Låt oss granska Dagens Nyheters förkylningsmyter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 september 2016
- NewsVoice redaktion
cold förkylning feber

DEBATT. Dagens Nyheter försöker åter avfärda folkmedicinens metoder för att bota och lindra förkylningar. I dagens artikel “Myter i förkylningstider” i DN Vetenskap” avfärdas tex kalldrag som orsak till snuva. Vitlök, huskurer, vitamin C och whiskey, är alla falska metoder för att bota och lindra, tycker DN som klippt och klistrat från TT som uppger Vårdguiden, Anders Tegnell samt Astma- & Allergilinjen som källor. 

Några citat från artikeln:

Påstående: “3. Kyla – som bilens luftkonditionering – gör dig förkyld”

“Falskt. Det stämmer att förkylningsvirus överlever bättre under kalla och mörka perioder och därmed blir vi oftare förkylda när vi vistas i sådana miljöer. Men det är inte kylan i sig som är orsaken.”

“Hur är det med luftkonditioneringen i bilen eller på flyget, kan den göra oss sjuka? Många påstår det, men även här är det inte kylan som är boven.

– Ett möjligt samband kan i stället vara att torr luft gör att slemhinnorna blir sämre på att hålla undan virusen.”

Påstående: “4. Bota dig med whiskey eller andra huskurer”

“Falskt. Ett glas whiskey, att äta c-vitamin i stora mängder eller varför inte tugga i sig färsk vitlök är alla populära huskurer mot förkylning. Dessvärre har de ingen effekt, enligt vetenskapen. Däremot är det bra att dricka extra mycket, vatten eller något annat, för att lindra besvären. Vila är annars den enda säkra behandlingsmetoden, medan ingen huskur har klarat de vetenskapliga testerna, enligt Tegnell.”

Vad anser du? Kommentera nedan.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq