Bilder från det “bortglömda” kriget i Jemen – Svenska SAAB medverkar

publicerad 18 september 2016
- K. Reporter
Svält under kriget i Jemen - Foto: RT.com

Bilden visar ett svårt svältande barn, Salim, från Jemen. Salim är sex år och är ett av hundratusentals barn som lider av svår undernäring i landet. Enligt en ny rapport från UNICEF lider hela 320 000 barn i Jemen nu av svår undernäring.

UNICEF konstaterar dessutom att 2, 2 miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp.


Orsaken är förvärrade möjligheter att få tillgång till vatten och förnödenheter i skuggan av det krig som den koalition av länder ledd av Saudiarabien, och med stöd från USA, inledde under våren 2015 mot det redan tidigare mycket fattiga landet Jemen.


I augusti visade även en annan FN-rapport att den saudiledda koalitionen har släppt bomber som orsakat de flesta civila dödsfallen i Yemen.

Saudiarabien startade kriget för att stödja den utstötte Sunnipresidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi. Hittills har kriget krävt minst 10 000 dödsoffer varav 4000 civila enligt FN. Majoriteten har dött i dessa flygbombningar.

Svenska SAAB säljer allt mer krigsmateriel till krigförande länder

Enligt Svenska Freds säljer Sverige, trots riktlinjer som borde förhindra detta, krigsmateriel till krigförande länder som USA, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. År 2000 gick 2,8 procent av den totala vapenexporten till krigförande länder. 2013 hade siffran ökat till 46 procent.

Svenska Wallenberg-bolaget SAAB har sålt radarövervakningssystem Eireye och pansarvärnsrobotar till det krigförande landet Saudiarabien (Robot 56, Bill 2). Detta är krigsmateriel avsedd för strid.

SAAB säljer också radarövervakningssystemet SRSS till Förenade Arabemiraten som ingår i den saudiledda koalition som bedriver krig i Jemen. I slutet av 2015 bekräftade SAAB en order på 1,27 miljarder amerikanska dollar.

Text: K. Reporter

Källor
RT: Shocking images of starved kid show horrors of Yemen’s civil war
RT: Saudi-led coalition airstrikes kill over 20 civilians in Yemen – reports
SR: Ny saudisk vapenaffär kan vara på gång för Saab
Svenska Freds: Snabba fakta om vapenexporten

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq