Hillary Clinton uppviglar till regimskiften världen runt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 oktober 2016
- NewsVoice redaktion
Mehdi Hasan granskar Hillary Clinton - Al Jazeera, 1 okt 2016

Det är välkänt att Hillary Clinton gav sitt stöd för regimskiften i Irak, Syrien och Libyen, men vad som ofta glöms bort är att hon även låg bakom strategin och kuppen i Honduras 2009, vilket tvingade den demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya att fly landet, säger Mehdi Hasan på Reality Check, Al Jazeera.

Enligt Al Jazeera försökte även Clinton att sopa undan spåren genom att hon ändrade i sin egen biografi, från en utgåva till en annan. Clinton ska ha förnekat att det var en kupp och istället försökt förpacka regimskiftet genom att hävda att USA räddade landet från en odemokratisk ledare och på så vis återinförde ordning, men Honduras ledning eller folk hade aldrig något intresse av att bli ”managed” av USA.

Texten som Hillary Clinton tog bort från sin egen biografi, enligt Al Jazeera:

”We strategized … a plan to restore order in Honduras and ensure that free and fair elections could be held quickly and legitimately, which would render the question of Zelaya moot [omtvistad]”.

WikiLeaks hade här åter en roll som ”sanningsåterställare”, om att det faktiskt var en kupp, genom att läcka ut interna mail från den amerikanska ambassadören i Honduras.

Kuppen i Honduras 2009 - Wikileaks, Al Jazeera
Kuppen i Honduras 2009 – Wikileaks, Al Jazeera

Efter kuppen i Honduras ökade morden och kriminaliteten kraftigt, enligt siffror från FN, rapporterar Al Jazeera, men Hillary Clinton uppgav 2016 att USA ”hanterade” [managed] situationen i Honduras utan att spilla blod.

Berta Cáceres - Foto: publicdomain
Berta Cáceres – Foto: public domain

Människorättsaktivisten Berta Cáceres, som 2015 fick Goldman Environmental-priset, pekade särskilt ut Hillary Clinton som hjärnan bakom kuppen i Honduras. Cáceres varnade 2013 att armén i Honduras hade en dödslista på 18 människorättsaktivister med Cáceres på toppen av listan.

I mars 2016 mördades Cáceres i sitt hem. The Guardian skriver i artikeln: ”Berta Cáceres’s name was on Honduran military hitlist, says former soldier” från Juni 2016 att en honduransk soldat uppgivit att Cáceres mördades av en särskilt trupp tränad av US Special Forces, alltså en dödspatrull tränad av USA. Fyra månader efter mordet på Càceres mördades Janeth Urquíaen, en annan av aktivisterna från samma grupp som Cáceres tillhörde. Ytterligare 12 miljöaktivister mördades enbart under 2014 i Honduras, enligt Global Witness.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq