedelsindustrin som alltså inte vill ha konkurrens av naturliga alternativ. Det måste vara mot konkurrenslagen att strypa naturmedinindustrin på detta sätt.

Sara Boo, ordförande NHF Sweden:

Sara Boo“Regeringen drar sig inte ens för att bryta mot EU-direktiv för att säkerställa att antroposofiska homeopatiska läkemedel elimineras i Sverige och Läkemedelsverket chockhöjer priserna för anmälan av registrering av naturliga läkemedel.”

Hälsobranschen uppmanar nu alla svenskar som vill skydda allt som kan rymmas inom begreppet alternativmedicin att signera en petition. Målet är att bevara vård- och hälsofriheten i landet. Alla ska ha rätt att få tillgång till ett brett spektrum av vård- och hälsoalternativ. 

Om Läkemedelsverket får som det vill kommer de nya avgifterna att gälla från och med 1 januari 2017.

Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq