GMO – Biokemiska giganter går samman till kemimonsterbolag – Jordbrukarnas inkomster störtdyker

publicerad 22 september 2016
- Ulla Gabay
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com

Gengiganterna flyttar fram sina positioner i jordbrukssektorn med siktet inställt på Europa. Till och med Monsanto är nu beredd att överge sitt starka GMO-fröfäste i USA och gå ihop med tyska Bayer. Det skriver Ulla Gabay i sin senaste analys av genetiskt manipulerade matvaror, hälsoeffekterna och branschen bakom. Gabay är aktuellt med boken Hälsofällan.

Text: Ulla Gabay, Ullagabay.com | Läs fler artiklar av Gabay

Bakgrunden är fallande spannmålspriser på den globala marknaden och det faktum att jordbrukarnas inkomster störtdyker. Tvärtemot vad som utlovats. Det här tvingar aktörerna att slå ihop sina kemiska påsar för att återta kontrollen och kunna styra priserna. Just nu pågår rena huggsexan mellan gengiganterna med enorma summor i potten.

Ett samgående mellan Dow och DuPont för 122 miljarder dollar är bara ett exempel som just nu manglas i den europeiska konkurrenskommissionen, European Commission – Competition (1).

Ett annat exempel är Kinas statligt ägda bolag ChemChina som nyligen förlängt sitt bud, 43 miljarder dollar, på schweiziska Syngenta till den 8 november. Enligt Market Watch/Wall Street Journal uppgav ChemChina den 21 augusti i år att U.S. national-security regulator (CFIUS-committee) godkänt affären (2). Det viktigaste hindret är därmed undanröjt, i väntan på ett godkännande från EU.

Kemimonsterbolag

Ett tredje är tyska Bayers samgående med Monsanto, en affär som Bayer värderat till 66 miljarder dollar cash, inklusive Monsantos skulder (3). I budet ligger även en klausul om att Bayer ska betala Monsanto 2 miljarder dollar, om affären inte får godkänt av EU. Men Bayer räknar med att affären är i hamn under 2017.


I så fall har det skapats ett biotekniskt kemimonster som styr mer än en fjärdedel av den globala marknaden vad det gäller fröer och bekämpningsmedel.


Företagens ledare Werner Baumann, Bayer, och Hugh Grant, Monsanto, framträdde leende den 14 September runt affären som kallas ”Advancing Together” (4):

”Det här är en historisk dag. Vi är helt inne på att hjälpa till att lösa en av samhällets största utmaningar; att förse en växande befolkning globalt med mat på ett hållbart sätt. Vad vi gör är bra för konsumenterna, vi producerar tillräckligt med en säker och hälsosam mat som är prisvärd. Aktieägarna på båda företagen kommer att tjäna på affären, som handlar om värdeskapande och tillväxt”, inledde Baumann som även utlovade en ”ökad livskvalitet för människor”.

Grant inledde med att tala om en ny era för jordbruket som kräver nya lösningar och ny teknik, innan han fortsatte med:

”Den här fusionen föddes ur en önskan om att hjälpa jordbrukare att växa mer med mindre. Jag är väldigt stolt över hur Monsanto banat vägen.”

Monsanto uvecklade bla Agent Orange, DDT, PCB

Bayer tillverkade heorin
Bayer tillverkade heroin

Monsanto har sedan starten 1901 en lång historia med förödande kemikalier som: Poloniumutvinning till atombomben (The Dayton Project), DDT, PCB, Agent Orange (avlövningsmedel som användes under Vietnamkriget för att begränsa ätbara växter, samt minska vegetationen där gerillaband gömde sig), samt numera Glyfosat och annat inom GMO.

 • DDT: Ämnet omges idag av starka restriktioner, användning tillåts i områden med Malariamyggor (5).
 • PCB: Tillverkningen i USA förbjöds 1977 (6). Det är helt förbjudet i Sverige, men finns kvar i miljön pga. sin långa nedbrytningstid (7).
 • Agent Orange: Utöver allt lidande som fortgår för vietnameserna, har U.S. Department for Veterans Affairs en lista med sjukdomar kopplade till de organiska dioxinerna i växtbekämpningsmedlet (8).
 • Glyfosat: Turerna har gått från ”säker”, till ”förmodad cancerogen” (IARC), tillbaka till godkänd av en FN-panel som ”icke cancerogen”. Enligt The Guardian har det dock uppdagats en intressekonflikt vid senaste klassificeringen som innefattar ett sexsiffrigt belopp som betalning från Monasanto (9). Dessutom ifrågasätts den konsensus runt säkerhet för miljö och människa som sägs föreligga av ett antal professorer och universitet i en sammanställning som pekar på motsatsen (10).

Bakslag i USA för Monsanto

Att Monsanto släpper en del av kontrollen till Bayer, kan ha att göra med att de mättat marknaden i USA så att investeringsskulderna vuxit dem över huvudet, samt att företaget nyligen stött på hårt motstånd på hemmaplan.

 1. I maj 2016 tilldömdes tre personer av en domstol i St. Louis ett sammanlagt skadestånd på dryga 46 miljoner dollar, för PCB-relaterad cancer i lymfsystemet (Non-Hodgkin lymphoma). Beslutet baserades i huvudsak på att Monsanto trots att de förstått riskerna fortsatt att sälja ämnet, i enlighet med ett dokument från 20 september 1955: ”Vi vet att ”Aroclors” [PCB] är giftiga men den faktiska gränsen är inte exakt definierad” (11).
 1. I maj 2016 stämdes Monsanto av fyra jordbruksarbetare från Nebraska som diagnostiserats med lymfcancer (Non-Hodgkins). Rätten i Lincoln ska avgöra om det är Glyfosat i företagets Roundup som orsakat sjukdomen (12).
 2. Den 30 augusti 2016 tilldelades en visselblåsare, som enligt Reuters tidigare ingick i Monsantos ledning, 22 miljoner dollar av den amerikanska myndigheten SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) för att han via detaljerade tips och annat förhindrat ett väl dolt bedrägeri på företaget (13).
 3. Den 31 augusti 2016 meddelade det amerikanska justitiedepartementet, Department of Justice, att man stämmer Deere & Co för deras bud på Monsantos Precision Planting LLC, för att förhindra parternas marknadsdominans (14).
 4. I USA pågår mer än 20 rättsfall mot Monsanto, där Glyfosat i Roundup hävdas vara orsaken bakom cancer. Ett flertal har vänt sig till S. Judicial Panel on Multidistrict Litigation (JPML) för att koordinera sina fall (15).

EU breddar GMO-vägen

Swisha-UllaGabaySamtidigt som motståndet växer mot Monsanto i USA, spelar EU-kommissionen med i genrouletten. Den 22 juli i år öppnades dörren i 10 år framåt för import av ytterligare 3 sorters genmodifierad stack-soja för foderbruk (18 a-c): a) MON 87708 x MON 89788 (glyfosat- och dicambatolerant), b) MON 87705 x 89788 (glyfosattolerant och oljesyramodifierad) och c) FG72 (glyfosat- och isoxaflutole-tolerant). Och den 16 september fick (d) 10 olika stack-produkter som innehåller, består av, eller är producerade av GMO-majs 10 års godkännande för mat- och foder marknaden av EU Kommissionen (16 a-d).

Det är sorgligt att se hur Världsnaturfonden, ARLA och andra som rekommenderar RTRS-certifikat indirekt beblandar sig med ett företag som Monsanto. Vilket jag beskrev i min förra artikel om Sojadialogen.

Läs även: GMO – EFSA satsar folkhälsan på genetisk roulette

Text: Ulla Gabay, Ullagabay.com | Läs fler artiklar av Gabay

Källor

 1. Dow/DuPont
 1. ChemChina/Syngenta
 1. Bayer/Monsanto, CNBC
 1. Video med Baumann och Grant
 1. DDT/EPA
 1. PCB/USA
 1. PCB/Sverige
 1. US Department of Veterans Affairs/Sjukdomar relaterade till Agent Orange
 1. Intressekonflikt i FNs bedömning av Glyfosat
 1. Ifrågasättande sammanställning som motsäger påstådd säkerhet av Glyfosat
 1. Monsanto dömd till högt skadestånd
 1. Nebraskastämning mot Monsanto
 1. SEC/22 miljoner dollar till visselblåsare:

  • SEC: $22 Million Whistleblower Award for Company Insider
  • Reuters: SEC awards $22 million to ex-Monsanto executive

 1. US Justitiedepartement stämmer Deere & Co
 1. Koordinerade GMO-fall mot Monsanto: Monsantos omedelbara protest
 1. Nya tillstånd EU:
 1. http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=336
 2. http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=286
 3. http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=251
 4. http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dyna/enews/enews.cfm?al_id=1711


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq