Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Varför får FASS påstå att ginko biloba hjälper mot minnesproblem men inte en hälsokosthandlare?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 oktober 2016
- Torbjörn Sassersson
Ginkgo biloba - Wikimedia Commons
Ginkgo biloba - Wikimedia Commons
Ginkgo biloba – Wikimedia Commons
Skärmdump: SVT om ginko biloba - reportage 23 oktober 2016
Skärmdump: SVT om ginko biloba – reportage 23 oktober 2016

DEBATT. När SVT i inslaget: ”Hälsobutiker bryter mot lagen”, påstår att en hälsokosthandlare som tipsar om att Ginko Biloba är verksamt mot minnesproblem bryter mot lagen inställer sig frågan varför sjukvårdens läkemedelsdatabas FASS får påstå exakt samma sak utan att bryta mot lagen.

Så här skriver FASS om ginko biloba:

“Traditionellt växtbaserat läkemedel för behandling av långvariga symptom hos äldre människor såsom minnesbesvär, koncentrationssvårigheter, yrsel, öronsusningar och trötthetskänsla, sedan läkare konstaterat att annan allvarlig sjukdom inte föreligger.
Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.” – FASS [Web Archive]

Man kan även fråga sig vad det är för typ av “public service” om SVT inte vill ge en neutral bild av sakläget?

FASS står för “Farmaceutiska Specialiteter i Sverige” och är en sammanställning av läkemedelfakta från läkemedelsindustrin avsett för olika förskrivare av läkemedel, läkare och apotekare. [källa]

Bakom FASS står Läkemedelsindustriföreningens Service AB (LIF) en branschorganisation för forskande läkemedelsföretag i Sverige. LIF:s uppgift är att verka för att läkemedelsindustrins kunskap och information förmedlas till den svenska hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

“Genom att öka kunskapen om läkemedel vill vi medverka till att sjukvården blir mer kostnadseffektiv och rationell. En av våra målsättningar är att ge patienter tillgång till läkemedel så snart dessa finns tillgängliga och att tillhandahålla information om produkternas egenskaper och användning. LIFs mål är att hela tiden sätta patienten i centrum.” – FASS

Precis samma inställning har hälsokosthandlarna, att hela tiden sätta kunden i centrum. Eftersom LIF:s uppgift är att verka för att läkemedelsindustrins kunskap förmedlas till den svenska hälsovården bör även FASS gälla för hälsokosthandlare.

Förslagsvis bör alla hälsokosthandlare från och med nu citera FASS om någon frågar om tex vad ginko biloba gör för nytta, eller är det olagligt?

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

NewsVoice: Professor Lennart Minthon vet inget om gurkmeja – Behöver lära sig googla


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq