NASA hittade liv på Mars 1976 – Slutsats: Det finns inget liv på Mars

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 oktober 2016
- NewsVoice redaktion

RYMDPOLITIK. Efter att NASA:s Vikingsond landat på Mars 1976 utförde den tre experiment på markmaterial för att söka efter bevis på mikrobiellt liv på planeten. Ett av testerna hade bevis för mikrobiell aktivitet, men två andra tester visade inga tecken på mikrober och därför drog NASA slutsatsen att det inte finns liv.

Bild: View from the Mast Camera on NASA’s Curiosity Mars rover,  Mount Sharp. Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS – Image source

För att få ihop logiken var NASA tvunget att anta att det positiva testet kan vara resultatet av en okänd ickebiologisk process – kanske inducerad av en okänd oxidant – som gav ett falskt resultat.

Den 1 oktober 2016 publicerades rapporten: “The Case for Extant Life on Mars and Its Possible Detection by the Viking Labeled Release Experiment” i den vetenskapliga journalen Astrobiology där två amerikanska forskare anser att resultaten från det positiva testet åter bör granskas eftersom de anser att det positiva testet faktiskt visade ett positivt resultat eftersom det inte visade på ett negativt sådant.

“That extant life is a strong possibility, that abiotic interpretations of the LR data are not conclusive, and that, even setting our conclusion aside, biology should still be considered as an explanation for the LR experiment.”

Läs mer: Life on Mars found 40 yrs ago? Study says 1970s Viking rovers may have had key evidence


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Mars
Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *