Framgång för Piratpartiet på Island – Vill ge Snowden medborgarskap

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 oktober 2016
- NewsVoice redaktion
Birgitta Jonsdottir Piratpartiet Island - Foto: Facebook
Birgitta Jonsdottir Piratpartiet Island - Foto: Facebook
Bild: Birgitta Jonsdottir Piratpartiet Island – Foto: Facebook

Det går bra för Piratpartiet på Island efter att den förre statsministern gjort bort sig i skatteparadisskandalen i Panama. Det har spillt över på de övriga ledande partierna utom på det unga Piratpartiet som skiner starkt av sunda värderingar kring demokrati.

Text: NewsVoice, uppd. kl 01:08, 30 okt 2016

I natt var det val svensk tid. Piratpartiet blir Islands näst största parti och alliansen som partiet leder får en majoritet i parlamentet, enligt preliminära siffror. Partiet får i så fall 12 av 63 platser i parlamentet.

Väljarna har tappat förtroendet för de traditionella partierna och törstar efter förändring, skriver Sydsvenskan.

Partiledaren heter Birgitta Jonsdottir och partiprogrammet känns hederligt med demokratiska värderingar i centrum som direktdemokrati, öppenhet, medborgerliga rättigheter, ett ansvarsfullt beslutsfattande och transparens dvs allmänhetens tillgång till information om hur landet styrs.

ArcanumSkolan 2024

Det är anmärkningsvärt att dessa målsättningar kallar SvD för “tunt” när tidningen kommenterar Piratpartiets program. SvD skriver att: “ett av de få konkreta punkterna i Piratpartiets valprogram är att ge Snowden isländskt medborgarskap”.

Hela 39% av islänningarna i åldern 18 till 29 år sympatiserar med Piratpartiet. Tydligen har vi här en lovande generation av 80- och 90-talister som har sunda värderingar och uppfattningar om vad demokrati bör handla om, konstaterar NewsVoice.

Piratpartiet på Island är en del av en internationell rörelse som startades i Sverige 2006 och som knoppat av sig i ett 60-tal Piratpartier runtom i världen, skriver SvD. Det isländska Piratpartiet har haft störst framgång.

Text: NewsVoice

Relaterat

General Elections 2016 in Iceland

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Uppföljning: Det blev 10 platser i parlamentet när allt var färdigräknat, inte 12 som var det preliminära antalet. Nu är Piratpartiet på Island landets tredje störst parti.

  Pirate Party
  Votes : 27.449
  Total: 14,5%
  Change: +9,4%
  Seats:10 (change: +7)

  Jämför med:
  1: Independence Party, 29%
  2: Left-Green Movement, 15,9%
  3: Pirate Party, 14,5%
  4. Progressive Party, 11,5%

  Källa: http://icelandmonitor.mbl.is/elections2016/

  ELECTION RESULTS: Complicated coalition talks ahead for Iceland

  “The Pirate Party has tripled its support in just three years, but it received 5,1% and won three seats in the 2013 election. While these results show a huge gain for the anti-establishment party, it is less than elections polls indicated prior to the election. The Pirates were polling at over 35% earlier this year and 17-21% on the eve of the election.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *