Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sverige och NATO Stratcom stärker sin propaganda mot svenskarna

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 september 2016
- Torbjörn Sassersson
Essence of Propaganda - Bild: Bewareofimages.com
Essence of Propaganda - Bild: Bewareofimages.com
“Essence of Propaganda” – Bild: Bewareofimages.com

 

NOTERAT. Rubriken är medvetet provokativ, men även till för att väcka tankar om propagandans natur vilken är mycket bra illustrerad ovan.

Text: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark

Idag meddelade SR i artikeln “Regeringen vill stärka psykförsvaret” att Statskontoret nu ska få uppdraget att utreda vad svenska myndigheter ska göra för att stärka det psykologiska försvaret efter att Regeringen igår beslutade att Sverige ska gå med i NATO:s center för strategisk kommunikation NATO Stratcom en slags filial till United States Strategic Command.

Så här sa inrikesminister Anders Ygeman till Sveriges Radio:

“Vi måste stärka vår förmåga när det gäller det psykologiska försvaret, vår möjlighet att identifiera påverkanskampanjer och försvara oss mot den.”

“Vi behöver en tydligare utpekning av vilka myndigheter som har vilket ansvar på det här området och vi behöver också en genomgång av vilka myndigheter som har vilket ansvar”.

Enligt SR är de självklara myndigheterna som ska agera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Säkerhetspolisen, men även andra myndigheter ska engageras.

SR skriver:

“Försöken att påverka debatten i Sverige och bilden av Sverige ökar, enligt Anders Ygeman. Konkreta exempel är förfalskade brev från försvarsminister Peter Hultqvist som påverkar bilden av Sverige och att det finns centraler i Ryssland där personer anonymt försöker sprida felaktiga uppgifter och rykten på sociala medier.”

Propagandaapparat mot propaganda?

Journalisten Mats Eriksson på SR lyckades ställa en [1] kritisk fråga:

“Det finns ju de som är kritiska till det här och ser Stratcom som en del av Natos propagandaarsenal. Hur ser du på det?”

…och Ygerman svarade:

“Vi ska inte bli någon del av någons propaganda. Däremot ska vi höja vår egen kunskap och förmåga och vi ska vara med bidra till att höja kunskapen och förmågan hos andra länder i vår omvärld.”

Någon mer kritisk fråga eller uppföljande fråga kom naturligtvis inte från Mats Eriksson utan husbonden fick som vanligt sista ordet.

Återstår att se vilken karaktär den svenska motpropagandan mot den uppfattade ryska propagandan kommer att ha. Budskapet till det svenska folket, som är objekt för NATO Stratcom, är förmodligen förutsägbar att NATO kommer att utmålas som räddaren i nöden för ängsliga svenska politiker som fastnat mellan “the rock and the hard place”.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq