Har du också blivit utsatt för “plågsamt människoförsök” på Karolinska?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2016
- NewsVoice redaktion
Medicinsk forskning och experiment - Crestock

Medicinsk forskning och experiment - Crestock

NOTERAT. En ny skandal tornar upp sig på Karolinska Institutet (KI) efter turerna runt kirurgen Macchiarini. Ett fall av forskning på KI där patienter ovetandes har varit försökskaniner har uppdagats. Det nya fallet handlar om stamcellsforskning. Frågan är hur mycket ovetenskaplig och otillåten försöksverksamhet på människor som utförs på KI.

Macchiarini-skandalen kan beskrivas som ett exempel på “plågsamma människoförsök”. I det nya fallet riktar Läkemedelsverket kritik mot Karolinska institutet och universitetssjukhuset då de bedrivit stamcellsforskning utan tillstånd och TV4 väljer att kalla patienterna för försökskaniner. Karolinska tillbakavisar kritiken,  precis som KI gjorde i Macchiarini-fallet innan sanningen kröp fram som ledde till att KI:s rektor och en kirurg fick sparken samt personerna på det etiska rådet på KI fick gå.

Det var TV4 som igår avslöjade att det bedrivs stamcellsforskning på Karolinska Institutet som saknar tillstånd. Läs mer: “Ny skandal på Karolinska institutet”.

KI-forsokskaniner.2016-KI

KI uppger dock att man inte mottagit någon kritik från Läkemedelsverket och att den forskning som bedrivs har gjort ett upphåll. Det framgår i KI:s pressmeddelande: “Karolinska Institutet tillbakavisar kritik i nyhetsinslag i TV4”, men Ann Marie Janson Lang på Läkemedelsverket säger till Aftonbladet:

“Den här typen av forskning har krävt tillstånd från oss sedan 2008. I mars gjorde vi ett föreläggande hos forskaren och vi har också fått in svar.”

När Aftonbladet frågar vad det kan bli för typ av sanktion svarar Ann Marie Janson Lang:

“Den yttersta konsekvensen kan bli fängelse eftersom man brutit mot Läkemedelslagen. Men vi har inte fattat något beslut i ärendet.”

Har du ovetandes eller mot din vilja blivit utsatt för medicinska experiment på KI? Hör av dig till NewsVoice.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • De tär tyvärr inte bara i KI som oetisk forskning sker, utan över hela landet.
  Här i Skåne har både jag och min far blivit utsatta för det. Det finns tyvärr en nätverk med “forskande överläkare” som remitterar(rättare sagt väljer ut patienter) till varandra. Kan handla om medvetet feldiagnostiserade sjukdomar i syfte att testa nya metoder, behandlingar osv.

  Idag är läkare inget yrke man väljer att plugga till för att hjälpa människor utan det idag handlar läkaryrket om status,makt och pengar (för många och inte alla såklart). När då giriga forskare som vill ha mer respekt och status från deras kollegor och omvärlden så väljer dem då att forska på patienter utan deras medgivande med riskfyllda metoder (metoder som annars hade inte godkänts).

  Tack för upplysande artikel och jag hoppas att ni fortsätter att granska läkarna för idag granskas de knappt av ivo längre utan är rätt immuna.

 • Du vet redan det jag har berättat och bevittnat år 2009 på KI Solna och även KI Huddinge och Liljeholmen. Fruktansvärt och jag tappade då allt förtroende för forskningen och vita rockar (finns alltförmånga förklädda psykopater i det yrket) Har genom att dela med mig mina erfarenheter vid otaliga tillfällen även fått oerhörd stor och djup respons på andras dåliga, traumatiserade erfarenheter. Skulle nog kunna skriva flera böcker i ämnet och sammanställa allas berättelser. Men orkar inte göra den resan. Tack för artikeln och att du belyser detta MYCKET allvarliga ämne!!! Dessvärre är det nog svårt att få folk att tro eller ens i närheten kunna föreställa sig vad som försiggår bakom lyckta dörrar, tills den dagen de själva eller nära anhöriga blir utsatta… Men även då och efteråt är det svårt att smälta…Tack för ordet!

 • Inte jag men min mamma var patient på KI i många år. Från 74-99 då hon dog. Hon hade SLE och sade själv att hon var en försökskanin…

 • Larsen skrev: “Snart har väl någon avlidit av plågsamt människoförsök i media.”

  Det sker ofta karaktärsmord mha media. Individer blir uthängda i media och får liten möjlighet till reträtt, kompensation eller replik. Det är en drivkraft för mig, att låta den utsatta parten få komma till tals och låta individen få chansen att skydda sin integritet och lägga fram det som är förhoppningsvis är mer sant än bilden som mediadreven lägger ut.

  Mainstream media agerar idag i tyst samförstånd med myndigheter, industri och stat. Makten som utövas mot individen blir i det närmaste absolut och alla inom konglomeratet friskriver sig fiffigt ansvar och delaktighet. Ute på stan håller alla ängsligt med varandra i rädsla för utanförskap, att hamna utanför mobben som skadar andra. Det gäller att vara inne, inte ute, att passa in eller passa sig, enligt systemtänkandet.

  Sverige är på väg att bemästra denna form av folkkontroll. Vi kan redan idag exportera modellen till Nordkorea.

  När det gäller Macchiarini, ska inte han få en chans till upprättelse? Visst. Är han bara en del av ett system bestående av sammanflätande bedrägerier som ledde till en rad dödsfall? Macchiarini har fritt fram att höra av sig med en replik. Läsarna får döma eller fria.

 • Att Läkemedelsverket är en stoppkloss i svensk vårdproduktion är det få som tvivlar på. Myndigheter i Sverige blåser upp sig själva med nya förordningar och regelverk som ingen kan hålla reda på, ofta kan inte myndigheterna själva tyda ut sina egna påbud och inte sällan hamnar de i tvist med andra myndigheter.
  Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset ger sitt svar här: http://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/karolinska-institutet-tillbakavisar-kritik-i-nyhetsinslag-i-tv4,c2063202
  Problemet finns hos Läkemedelsverket och inte KI anser jag.
  Jämförelsen med kirurgen Paolo Macchiarini och mediedrevet mot honom visar på det tendentiösa i inlägget. Media blåser upp sig själva på samma sätt som myndigheterna men man får byta ut ordet regelverk som blåser upp myndigheter med amsagor som blåser upp media. Snart har väl någon avlidit av plågsamt människoförsök i media.
  Jag vill passa på att tipsa om en möjlighet vi alla har att säga ifrån, inför en operation får jag fylla i en blankett. En fråga där var om sjukhuset kunde få mitt tillstånd att ta och spara cell- eller vävnadsprover för att forska eller liknande. Jag svarade negativt.
  Efter att ha läst Rebecca Skloots Den odödliga Henrietta Lacks, var mitt val att neka tillstånd för läkare och forskare att använda cell- eller vävnadsprover från min kropp för andra ändamål än min hälsa helt naturligt.
  Här finns lite mer information om den boken, den finns som e-bok på biblioteket läs den:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article14216482.ab

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *