Men ÖB Micael Bydén – Svensken bör faktiskt läsa icketraditionella medier…

publicerad 10 september 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Obama kramar Micael Bydén - Retuscherat

DEBATT. “Det finns skäl för alla att följa händelseutvecklingen, vara kritiska till delar av informationen och hålla sig till traditionella medier som man kan lita på”. Det säger Micael Bydén, Sveriges ÖB, som varnar för rysk propaganda. Uttalandet kom nyligen via Pentagonvänliga Dagens Nyheter. NewsVoice motvarnar nu alla för att enbart läsa traditionella medier. 

Text: Torbjörn Sassersson – Foto: Bilden ovan är ett NewsVoice-montage av två foton tagna av Susan Walsh (AP) respektive Lehtikuva

Eftersom Micael Bydén via DN uppmanar oss att hålla sig till traditonella medier så förstår vi att DN måste vara ett av de godkända medierna. Vilka är förresten de andra godkända medierna och vilka är de olämpliga?

Nyheter Idag konstaterar i en artikel att det inte är första gången det från politiskt eller statligt håll uttrycks en vilja att begränsa allmänheten intag av andra kanaler. 1987 förespråkade Maj-Britt Theorin ett förbud mot att privatpersoner fick äga parabolantenner med avsikten att skydda människor från skadlig propaganda, vilket i det fallet var reklamfinansierade kommersiella TV-kanaler, skriver Chang Frick.

Inställningen bland många invandrare är att de svenska kanalerna inte innehåller några riktiga eller intressanta nyheter och därför väljer invandrare parabol för att nå internationella kanaler. Kan kanske samma sak gälla svenskfödda medborgare som också har tröttnat på svenska medier? Jag tror det.

I artikeln i DN rubricerad ”Sveriges säkerhet försämras” oroas både Micael Bydén och den konstant pressade försvarsministern av att Ryssland med “påverkanskampanjer” försöker skapa splittring och så osäkerhet – inte minst via sociala medier. Många av NewsVoice läsare kommenterar att det snarare är de svenska medierna som strör splittringens och osäkerhetens frön och att det sker direkt i det svenska drivhuset där svenskar gror och växer upp.

Jag utgår från att Micael Bydén anser att Newsvoice är ett olämpligt media eftersom vi fört fram USA-kritiska röster i det pågående andra kalla kriget och eftersom Russia Todays Västkritiska artiklar citerats. Betyder det att de läsare som gillar NewsVoice är lurade idioter och att de skribenter som publicerats är betalda av Ryssland?

Läs mer: NewsVoice är nu ett objekt för MSB:s och NATO Stratcom:s informationskrigföring

Kanske Bydén tror att Lars Bern, som publicerats i NewsVoice, är en rysk spion. Bern kritiserar ofta europeisk och amerikansk maktpolitik på sin blogg.

Sedan har vi fd KI-professorn Anders Romelsjö som varje vecka på sin blogg Jinge.se kritiserar USA:s marscherande i Europa mot Ryssland. Han har länkat till NewsVoice. Vad gjorde han egentligen på KI? Ryskt industrispionage?

Eller vad säger Micael Bydén om den australiensiska och prisbelönte journalisten John Pilger som gett NewsVoice tillstånd att publicera artiklar som tidigare publicerats i Russia Today. Misstänkt värre.

Ett annat exempel är Anders Jallai som gav NewsVoice tillstånd att publicera hans artiklar om bla Stay behind-rörelsen. Artiklarna försvann när Bonnierska NewsMill lades ned. Han blev hedersmedlem i den ryska flottan för att han hittat en rysk ubåt från andra världskriget, en rysk spion till?

Vi kan även nämna att Wikileaks länkat flera gånger från sitt Twitter till NewsVoice. Kan det vara ett tecken på ryskt inflytande? Vem vet?

I en konspiratorisk världssyn kan allt misstänkliggöras och i den paranoida kaffesumpen hittas således tecken på kopplingar och samarbeten i en stor sammansvärjning mot svensk säkerhet. Varje dag lägger traditionella svenska medier ihop pusselbitar som inte passar ihop med hjälp av hammare.

