Varför får FASS påstå att ginko biloba hjälper mot minnesproblem men inte en hälsokosthandlare?

publicerad 26 oktober 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Ginkgo biloba - Wikimedia Commons
Ginkgo biloba - Wikimedia Commons
Ginkgo biloba – Wikimedia Commons
Skärmdump: SVT om ginko biloba - reportage 23 oktober 2016
Skärmdump: SVT om ginko biloba – reportage 23 oktober 2016

DEBATT. När SVT i inslaget: ”Hälsobutiker bryter mot lagen”, påstår att en hälsokosthandlare som tipsar om att Ginko Biloba är verksamt mot minnesproblem bryter mot lagen inställer sig frågan varför sjukvårdens läkemedelsdatabas FASS får påstå exakt samma sak utan att bryta mot lagen.

Så här skriver FASS om ginko biloba:

“Traditionellt växtbaserat läkemedel för behandling av långvariga symptom hos äldre människor såsom minnesbesvär, koncentrationssvårigheter, yrsel, öronsusningar och trötthetskänsla, sedan läkare konstaterat att annan allvarlig sjukdom inte föreligger.
Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.” – FASS [Web Archive]

Man kan även fråga sig vad det är för typ av “public service” om SVT inte vill ge en neutral bild av sakläget?

FASS står för “Farmaceutiska Specialiteter i Sverige” och är en sammanställning av läkemedelfakta från läkemedelsindustrin avsett för olika förskrivare av läkemedel, läkare och apotekare. [källa]

Bakom FASS står Läkemedelsindustriföreningens Service AB (LIF) en branschorganisation för forskande läkemedelsföretag i Sverige. LIF:s uppgift är att verka för att läkemedelsindustrins kunskap och information förmedlas till den svenska hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

“Genom att öka kunskapen om läkemedel vill vi medverka till att sjukvården blir mer kostnadseffektiv och rationell. En av våra målsättningar är att ge patienter tillgång till läkemedel så snart dessa finns tillgängliga och att tillhandahålla information om produkternas egenskaper och användning. LIFs mål är att hela tiden sätta patienten i centrum.” – FASS

Precis samma inställning har hälsokosthandlarna, att hela tiden sätta kunden i centrum. Eftersom LIF:s uppgift är att verka för att läkemedelsindustrins kunskap förmedlas till den svenska hälsovården bör även FASS gälla för hälsokosthandlare.

Förslagsvis bör alla hälsokosthandlare från och med nu citera FASS om någon frågar om tex vad ginko biloba gör för nytta, eller är det olagligt?

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

NewsVoice: Professor Lennart Minthon vet inget om gurkmeja – Behöver lära sig googla


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Linda!
  Beprövad erfarenhet sen många år gör att jag varmt kan rekommendera Gingko Biloba! Du köper det i tablettform och dosen lär stå på burken. Detta träd växer enbart i Kina och har använts inom den kinesiska medicinbehandlingen i 1000-tals år.

 • Eva Carlsson 27 Okt, 2016 at 00:50

  Jag håller med dig, Eva, detta flerstegsangrepp på alternativmedicinen var naturligtvis “tajmat och klart in i minsta detalj”, av hejdukar till läkemedelsindustrin i samarbete med korrumperade hantlangare inom SVT. SR är inte bättre, de återkommer med jämna mellanrum med liknande attacker.

  Jag upphör aldrig att förvånas över människors vilja att sälja sina själar. Å andra sidan är jag luttrad och sedan länge medveten om, att lågt räknat en procent av befolkningen i vår del av världen är psykopater, vilket gör åtminstone 100 000 känslomässigt störda individer bara i Sverige, som saknar skrupler och dessutom graviterar mot varandra. Thomas Sheridan, som har satt sig in i ämnet, menar, att mäktiga psykopater ständigt är på jakt efter andra psykopater som kan sätta deras ondskefulla, kallt planerade agendor i verket. Kaka söker maka. En psykopat får span på en annan psykopat lika lätt som en hund nosar sig till en bajskorv.

  Förmodligen ligger Avdic och Grill Pettersson inte själva inne med det här handikappet, utan lider nog bara av ett i skilda fack uppdelat tänkande (compartmentlized thinking), samt är rädda om sina anställningar och framtida karriärmöjligheter. Om Avdic sköter sig får hon kanske rent av endera året vara med Victoria Dyring och de andra hjärntvättade kvinnliga journalistflaggskeppen på SVT och rapportera om hur det äts Nobelmiddag på Slottet. Männen, på detta av de stackars lurade svenskarna finansierade företag, är inte bättre, så Grill Pettersson behöver åtminstone inte känna sig underlägsen när han befinner sig på jobbet.

  Här en föreläsning av Thomas Sheridan i ämnet psykopater: https://www.youtube.com/watch?v=HWN_S-LQ7DY

 • Jag reagerade så starkt över den planerade kuppen. Och redan dagen efter så hade man intervjuat flera olika personer i ledande roller, läkemedel, livsmedel o.dyl. Nyheterna basunerade ut allt med efterföljande debattprogram. Hur snabbt gick inte det. Undrar vem/vilka som låg bakom idén att utföra detta? Varför förs ingen seriös debatt i Sverige om naturläkemedel och alternativ vård. Finns kunskap att hämta ute i Europa. Blir rädd när det finns krafter som har sådan makt att utnyttja media för att motarbeta.

 • Bra fråga. Och varför får hälsokosten inte sälja mariatistel? Och varför kan man heller inte hitta den i ren form på apoteken?

 • Man gör skillnad mellan Alzheimers och minnesproblem. Alzheimers sägs vara en degenerativ sjukdom som innebär nedbrytning av hjärnans celler, medan minnesproblem kan bero på lite allt möjligt, till exempel B12-vitaminbrist, vilket många veganer, vegetarianer och gamla drabbas av.

  Jag är säker på att till exempel motion, naturlig, ekologisk, näringsrik, högkvalitativ kost, kosttillskott, antioxidanter, örter, kryddor, fetter som kokosolja och DHA- och EPA-fettsyror, samt B-vitaminerna fosfatidylserin och fosfatidylkolin, kan bota och förhindra Alzheimers. Studier pekar mot detta och beprövad erfarenhet visar att så är fallet https://www.youtube.com/watch?v=Dfux-5Z4COo; https://www.youtube.com/watch?v=_9INyTTXfR0.

  Lika säker är jag på att läkemedelsindustrins preparat inte kan bota Alzheimers, i bästa fall endast kortvarigt minska symptomen, medan själva sjukdomen fortskrider.

  Man kan också se att viss föda bör undvikas av de som har diagnostiserats med Alzheimers, och sannolikt även generellt av de flesta människor http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/13/can-this-natural-food-cure-or-prevent-alzheimers.aspx.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *