Fråga till läsarna: Vilken text är enklast att läsa?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 augusti 2016
- Torbjörn Sassersson

I arbetet att göra NewsVoice så lättläst som möjligt frågar jag dig som läsare vilken av följande artiklar är enklast att läsa typografiskt? Vilken text känns helt enkelt mest behaglig för ögat och sinnet att läsa? Välj bland en av artiklarna nedan 1-4.

Artiklarna:

 1. Gorgeous Maps Reveal the History of America’s National Parks
 2. Um Mundo Novo? The Olympic rings leave Rio, rustier but brighter
 3. Kellyanne Conway: Immigrant Deportation Force ‘To Be Determined’
 4. Prince death: Powerful drugs found in singer’s home ‘were mislabelled’

[polldaddy poll=9502611]

 

Skriv i kommentarsfältet nedan vad du tycker. Du kan även tipsa med en länk till en artikel, i vilken tidning som helst på nätet, som du anser är lättläst.

Torbjörn Sassersson, redaktör

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: NewsVoice
 • Ingen av artilklarna är svår att läsa, men jag finner nr 3 bäst och nr 1 näst bäst. Vad jag gärna ser är stark kontrast, dvs rejält svarta bokstäver och enkla distinkta bokstäver. Jag använder därför själv gärna Verdana, även om jag tycker att Times New Roman är vackrare

 • Jag instämmer i Pers uppfattning, men jag tycker att artikel 1 (med serifer, National Geo) är mest lättläst. Det finns en en gammal uppfattning från 90-talet att serif-text var sämst, men det gäller inte sedan många år. På 90-talet var skärmarna flimriga/usla, idag är de stabila, med hög upplösning och då hjälper serfierna läsbarheten. Tja, det är en skola av tänkande kring det här.

 • Ok tack för feedback. Jag lutar åt att ha serifer i den vanliga brödtexten, men nu vill istället fler ha utan serifer så jag la just nu in nytt typsnitt så att brödtexten är utan serifer och citat är med serifer.

  Bättre?

 • Nr 2 (Um Mundu Novo),
  Avgränsad textyta som är något lite ljusare än nr 1
  Just känslan att läsa ett papper är viktig. Placeringen av grafik stör iofs något men texten är den bästa.

  Nr 2 är näst bäst men har för stort radavstånd. Är väl också halvfet? Inte så lyckat
  Nr 3 är OK men, som sagt någon form av breddavgränsning behövs.
  Nr 4 är en katastrof

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *