Har du också blivit utsatt för “plågsamt människoförsök” på Karolinska?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2016
- NewsVoice redaktion
Medicinsk forskning och experiment - Crestock

Medicinsk forskning och experiment - Crestock

NOTERAT. En ny skandal tornar upp sig på Karolinska Institutet (KI) efter turerna runt kirurgen Macchiarini. Ett fall av forskning på KI där patienter ovetandes har varit försökskaniner har uppdagats. Det nya fallet handlar om stamcellsforskning. Frågan är hur mycket ovetenskaplig och otillåten försöksverksamhet på människor som utförs på KI.

Macchiarini-skandalen kan beskrivas som ett exempel på “plågsamma människoförsök”. I det nya fallet riktar Läkemedelsverket kritik mot Karolinska institutet och universitetssjukhuset då de bedrivit stamcellsforskning utan tillstånd och TV4 väljer att kalla patienterna för försökskaniner. Karolinska tillbakavisar kritiken,  precis som KI gjorde i Macchiarini-fallet innan sanningen kröp fram som ledde till att KI:s rektor och en kirurg fick sparken samt personerna på det etiska rådet på KI fick gå.

Det var TV4 som igår avslöjade att det bedrivs stamcellsforskning på Karolinska Institutet som saknar tillstånd. Läs mer: “Ny skandal på Karolinska institutet”.

KI-forsokskaniner.2016-KI

KI uppger dock att man inte mottagit någon kritik från Läkemedelsverket och att den forskning som bedrivs har gjort ett upphåll. Det framgår i KI:s pressmeddelande: “Karolinska Institutet tillbakavisar kritik i nyhetsinslag i TV4”, men Ann Marie Janson Lang på Läkemedelsverket säger till Aftonbladet:

“Den här typen av forskning har krävt tillstånd från oss sedan 2008. I mars gjorde vi ett föreläggande hos forskaren och vi har också fått in svar.”

När Aftonbladet frågar vad det kan bli för typ av sanktion svarar Ann Marie Janson Lang:

“Den yttersta konsekvensen kan bli fängelse eftersom man brutit mot Läkemedelslagen. Men vi har inte fattat något beslut i ärendet.”

Har du ovetandes eller mot din vilja blivit utsatt för medicinska experiment på KI? Hör av dig till NewsVoice.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq