Media Benchmarking: NewsVoice jämförs med andra nättidningar och rankar bra

publicerad 17 augusti 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

TSjuni2016ANALYS. NewsVoice enmansredaktion, frilansande skribenter och inte minst donerande läsare, föreningar och småföretag, har inte arbetat förjäves. NewsVoice rankar högt på svenska internet enligt internetföretaget Alexa när olika svenska nättidningar jämförs trots smisk och kalla handen från mainstream media.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media

Att få miljontals kronor i riskkapital eller presstöd borgar inte för att lyckas vinna i läsarpopuläritet. Det räcker långt med idealistisk energi, donationer/sponsring och sökandet efter sanningar, samarbeten samt god medborgarjournalistik.

När NewsVoice mäter sig med några populära och utvalda nättidningar samt opportunistiska mediesajter hamnar NewsVoice bra till. Tidningen har sedan starten 2011 haft endast en person på redaktionen och en hemlig distansspelare som bollplank per telefon. Medan andra sajter tappar i rankning har NewsVoice sett en konstant ökad tillströmning av läsare sedan starten. I juni 2016 hade NewsVoice över 400,000 visningar (views).

Några observationer

Nyheter24 [länk] som fick 12 miljoner kr i riskkapital 2008 har tappat i rankning enligt Alexa sedan i mitten av november 2015 då nättidningen var den 123:e populäraste webbplatsen (oavsett kategori) i Sverige, enligt wikipedia som hänvisar till Alexa. Idag ligger Nyheter24 på plats 251. Nyheter24 fick 2008 kritik för att bryta mot kollektivavtal genom att ha oavlönade praktikanter som anställda, och därmed bidra till lönedumpning i journalistbranschen, enligt Wikipedia.

Nättidningen KIT [länk] rankar “endast” på plats 2539 i Sverige trots att de fick 50 miljoner kronor år 2014 att jämföra med NewsVoice som startade med en krona 2011 och som idag rankar på plats 5563 på svenska internet.

NewsVoice och Nya Dagbladet [länk] har nu gått om Vaken.se i populäritet, men Vaken.se [länk] har också genom åren drivit mycket trafik till NewsVoice. Stort tack för det.

Politiken.se [länk] som fick presstöd meddelade i början på 2016 att tidningen läggs ner, men att tidningens sajt får ligga kvar.

Nättidningen Feministiskt Initiativ [länk] som också fått presstöd rankar endast på plats 19,970 i Sverige.

Nya Tider [länk], som också fått presstöd för e-zines, rankar underligt nog endast på plats c:a 22 miljoner enligt Alexa, att jämföra med NewsVoice som globalt rankas på plats c:a 455,000.

Avpixlat.info [länk] som av mainstream media utsetts till hatobjekt nummer 1 rankar på plats c:a 2,9 miljoner globalt. Avpixlat har tappat stort i populäritet, delvis beroende på självmål och attacker från mainstream media.

Fria Tider [länk] som inte fått presstöd rankas högst (plats 165) av de nättidningar och sajter som jämfördes i denna benchmarking.

Diskutera gärna denna artikel, siffrorna och om det finns nättidningar som du anser borde ha varit med i denna jämförelse.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Populäritet enligt Alexa.com

Data från Alexa.com nedan insamlat den 17 aug 2016. Siffrorna kan ändras en aning från en dag till en annan. Referenser till denna artikel finns längst ner.

Benchmark ezines 2016 - Alexa.com

Referenser

FI (2014): Presstödsnämnden slopar jämkning för nättidningar

DN (2013): Presstöd till högerextrema Nya Tider

Resumé (2015): KIT tog in 50 miljoner i riskkapital från Bonnier

Wikipedia om Nyheter24

Wikipedia om ETC

Om Nya Dagbladet

Om Vaken.se