Snowden: USA har tagits över av egenmäktiga myndigheter

publicerad 26 september 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Snowden

Snowden

Edward Snowden berättar i denna videointervju om varför han bestämde sig för att bli visslare och hur USA styrs. Han nämner “agencies” [NSA mfl] inom USA:s administration som agerar och tar beslut helt utan insyn eller översyn och hur besluten tas utan inverkan av kongress eller allmänhet. 

Sammanställning och fri översättning: Torbjörn Sassersson

Filmaffisch: Snowden (2016) - Oliver Stone
Filmaffisch: Snowden (2016) – Oliver Stone

Övervakningsteknologin är en central företeelse när makten i USA flyttas till dessa “agencies” och effekten är att yttrandefrihet, pressfrihet, personlig integritet och rättigheter fått kliva tillbaka inför en maktapparat som uppger att USA befinner sig i ett krigsliknande tillstånd.

Snowden pratar om en bred nedbrytning av styrelseskicket av USA. Någonstans på vägen upphörde USA:s administration att självkorrigera sig när systemet började tas över av vissa myndigheter som NSA. Det fanns inte heller längre någon möjlighet att rapportera vid denna vanskötsel.

Edward Snowdens liv som visslare är just nu aktuellt i och med Oliver Stones dramadokumentär som nyligen hade premiär, en film som anses vara en mycket korrekt återgivning av händelseutvecklingen kring Edward Snowden.

Lyssna på den mest kärnfulla sekvensen | Lyssna på hela videon (10 min)

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Snowden