The Sentry vill stoppa Sydsudans ledare från att suga ut landet – Ännu ett “stjälpprojekt” i Afrika?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 september 2016
- Torbjörn Sassersson
George Clooney och Don Cheadle - The Sentry - Foto: Bianca Saini, Nigrizia.it

I Sydsudan som bildades 2011 pågår en massiv utsugning av naturresurser som gagnar den politiska eliten i landet och utländska oljeföretag. Det visar en rapport från organisationen The Sentry som grundades av bla George Clooney. Sydsudan är ett av de oljerikaste länderna i världen och samtidigt ett land med ett av världens fattigaste folk.

Bild: George Clooney och Don Cheadle – The Sentry – Foto: Bianca Saini, Nigrizia.it

The Sentrys mission är att upplösa de finanssystemen som vampyriserar på Afrika med hjälp av destabiliserande krig i kombination med utsugning av naturresurser. Sentry betyder vaktpost.

Se presskonferensen

The Sentry skriver att trots att regeringen i Sydsudan drar in enorma summor på oljeförsäljning går de mesta av pengarna till militären och för att betala skulder till utländska oljebolag. Endast 5% åren 2013-2014 gick till vård, utbildning och infrastruktur, enligt The Sentry.

George Clooney har en central roll i The Sentry. Han berättar på presskonferensen att Sentry samarbetar med banker och amerikanska FBI för att utreda den Sydsudanska regeringens förskingring av pengar. Många i topposititioner i regeringen för ut pengarna ur landet där de bor i lyxvillor medan folket svälter, säger Clooney. Clooney och hans medarbetare är tydliga med att peka ut en rysk vapenhandlare som en av the “bad guys”.

Washington Post skriver den 14 september att USA via FN hotar med ett vapenembargo riktat mot Sydsudans ledare om inte fredsaktörer kan agera fritt och säkert i landet. Meddelandet framförs av Samantha Power som är USA:s FN-ambassadör.

Samantha Power arbetade som “Special Assistant” för Obama och “Senior Director” för “The US National Security Council” 2009-2013. I april 2012 valdes Power av Obama till ordförande i “The Atrocities Prevention Board”.

NewsVoice kommentar

Kritiker av afrikansk härkomst menar att Afrika inte behöver hjälp från utlandet. De behöver bli lämnade i fred från utländska interventioner. Europas utsugning av Afrika ackompanjeras av Kina och USA som bara är de senaste decenniernas nya kolonisatörer, säger afrikanska politiskt upplysta personer till NewsVoice.

Bilden av att afrikaner är fattiga, outbildade och inte kan hålla sams är utländska projektioner “filmade” på Afrika som gagnar utländska intressen. Bilden som klistrats på Afrika utnyttjas sedan för sälja in västerländsk medicin, vapen, infrastrukturprojekt och andra “hjälpprojekt” vilka egentligen utgör förtrupper för nya marknadsetableringar.

Nu slåss Europa, USA och Kina om Afrikanska resurser och borrar man bara lite brunnar, delar ut gratisvacciner och erbjuder banklån från Världsbanken så ser allt bra ut på ytan. 

Därmed inte sagt att The Sentry är ett räddningsprojekt som egentligen syftar till att öppna dörren för amerikanska trupper som ska skapa demokrati och ordning i Sydsudan, men The Sentry kan definitivt utnyttjas av amerikanska stora intressenter.

Det är tydligt att The Sentry agerar på samma nivå och i linje med “The US National Security Council”. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ORGANISATIONER
Sentry: War Crimes Shouldn’t Pay – Stopping the looting and destruction in South Sudan
Globalwitness.org: South Sudan – The world’s newest country is also one of Africa’s biggest oil producers. But despite all the hope, its oil revenue is not reaching those who need it most.
Fortune of Africa: Oil and gas companies in south Sudan
McGuireWoods: Three Things To Know About Joint Operating Agreement Transactions [and JOC:s] (McGuireWoods är en ledande amerikansk juristbyrå med fler än 1000 anställda i USA och Europa)

MEDIER
TeleSUR (South Americas): George Clooney Report Ruffles Feathers in South Sudan
NewsWeek: South Sudan closes newspaper following George Clooney corruption report
Time Magazine: George Clooney Helps Reveal How South Sudan’s Civil War Has Enriched Leaders
Washington Post: George Clooney and John Prendergast: War crimes shouldn’t pay in South Sudan

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq