Sverige och NATO Stratcom stärker sin propaganda mot svenskarna

16
Essence of Propaganda - Bild: Bewareofimages.com
“Essence of Propaganda” – Bild: Bewareofimages.com

 

NOTERAT. Rubriken är medvetet provokativ, men även till för att väcka tankar om propagandans natur vilken är mycket bra illustrerad ovan.

Text: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark

Idag meddelade SR i artikeln “Regeringen vill stärka psykförsvaret” att Statskontoret nu ska få uppdraget att utreda vad svenska myndigheter ska göra för att stärka det psykologiska försvaret efter att Regeringen igår beslutade att Sverige ska gå med i NATO:s center för strategisk kommunikation NATO Stratcom en slags filial till United States Strategic Command.

Så här sa inrikesminister Anders Ygeman till Sveriges Radio:

“Vi måste stärka vår förmåga när det gäller det psykologiska försvaret, vår möjlighet att identifiera påverkanskampanjer och försvara oss mot den.”

“Vi behöver en tydligare utpekning av vilka myndigheter som har vilket ansvar på det här området och vi behöver också en genomgång av vilka myndigheter som har vilket ansvar”.

Enligt SR är de självklara myndigheterna som ska agera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Säkerhetspolisen, men även andra myndigheter ska engageras.

SR skriver:

“Försöken att påverka debatten i Sverige och bilden av Sverige ökar, enligt Anders Ygeman. Konkreta exempel är förfalskade brev från försvarsminister Peter Hultqvist som påverkar bilden av Sverige och att det finns centraler i Ryssland där personer anonymt försöker sprida felaktiga uppgifter och rykten på sociala medier.”

Propagandaapparat mot propaganda?

Journalisten Mats Eriksson på SR lyckades ställa en [1] kritisk fråga:

“Det finns ju de som är kritiska till det här och ser Stratcom som en del av Natos propagandaarsenal. Hur ser du på det?”

…och Ygerman svarade:

“Vi ska inte bli någon del av någons propaganda. Däremot ska vi höja vår egen kunskap och förmåga och vi ska vara med bidra till att höja kunskapen och förmågan hos andra länder i vår omvärld.”

Någon mer kritisk fråga eller uppföljande fråga kom naturligtvis inte från Mats Eriksson utan husbonden fick som vanligt sista ordet.

Återstår att se vilken karaktär den svenska motpropagandan mot den uppfattade ryska propagandan kommer att ha. Budskapet till det svenska folket, som är objekt för NATO Stratcom, är förmodligen förutsägbar att NATO kommer att utmålas som räddaren i nöden för ängsliga svenska politiker som fastnat mellan “the rock and the hard place”.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

16 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Castoropollux
Gäst
21 oktober 2016 kl 22:25

@ Markus. Är det något Putin motarbetar är det just Oligarker. De härjade under Jeltsin. Se gärna Catastroika en video som nämner väldigt mycket om Ryssland och begreppet som är så okänt i västvärlden. Det ryska folkets namn på Jeltsins av västs applåderade metoder – Catastroika.. Krisen, arbetslösheten, svälten, har alltid varit kapitalets bästa vän och metod att hålla tillbaka arbetare..

Markus
Markus
Gäst
12 oktober 2016 kl 22:36

@sanna jonsson

“Han vill införliva områden i Ukraina med Rysk befolkning i det egentliga Ryssland.”

Nej, det tror jag inte, inte mer i.v.f.. Ryssland hade militärt kunnat invadera östra Ukraina och säkra befolkningen där år 2014, då oligarkerna (med USAs stöd) startade konflikten. Istället väntade Ryssland, och tillät indirekt&humanitärt stöd åt Donbass-regionen. Moskva har bl.a. sina egna oligarker att blidka, utöver konflikten med det angloamerikanska imperiet.

sanna jonsson
sanna jonsson
Gäst
12 oktober 2016 kl 21:54

Det är endast skrämselpropaganda för att göra Svenska folket mer positiva till en eventuell Natoanslutning..

sanna jonsson
sanna jonsson
Gäst
12 oktober 2016 kl 21:44

Detta är endast skrämselpropaganda för att göra Svenska folket mer positiva för en eventuell Natoanslutning.. Den politiska situation som man vill bygga upp, den konstruerar man på ett sådant sätt att man utmålar Ryssland som beredda att på något sätt utföra angrepp på Sverige.. USA vill referera till situationen i Ukraina för att skrämma Sverige, man bortser helt ifrån att Putins motiv vad gäller Ukraina är nationalistiska.
Han vill införliva områden i Ukraina med Rysk befolkning i det egentliga Ryssland.

Castoropollux
Gäst
4 oktober 2016 kl 00:47

Putilov är ett skämt. Han missar sin brytning och låter så engelsk. Varför skulle Ryssland placera honom här? Han fyller ju i allt som NATO önskar om rysskräcken, ett aggressivt Ryssland osv… Har denne kontakt med en rysk affärsman? Ja inte är det en Putinsupporter.. Ändå nämns i radio den ryske affärsmannen som hörande till Putin ett flertal gånger och tilliten till pumpeffekten är total…

Castoropollux
Gäst
4 oktober 2016 kl 00:27

Samma här med uppdateringarna om nya artiklar. NADA.

Danne
Gäst
2 oktober 2016 kl 20:03

Själv så misstänker jag att usstratcom nu vill göra detta dom anklagar Ryssland för, d.v.s sätta upp trollfabriker. Kanske har man i Sverige tänkt använda denna anklagelse som en grund/ursäkt för att få bygga trollfabriker själva? I Israel har man iaf opererat på detta sätt i flera år redan och i USA finns detta fenomen också, iaf sedan 2001. Man delar ut stipendium till studenter för detta då man tydligen har inriktat sig på att rekrytera ungdomar. Detta brukar kallas ‘Hasbara Fellowships’. Stipendier betyder ju ‘sponsrad skolgång’, med allt vad det innebär. Man delar alltså ut stipendier och slutligen diplom till studenter som är villiga att lydigt “rätta” folk på sociala medier, detta alltså under sin tid som studerande på skolorna, mot betalning. Blir man utbildad i “politisk korrekthet” också månne? Troligen är det så.

en.wikipedia.org/wiki/Hasbara_Fellowships
Sök på nätet efter Hasbara fellowship students.

OT: Har NV slutat skicka nyhetsbrev och uppdateringar via mail när nya artiklar publiceras eller är det bara jag som inte får dom? Dessa slutade helt att komma efter uppdateringen av sidan..

Ale
Ale
1 oktober 2016 kl 10:16

När jag gjorde lumpen fick vi en kort introduktion av försvarsmakten. I detta ingick det psykologiska försvaret. Här förklarade man att det är massmedierna som utgjorde det psykologiska försvaret samt att det handlade om att styra opinionen. Syfte var att ingjuta styrka i det svenska folket – att inte låta oss skärmas av det sovjetiska expansiva hotet. Mins att jag då som ung, naiv samt obildad 18-åring vad förbryllad av att text, bilder samt rapportering kunde var en del av försvarsmakten. Jag förstod då inte hur detta kunde skydda oss från “bomber och granater” för att citera Kapten Hadock – som lite speglar min naiva syn. Det finns ju en orsak till att man tar in unga män som knappt är torra bakom öronen i armen. I dag är jag något mer luttrad i frågan. Hela Newscoices framgångsrika existens baseras på att ge oss en lite mer nyanserad bild av rapporteringen. Något har jag läst mig under alla år, och det är att etablissemangets förehavande med en privat ägd media i spetsen följt politiker (nu även SVT och SR) är infamt skickliga på att vinkla, fördunkla samt vilseleda opinionen. Förloppet är galopperande de sista åren. Något “förstärkning” behövs knappast. Skulle säga att vi istället kunde utbilda resten av världen i fenomenet.

Därför är ordvalet att vi behöver förstärka det psykologiska försvaret i sig en manipulativt omskrivning vars syfte är att intala oss att vi är svaga. Alltså raka motsatsen mot den förklaring som försvarsmakten gav oss unga soldater.

JR
JR
Gäst
30 september 2016 kl 16:56

Propagandan har syftet att försvara och konservera systemet mot nytänkande.
Den svenska serviliteten gentemot myndigheter är historisk och har funnits i flera hundra år. Inget riktigt motstånd har sett dagens ljus sedan Dackefejden 1543. Allt spikades också med världens äldsta centralbank med Riksbanken 1668. Plånbokens storlek har fått bestämma och svensken knyter handen i fickan. Själva systemet med inrikesspioner mot folket lagfästes genom att hårfrisörseleven tillika justitieminister Beatrice Ask 2009 undertecknade beslutet on infiltrations- och informatörssystem som gav poliser och deras köpta personal rätt att begå brott utan påföljd. Propagandan går mycket ut på att ta bort fokus från den kriminalitet som därefter spridits i den uppsvällda byråkratin och hela administrationen. Samtidigt är det elektroniska kontrollsystemet såpass heltäckande att för en polismyndighet med en totalitär agenda blir det inga problem att spela ut individer mot varandra för att dölja sina egna missgärningar. Som ett pilotprojekt i en subtil global diktatur är Sverige ett praktexempel och det lär bli intressant att se om och hur ett sådant system kan fortsätta efter en eventuell finansiell krasch.

m96
m96
Gäst
30 september 2016 kl 16:43

Japp, mer och mer rena stasimetoder. Något Egor Putilov tar upp här:

https://soundcloud.com/radiobubbla/fredag-30-september-gast-egor-putilov#t=45:00

Ale
Ale
30 september 2016 kl 15:54

Vilket nato? Hur kommer nato att utvecklas i framtiden? Vinner trump kommer nato att fösvagas iochmed att usa kommer att vara mindre aktiva. Kvar blir då Turkiet som Europas starkaste partner, och landet dras allt mer mot Ryssland?

Ale
Ale
30 september 2016 kl 15:43

Intressant ordval att Sverige stärker det psykologiska försvaret? Är vi så svaga att vi behöver stärkas? Varför är vi svaga? Hur är vi svaga? Klarar vi inte detta själva? Sedan tror jag att tiden rusat iväg. Det är fösent nu att försöka indoktrina svenskarna. Vem som helst kan ta del av alternativ information med några knapptryckningar. Vem tror dem att de kan lura?

JR
JR
Gäst
30 september 2016 kl 13:05

Skrattretande är ordet. Propaganda är ju just bara ord, däremot kommer väl tjänstemän i statens tjänst att ta det hela med yttersta allvar och kasta ut skattepengar till likasinnade inom det privatiserade säkerhetssegmentet. De som då råkar ut för felbehandling härvidlag kan ju försöka stämma samma stat eller myndighet för skadestånd. Mot detta kan myndigheten ju i och för sej lösa en försäkring som skydd. Ungefär som kommunerna gör idag http://reclaimjustice.com/artiklar/kommunernas-svek–vagrar-ta-ansvar/index.html

Lasse Wikman
Lasse Wikman
Gäst
30 september 2016 kl 11:26

Det här är i första tanken skrattretande. Tyvärr kommer STASI och dess angiverimetoder snabbt upp i tankebanan. Det är den tanken som fastnar och som vi alla ska hålla kvar. Sverige som angiverination har nu börjat. Nu kommer vi inte att veta var alla står i sakfrågor, utan tankarna kommer att fara runt och många slutar att prata med varandra. Vän kommer att stå mot vän. Syster mot bror. Detta är en fullständig våldtäkt på Sverige som USA gör och regeringen godkänner!