Och inte helt oväsentligt, vad säger Putin? Han vill öppna upp för dialog med Sverige för att minska spänningarna. Sverige klarar då inte av att ta ett eget beslut utan går till USA och EU och frågar vad storebröderna tycker.

Vad den svenska försvarsmakten istället bör fundera på är om den skattefinansierade verksamheten som Micael Bydén leder ska handla om att skydda Sverige mot reella hot eller om det handlar om att via de traditionella medierna bygga upp fiktiva och överdrivna hot som sedan ska bekämpas.

Text: Torbjörn Sassersson 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Samhällsnytt: ÖB: Viktigare försvara Sverige mot främlingsfientlighet än främmande makt

  “I en intervju med Helsingborgs Dagblad (19-06-13) berättar Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén att han inte är politiskt neutral i sitt myndighetsutövande uppdrag utan tvärtom ”väldigt värderingsstyrd”. Militära hot mot Sverige anser Bydén inte är så angelägna för försvaret att fokusera på – det som oroar överbefälhavaren är i stället främlingsfientlighet.”

  https://samnytt.se/ob-viktigare-forsvara-sverige-mot-framlingsfientlighet-an-frammande-makt/

  • Jag undrar hur vissa personer med ansvar för rikets säkerhet ställer sig till fientlighet mot svenskar och Sverige…

   Och vilken inställning framkommer när det gäller “fiendefientlighet”?

   Det talas om autoimmuna sjukdomar och ibland talas det även om ett sjukt samhälle.

   Finns det autoimmuna sjukdomar på makronivå?

 • Ärlighet och lögn kan indelas gradvis på en skala från fullt ärlig till total lögn där liv i grupp inte fungerar.
  Om skalan ses vertikal finner man mer procentuell ärlighet ovanför socialdemokrati och därunder i snabbt dekrementellt sjunkande grad av ärlighet till samhällets död i lögn. Om man tänker sig grupper som andliga entiteter så syns sammanhållning kontra förfall tydligt vid applikation av en sådan skala.

 • Sverige är världens tredje största avlyssningsland i samma klass som Israel. I våras, i juni 2016, begav vi oss åtta Kvinnor för Fred till Lovön, utanför Stockholm,som är en ofantlig avlyssningsanläggning. Där bredde vi ut filtar på gräsmattan utanför och hade en pic-nic medan jag föreläste om svensk avlyssning. Jag berättade att i oktober 2013 var Duncan Campbell, journalist vid BBC, här och föreläste om Lovön och om Lerkil söder om Göteborg. Han är känd för att ha avslöja att FRA lämnar ut stora mängder information från internet och teletrafik till USAs underrättelsetjänster. När han var här undrade han ifall regeringen sätter några gränser för vad som får skickas vidare till NSA. Han undrade om det fanns någon hemlig överenskommelse med “Five Eyes”. När det gäller Lerkil utanför Göteborg menade han att det är den största avlyssning stationen i Europa. Lerkil och Menwith Hill samarbetar, ansåg han

 • Överbefälhavarens åsikt är mycket vanlig – och farligt naiv pga. hans ställning. Dels verkar han inte förstå att olika medier representerar olika gruppers intressen och dels har han oacceptabel uppfattning om vilket rättesnöret ska vara vid bedömning av media och dess tillförlitlighet. Jag anser att man måste läsa kritiskt, och källkritiskt. Centrala frågor är bl.a. Vilka fakta finns bakom påståendena? Saknas fakta? Vilka är källorna? Vidare: Är de värderingar som förs fram (t.ex. av Obama om lämpligheten att bomba i Syrien utan tillstånd av landets regering) förenliga med folkrätt och FN-stadga? Svaret är nej. Är de förenliga med den vanliga uppfattningen om demokrati som ett uttryck för folkvilja (USA:s krav att Syriens president Assad måste bort, oberoende av uppfattningen hos det syriska folket. Svar:…

  Tidskriften “Filter” har i kritiskt granskning visat att bl.a. DN är mycket otillförlitlig som källa då det gäller Ryssland. Detsamma gäller andra frågor. Har behandlat detta i några artiklar:
  http://jinge.se/mediekritik/ar-vara-massmedia-objektiva.htm (Är våra massmedia objektiva?)
  http://jinge.se/allmant/dn-och-andra-stora-massmedia-om-ryssland-desinformation-och-krigshets.htm (DN och andra stora massmedia om Ryssland: Desinformation och krigshets)
  http://jinge.se/allmant/efter-sapos-rapport-las-sputniknews-och-se-pa-russia-today.htm (Efter SÄPO:s rapport – läs OCKSÅ Sputniknews och se på Russia Today)

 • På vilket sätt skall innehållet i Newsvoice utformas för att motsvara sin position som motpol till MSM? RT och andra propagandakällor är spännande vid en första anblick men de blir menlösa propagandamegafoner efter ett tag.
  “Filter” har lyckats bra och många artiklar i den tidskriften är både välskrivna och tidsenliga, de har en stor läsekrets bland unga intellektuella, själv har jag blivit för gammal för rubriker som hänvisar till Koreanska vampyrer, Rumänsk regimkritik och franska komedier.
  Axess heter en tidskrift jag läste med behållning under det första decenniet på vårt 2000-tal, innehållet påminde om SVD:s “Under strecket” men senare bytte den format och innehållet politiserades såpass att tidskriften förlorade den särskilda karaktär jag uppskattade.
  Det är viktigt att förmedla nyheter om hälsa och sjukvård, politiken och propagandan som i denna artikel. Men vad skall NV:s nyhetsförmedling åstadkomma?
  Det är allt som oftast 99 % av kommentarerna som bekräftar innehållet, reduktionen av all hälsa och vårdverksamhet i världen mynnat ut i en attack på läkemedelbolagen. Politiska utsagor är oftast kritiska till regeringarna i Väst men bedyrar samtidigt sitt engagemang för folket annorstädes.
  Skall Newsvoice bara leverera ‘Fatwor’ till sina troende läsare?

 • Tar man en resa genom Närke med omnejd kan man ju fråga sig, vad skall försvaras? Sverige eller Nordafrika?
  Och i ett skarp läge, vem kan man lita på? Blir jag skjuten i ryggen för att jag har fel tro? Splittringen står nog allt makten och media för. Jämlika i försvaret; hur skall kvinnor fungera i mörkret när de inte kan lita på sina “egna”? Och “skräcken” för Ryssland med en landgräns över elva tidszoner, vad betyder Sverige i det läget? Nada.

 • Lars Bern kommenterade på följande sätt på Facebook idag:

  “När ÖB Bydén har synpunkter på vad vi läser och var vi hämtar vår politiska information då ringer alla varningsklockor hos mig. Jag kan inte dra mig till minnes någon gång under det förra kalla kriget när vi hotades av världskommunismens expansionism att någon ÖB blandade sig i hur svenska folket höll sig informerat.
  Nya tecken på en statsmakt i fritt fall!”

 • Det råder konsensus i svensk media om kejsarens nakenhet, åtminstone är han alltid naken i våra grannländer och på alla andra platser i världen. Räcker det för att betala ut presstöd?
  Presstödet går till den svenska kejsarens skräddare, de klär upp kejsaren i hans svenska nationella prakt. Dessa praktfulla munderingar stjäls sedan, gång på gång, av grannfolkens mediala pirater.
  Vem skulle tjäna på, en lag som kräver, att den svenska kejsaren måste bära kläder?

 • Vi får hoppas fler och fler svenskar ser igenom dessa tydliga storebrorsfasoner och farliga krigshetsande propaganda från svensk MSM och militära företrädare. Hans Blix som fällde en kritisk kommentar om Sveriges bristande dialog med Ryssland kallades av DN för rysk brigadgeneral..
  Läs den utmärkta artikeln av Mattias Göransson om den svenska antirysspropagandan i tidningen Filter. Göransson granskar bland annat DN:s påhitt om ubåtar och kärnvapentest. http://magasinetfilter.se/feature/trollfabriken/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *