Pokémon-kampanjen visar hur lätt det är att lura svenskar i vilken riktning som helst

publicerad 15 augusti 2016
- Torbjörn Sassersson red.

 

De Fria Media rapporterar från Stockholm city där horder av svenskar rusar runt för att försöka fota en uppdykande Pokémon. “Det här är vad vi människor blivit. Vi jagar illusioner”, säger De Frias reporter.

Om det är så här lätt att styra människor att rusa efter en fantasifigur, vilket hopp kan vi då ha att kommande generationer av beslutsfattare ska förvalta Sverige bättre än den nuvarande? Frågan som ställs av De Frias reporter är träffande och skrämmande.

Pokémon-fenomenet uppfanns runt 1996 av japanen Satoshi Tajiri. Namnet Pokémon kommer från orden pocket och monster. Ursprungligen var Pokémon en fantasifigur i ett dataspel, men har med åren utvecklats till en japansk media-franchise som består av TV-serier, långfilmer, samlarkortspel, serietidningar m.m.

Den 12 juli skriver DN i artikeln: “Vad är Pokémon Go?”:

“Nintendospelet Pokémon Go, som hittills varit en succé i världen, har släppts i Sverige. Du kan nu gå runt och leta efter visuella varelser i matbutiker, på skolor, i parker eller runt ditt gathörn. DN har listat det du behöver vet om spelet.”

Dagens Nyheters kulturredaktion anser att lanseringen av spelet Pokémon Go var så kulturellt viktig att spelet fick en egen instruktionsartikel för alla svenskar som vill jaga en Pokémon. En rad andra tidningar har även skrivit om fenomenet senaste veckorna.

DN nämner i artikeln: “Pokémon Go krockar med verkligheten”, Bonniers nättidning KIT vars spelredaktör Thomas Arnroth har lagt ner hundratals timmar under flera år med att spela Pokémon i sina tidigare versioner.

“Nu spelar vi spel på mobilen, men om du satt på tåget för några år sedan så var det Gameboy som gällde. Då var man 15 år yngre.”

Thomas Arnroth har redan ägnat timmar åt att jaga monster i det nya Pokémon Go och han anser att spelet är ett av få spel i dag som kan överbrygga generationsgränserna.

Om riskerna med Pokémon Go säger Arnroth:

“Det är intressant att kritiken mot spel brukar vara att man sitter inne och saknar vänner. Det här är helt omvänt, folk går ut och gör sig illa. Men kritiken om att man ramlar och slår sig är löjlig. Det gör man när man går ut och leker eller när man sms:ar på tunnelbanan.”

Tidningar ut i världen rapporterar om hur Pokémonspelande unga och vuxna skadat sig när de ramlat, blivit påkörda eller rånats. Hem har invaderats eftersom eftersökta Pokémon-figurer placerats på fel platser. De Fria kallar spelet Pokémon Go för “pokémongo”.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 15:44, 15 aug

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Pokémon Go
 • Media gjorde oblyg reklam för spelet, så fort det kom ut – vad fick man betalt för det? fick “journalisterna” betalt? Varför skulle SRs “pubblik Sörviss” tjata om spelet messamma det kommer ut? Någon tjänade pengar på det här. Och media beter sej likadant när ett “svininfluensaspel”.,”HPV-spel” sätts igång – det handlar klart och tydligt om affärsverksamhet – från medier sompåstår sej vara “oberoende”. Journalistiken är köpt.

 • Ja, eller ägna sin tid att skriva bittra kommentarer här bland gruppen av likasinnande. Inte mycket “hockey” i det heller. 😉

 • Till Kår.

  Fotbollshuliganism på gatorna och annan fotbollssupportism är ju andra bra exempel på fårskocksbeteenden. Ytterligare exempel är tittande på fåraktiga underhållningsprogram på TV och fårskocksbeteenden i Riksdagen.

 • Ursäkta men varför denna reaktionära upprördhet? Vad är egentligen problemet? Att folk på semester väljer att spela spel? På vilket sätt är de “lurade”?

  Hade reportern ställt sig på en fotbollsplan och anklagat spelare för att jaga en boll och sportredaktioner för att lägga tid på att analysera det “meningslösa”.

  OK det är inte 1960-tal längre, men det kommer heller så inte bli. Ny teknik, hemsk wifi och 4g är realitet vad än alla vita gubbar till skribenter på sida tycker.

 • Det är inte bara vanliga folket som (vilse) leds utan hela systemet genom det akademiska programmet om vad som är vad.

  Vad svenska staten är har fastställts genom några skrivelser dvs en juridisk person (rättssubjekt) det var enkelt att får svar på. Men, vart detta rättssubjekt “finns” dokumenterat och dess organisationsnummer etc visste ingen vid förfrågan via tfen utan det måste “kikas” på.

  Väntar nu med spänning på vad talmannen i Riksdagsförvaltningen svarar 🙂

  För visst måste väl rättsubjektet (den juridiska personen) vara offebtligt registerad med ett organisationsnummer och säte!!!!???

  Hur ska annars ansvar etc kunna utkrävas av rätsssubjekte?

  😉

  Hej Urban,

  Jag undrar om den svenska staten som juridisk person.

  Vart finns denna juridiska person registrerad och vad är det officiella namnet för denna juridiska person som utgör Svenska Staten.

  Med vänlig hälsning,

 • Det verka så att människor har för lite meningsfullt att göra. A. Huxley hade rätt, kanske de flesta behöver bara en lyckopiller och en såpopera för att avleda sig från det dagliga vervet.
  Jag tycker att artikelförfattaren har alldeles rätt. Vad skal det bli i framtiden när många följer den nyaste trenden som hypnotiserade kaniner. Är det inte bättre att sätta in sig vad politikerna gör eller vad TTIP innebär i stället?
  Inget under att kultursidan är så uruselt på DN när spelredaktören har ägnat timmar åt det idiotiska spelet.
  Troligen kommer ordspråket att besannas: “människan förtjänar den regeringen den har.”

 • Illusionen är ju mer verklig än dikten. Hur skulle annars SD och Alliansen få så mycket röster? Eller “friheten” i USA. Kriget mot Irak hette “Enduring Freedom”. Fascism med ett knivslugt leende.

  Det är ju självklart att spelen aspirerar på att vara verkligare medan verkligheten fjärmar sig brutalt från alla fakta, media, sanningen och mänskligheten..

  Att i det läget leta distraktion från den påträngande verkligheten kanske är en desperat förhoppning eller ett bevis på total omedvetenhet..

 • Spelet heter alltså “Pokémon GO” och inte “Pokémon Go”. GO är en förkortning för någonting. Skulle vara intressant att veta vad förkortningen står för. Någon som vet?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *