Diana Johnstone: Hillary Clintons strategi i ett nötskal – Regimskifte i Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 oktober 2016
- NewsVoice redaktion
Diana Johnstone - Foto: Agenceinfolibre.fr
Diana Johnstone - Foto: Agenceinfolibre.fr
Diana Johnstone – Foto: Agenceinfolibre.fr

Det har blivit kristallklart. För att undvika missförstånd, så här är det. Hillary Clinton har stora ambitioner, som hon inte berättar öppet om av rädsla för att skrämma delar av väljarkåren, men som hennes närmaste medhjälpare och största donatorer är helt införstådda med. Hon vill uppnå regimskifte i Ryssland.

Text: Diana Johnstone, Global Research | Originaltext | Översättning: Pia Hellertz

Hillary Clinton har stöd av de flesta på utrikesdepartementet och en stor del av Pentagon och kongressen är redo att gå med på detta.


Metoden: en upprepning av Brzezinskis knep år 1979, vilket bestod i att locka Moskva till Afghanistan, för att få ryssarna att köra fast i sitt “Vietnam”.


Zbigniew Brzezinski
Zbigniew Brzezinski

Eftersom ryssarna är mycket mer fredsälskande människor, till stor del på grund av vad de genomled under de två världskrigen, så var det ryska engagemanget i Afghanistan mycket impopulärt och det kan ses som en orsak till kollapsen av Sovjetunionen. Detta ledde till den tillfälliga regering som styrdes av den berusade Boris Jeltsin, som – enligt vad Strobe Talbott berättade om i memoarer – var helt i händerna på Bill Clinton. Hillary vill förnya den sortens relation.

Putin är ett hinder.

Läs mer om Zbigniew Brzezinski i NewsVoice

Den nya versionen av denna gamla strategi är att använda Rysslands helt lagliga och försvarbara ansträngningar för att rädda Syrien från förstörelse. Syftet är att orsaka tillräckligt stora ryska förluster genom att hetsa upp en anti-Putin-reaktion i Ryssland vilket skulle leda till hans störtande. (Utrikesdepartementets talesman John Kirby varnade nyligen för att Ryssland snart kommer att “skicka hem soldater i liksäckar”).

Det är den främsta anledningen till att USA gör allt för att dra ut på det syriska kriget. Den gemensamma syrisk-ryska offensiven för att återta de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo skulle ha kunnat leda till ett tidigt slut på kriget. USA:s reaktion: en enorm propagandakampanj fördömer denna normala militära operation som “brottslig”, samtidigt som man kör ut ISIS-styrkor från Mosul med attacker från öst, vilket leder till att de kommer att förflytta sig västerut in i Syrien, för att kämpa mot Assad regeringen.

Ukraina är en annan teater för att försvaga Putin.

Hillary Clintons ambition – vilket uttryckts i hennes egna och hennes nära medhjälpares e-postuttalanden om Libyen på den tiden – är att få sin plats i historien som den segrande strategen av ett “regimskifte”, med hjälp av öppna och hemliga metoder (“smart power”), vilket kommer att innebära kontroll över motsträviga regioner av den “exceptionellt bra” nationen, USA.

Denna ambition stöds med hjälp av innehav av kärnvapen.

Jag är inte på något sätt säker på att denna plan kommer att lyckas. Men planen är mycket tydlig. Valcirkusen är en distraktion från avgörande och allvarliga frågor.

Text: Diana Johnstone

Diana Johnstone - Foto: Agenceinfolibre.fr
Diana Johnstone – Foto: Agenceinfolibre.fr

Diana Johnstone (1934-) är en amerikansk författare och journalist inriktad på europeisk politik och västerländsk imperialism. Johnstone har en fil. dr.från University of Minnesota och var engagerad mot USA:s krig i Indokina. Sedan 1976 har Johnstone varit korrespondent för den amerikanska veckotidningen In These Times i Europa. Hon publiceras regelbundet i Counterpunch och skrev boken “Queen of Chaos” om Hillary Clinton.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq