Men ÖB Micael Bydén – Svensken bör faktiskt läsa icketraditionella medier…

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 september 2016
- Torbjörn Sassersson
Obama kramar Micael Bydén - Retuscherat

DEBATT. ”Det finns skäl för alla att följa händelseutvecklingen, vara kritiska till delar av informationen och hålla sig till traditionella medier som man kan lita på”. Det säger Micael Bydén, Sveriges ÖB, som varnar för rysk propaganda. Uttalandet kom nyligen via Pentagonvänliga Dagens Nyheter. NewsVoice motvarnar nu alla för att enbart läsa traditionella medier. 

Text: Torbjörn Sassersson – Foto: Bilden ovan är ett NewsVoice-montage av två foton tagna av Susan Walsh (AP) respektive Lehtikuva

Eftersom Micael Bydén via DN uppmanar oss att hålla sig till traditonella medier så förstår vi att DN måste vara ett av de godkända medierna. Vilka är förresten de andra godkända medierna och vilka är de olämpliga?

Nyheter Idag konstaterar i en artikel att det inte är första gången det från politiskt eller statligt håll uttrycks en vilja att begränsa allmänheten intag av andra kanaler. 1987 förespråkade Maj-Britt Theorin ett förbud mot att privatpersoner fick äga parabolantenner med avsikten att skydda människor från skadlig propaganda, vilket i det fallet var reklamfinansierade kommersiella TV-kanaler, skriver Chang Frick.

Inställningen bland många invandrare är att de svenska kanalerna inte innehåller några riktiga eller intressanta nyheter och därför väljer invandrare parabol för att nå internationella kanaler. Kan kanske samma sak gälla svenskfödda medborgare som också har tröttnat på svenska medier? Jag tror det.

I artikeln i DN rubricerad ”Sveriges säkerhet försämras” oroas både Micael Bydén och den konstant pressade försvarsministern av att Ryssland med ”påverkanskampanjer” försöker skapa splittring och så osäkerhet – inte minst via sociala medier. Många av NewsVoice läsare kommenterar att det snarare är de svenska medierna som strör splittringens och osäkerhetens frön och att det sker direkt i det svenska drivhuset där svenskar gror och växer upp.

Jag utgår från att Micael Bydén anser att Newsvoice är ett olämpligt media eftersom vi fört fram USA-kritiska röster i det pågående andra kalla kriget och eftersom Russia Todays Västkritiska artiklar citerats. Betyder det att de läsare som gillar NewsVoice är lurade idioter och att de skribenter som publicerats är betalda av Ryssland?

Läs mer: NewsVoice är nu ett objekt för MSB:s och NATO Stratcom:s informationskrigföring

Kanske Bydén tror att Lars Bern, som publicerats i NewsVoice, är en rysk spion. Bern kritiserar ofta europeisk och amerikansk maktpolitik på sin blogg.

Sedan har vi fd KI-professorn Anders Romelsjö som varje vecka på sin blogg Jinge.se kritiserar USA:s marscherande i Europa mot Ryssland. Han har länkat till NewsVoice. Vad gjorde han egentligen på KI? Ryskt industrispionage?

Eller vad säger Micael Bydén om den australiensiska och prisbelönte journalisten John Pilger som gett NewsVoice tillstånd att publicera artiklar som tidigare publicerats i Russia Today. Misstänkt värre.

Ett annat exempel är Anders Jallai som gav NewsVoice tillstånd att publicera hans artiklar om bla Stay behind-rörelsen. Artiklarna försvann när Bonnierska NewsMill lades ned. Han blev hedersmedlem i den ryska flottan för att han hittat en rysk ubåt från andra världskriget, en rysk spion till?

Vi kan även nämna att Wikileaks länkat flera gånger från sitt Twitter till NewsVoice. Kan det vara ett tecken på ryskt inflytande? Vem vet?

I en konspiratorisk världssyn kan allt misstänkliggöras och i den paranoida kaffesumpen hittas således tecken på kopplingar och samarbeten i en stor sammansvärjning mot svensk säkerhet. Varje dag lägger traditionella svenska medier ihop pusselbitar som inte passar ihop med hjälp av hammare.

Och inte helt oväsentligt, vad säger Putin? Han vill öppna upp för dialog med Sverige för att minska spänningarna. Sverige klarar då inte av att ta ett eget beslut utan går till USA och EU och frågar vad storebröderna tycker.

Vad den svenska försvarsmakten istället bör fundera på är om den skattefinansierade verksamheten som Micael Bydén leder ska handla om att skydda Sverige mot reella hot eller om det handlar om att via de traditionella medierna bygga upp fiktiva och överdrivna hot som sedan ska bekämpas.

Text: Torbjörn Sassersson 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq