Facebook vill vara först på vår närmaste jordliknande exoplanet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 augusti 2016
- NewsVoice redaktion
Kepler 452b - Image-ESO, M Kornmesser

En ny jordliknande exoplanet Kepler 452b har hittats av europeiska ESO endast 4, 2 ljusår bort i ett planetsystem runt stjärnan Proxima Centauri, enligt Nature. Nu vill bla Facebooks grundare Mark Zuckerberg och en ryss vara först på plats.

Text: NewsVoice – Bild: Kepler 452b,  ESO, M Kornmesser

CNN som fångade upp nyheten konstaterar att det är den närmaste exoplaneten som människans hittat som är jordliknande.

“It’s not only the closest terrestrial planet found, it’s probably the closest planet outside our solar system that will ever be found because there is no star closer to the solar system than this one”, sa den ledande forskaren för studien, Guillem Anglada-Escudé.

Habitable zone, exoplanets - Image: EOS
Habitable zone, exoplanets – Image: EOS

Proxima B är 1,3 gånger större än orden och går ett varv runt sin sol på endast 11,2 dagar. Planeten ligger betydligt närmare sin sol än jorden, närmare än vår Merkurius går runt vår sol, men eftersom Proxima B är en mycket svagare sol har planeten flytande vatten och en medeltemperatur på ytan mellan 31 och 40 grader Celsius.

Ett problem för planeten är starka röntgennivåer, hela 400 gånger högre än på Jorden, men forskarna tror inte det påverkar atmosfärens stabilitet.

“Because of its close orbit to Proxima, Proxima b suffers from X-ray fluxes that are approximately 400 times that experienced by Earth, but studies of similar systems indicate that atmospheric losses can be relatively small.”

Starshot Project – Zuckerberg, internet-ryss och Stephen Hawkin vill vara först

Med dagens offentliga rymdfartsteknik kan astronauter nå planeten på 100,000 år, skriver InfoWars, men ett privat initiativ lett av bla Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, Stephen Hawkin och den ryska internetmiljardären Yuri Milner skissar på att nå planeten betydligt snabbare.

“It is also the target of the Starshot Project, which aims to create and send ultra-fast light-driven nanocraft that would reach the system 20 years after launch and beam home images. This is on the list of Breakthrough initiatives, an effort whose board includes Stephen Hawking and Mark Zuckerberg.” – CNN

Målet med projektet är att nå planeten på endast 20 år med minisonder som drivs av strålar av ljus. Prislappen ligger på 100 miljoner dollar, skriver Daily Mail.

Starshot Project spekulerar:

“ARE WE THE UNIVERSE’S ONLY CHILD – OUR THOUGHTS ITS ONLY THOUGHTS? OR DO WE HAVE COSMIC SIBLINGS – AN INTERSTELLAR FAMILY OF INTELLIGENCE?”

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: facebook