Tyska regeringen uppmanar alla medborgare att lagra mat och kontanter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 augusti 2016
- NewsVoice redaktion

SÄKERHETSPOLITIK. Under veckan som gick skrev utländska medier om att tyska regeringen uppmanat sina medborgare att hamstra mat, medicin, energi, kontanter och vatten som ska räcka minst 10 dagar. Civilbefolkningen uppmanas att vara militären behjälplig. En orsak som nämns är det ”nya säkerhetspolitiska läget” mellan Väst och Ryssland, men de flesta västliga medier hänvisar till terrorismen.

Reuters skriver att det är första gången sedan slutet på det kalla kriget (det första) som den tyska regeringen kommer med en sådan uppmaning. Regeringen uppger att orsaken handlar om att förbereda Tyskland för en attack eller en katastrof.

Uppgifterna kom ursprungligen från den stora tyska tidningen Frankfurter Allgemeine som hänvisar till ett ”civil-defense-strategy document” (på 69 sidor) och det är samma tidning som den avhoppade politiska skribenten Udo Ulfkotte arbetade för. Han hävdar att han var köpt av CIA för att skriva pro-amerikanskt. Av den anledning tror vissa att det är Washingtons agenda som spelas upp.

Läs mer: Mediaprofessor varnar för hur vi styrs av PR och propaganda via media

Tidningen TIME väljer att spekulera i att uppmaningen att hamstra har att göra med flyktingsituationen [och terrorism]. De flesta andra västliga tidningar verkar ha samma uppfattning.

BCC skriver att vissa ministrar i det brittiska parlamentet menar att hamstringsuppmaningen handlar om skrämseltaktik.

The Telegraph skriver:

People will also be urged to keep supplies of medicines, warm blankets, coal, wood, candles, torches, batteries, matches, and reserves of cash in their homes.

The authorities are to boost stocks of smallpox vaccine and antibiotics in case of biological attack, and set up reserves of petrol and oil at 140 locations around the country to ensure a supply for 90 days.”

Den mest allvarliga situationen som det spekuleras om i sociala medier är att hamstringsuppmaningen handlar om att NATO ska starta ett krig mot Ryssland och september månad är ett förslag på start.

På onsdagen den 24 augusti skriver Fortune (text från Reuters) att Angela Merkel godkände katastrofplanen. Västliga medier menar att katastrofplanen verkar handla om att Tyskland förbereder sig inför risken att drabbas av en större terroristattack. Flera tidningar nämner den senaste tidens flykting- eller terroristrelaterade attacker i Tyskland.

Text: NewsVoice

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq