Media Benchmarking: NewsVoice jämförs med andra nättidningar och rankar bra

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 augusti 2016
- Torbjörn Sassersson red.

TSjuni2016ANALYS. NewsVoice enmansredaktion, frilansande skribenter och inte minst donerande läsare, föreningar och småföretag, har inte arbetat förjäves. NewsVoice rankar högt på svenska internet enligt internetföretaget Alexa när olika svenska nättidningar jämförs trots smisk och kalla handen från mainstream media.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice | Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media

Att få miljontals kronor i riskkapital eller presstöd borgar inte för att lyckas vinna i läsarpopuläritet. Det räcker långt med idealistisk energi, donationer/sponsring och sökandet efter sanningar, samarbeten samt god medborgarjournalistik.

När NewsVoice mäter sig med några populära och utvalda nättidningar samt opportunistiska mediesajter hamnar NewsVoice bra till. Tidningen har sedan starten 2011 haft endast en person på redaktionen och en hemlig distansspelare som bollplank per telefon. Medan andra sajter tappar i rankning har NewsVoice sett en konstant ökad tillströmning av läsare sedan starten. I juni 2016 hade NewsVoice över 400,000 visningar (views).

Några observationer

Nyheter24 [länk] som fick 12 miljoner kr i riskkapital 2008 har tappat i rankning enligt Alexa sedan i mitten av november 2015 då nättidningen var den 123:e populäraste webbplatsen (oavsett kategori) i Sverige, enligt wikipedia som hänvisar till Alexa. Idag ligger Nyheter24 på plats 251. Nyheter24 fick 2008 kritik för att bryta mot kollektivavtal genom att ha oavlönade praktikanter som anställda, och därmed bidra till lönedumpning i journalistbranschen, enligt Wikipedia.

Nättidningen KIT [länk] rankar “endast” på plats 2539 i Sverige trots att de fick 50 miljoner kronor år 2014 att jämföra med NewsVoice som startade med en krona 2011 och som idag rankar på plats 5563 på svenska internet.

NewsVoice och Nya Dagbladet [länk] har nu gått om Vaken.se i populäritet, men Vaken.se [länk] har också genom åren drivit mycket trafik till NewsVoice. Stort tack för det.

Politiken.se [länk] som fick presstöd meddelade i början på 2016 att tidningen läggs ner, men att tidningens sajt får ligga kvar.

Nättidningen Feministiskt Initiativ [länk] som också fått presstöd rankar endast på plats 19,970 i Sverige.

Nya Tider [länk], som också fått presstöd för e-zines, rankar underligt nog endast på plats c:a 22 miljoner enligt Alexa, att jämföra med NewsVoice som globalt rankas på plats c:a 455,000.

Avpixlat.info [länk] som av mainstream media utsetts till hatobjekt nummer 1 rankar på plats c:a 2,9 miljoner globalt. Avpixlat har tappat stort i populäritet, delvis beroende på självmål och attacker från mainstream media.

Fria Tider [länk] som inte fått presstöd rankas högst (plats 165) av de nättidningar och sajter som jämfördes i denna benchmarking.

Diskutera gärna denna artikel, siffrorna och om det finns nättidningar som du anser borde ha varit med i denna jämförelse.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Populäritet enligt Alexa.com

Data från Alexa.com nedan insamlat den 17 aug 2016. Siffrorna kan ändras en aning från en dag till en annan. Referenser till denna artikel finns längst ner.

Benchmark ezines 2016 - Alexa.com

Referenser

FI (2014): Presstödsnämnden slopar jämkning för nättidningar

DN (2013): Presstöd till högerextrema Nya Tider

Resumé (2015): KIT tog in 50 miljoner i riskkapital från Bonnier

Wikipedia om Nyheter24

Wikipedia om ETC

Om Nya Dagbladet

Om Vaken.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: NewsVoice
Stöd NewsVoice 2024
 • Svar till Henning Witte.

  Min artikel ovan jämför enbart några valda sajter som är registrerade som nättidningar [bortsett från Vaken].

  Jag tog inte med några politiska bloggar. Nya Politiken producerar tex väldigt lite eget innehåll.

  Det finns å andra sidan goda skäl att jämföra de sajter/bloggar du nämner i en separat artikel.

 • Hoppas vandringssägner aldrig kan få presstöd, men med SD vet man ju inte..

  Tack till Sasserson och Newsvoice som står stadigt i blåsten på barrikaderna och fortsätter publicera nyheter, vetenskapliga och kontroversiella inslag i hälsans tecken.

 • Det är inte seriöst av Newsvoice att inte nämna White TV, blueshift, Nya Politiken eller jinge.se i jämförelsen.
  Nya Tider är främst en papperstidning och hade tidigare betydligt bättre Alexa rankning trots lägre upplaga.
  Dessutom har redan den enfaldigaste upptäckt att Alexa är extremt opålitlig. Ju farligare en sida är för etablissemanget desto sämre rankning får den.

 • Tusen tack för allt arbete du lägger ned på detta viktiga arbete.
  Till alla som läser News voice, gör som jag, har en månatlig överföring via paypal. Viktigt med riktiga nyheter.
  För några månader sedan skulle två asylsökande praktisera på ett ställe. De dök upp en dag, andra dagen kom den ena med både man och barn, den andra dök inte upp alls. Hon fick förklarat för sig att man inte kan ha med sig sina barn eller man på sin arbetsplats. Då ville hon inte ha arbete.
  Det blev panik eftersom en viktig politiker och tidningen skulle komma och besöka detta ställe efter några dagar. Dagen för besöket hämtades två kvinnor med slöja, de hade ingen praktik. De var med på bild tillsammans med politikern och rubriken blev ; Lyckad integration i ……
  Det är länge sedan jag trodde på gammelmedia, men detta var jag själv vittne till och kände mig så förbannad.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *