Professor Lennart Minthon vet inget om gurkmeja – Behöver lära sig googla

publicerad 24 oktober 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Lennart Minthon och SVT diskuterar gurkmeja - Foto: SVT, skärmdump
Lennart Minthon och SVT diskuterar gurkmeja - Foto: SVT, skärmdump
Lennart Minthon och SVT diskuterar gurkmeja - Foto: SVT, skärmdump

DEBATT. SVT sände den 23 oktober det "avslöjande" reportaget: "Hälsobutiker bryter mot lagen", som visar att personal på hälsokostbutiker runt om i Sverige försöker hjälpa kunder genom att ge dem råd om hur olika sjukdomar kan behandlas. Deras goda vilja framställs som oansvarig, men den uppfattningen baserar SVT på en professors okunskap.

Text: Torbjörn Sassersson | Skärmdump ovan från SVT

TV-inslaget tog upp gurkmejapreparat som säljs inom hälsokosthandeln och som anses vara verksamt mot alzheimer. För att diskvalificera gurkmeja använde därför SVT en professor och forskare på demens vid namn Lennart Minthon som facit. Vad som dock framgår i reportaget är att Minthon saknar kunskap om forskningen och tillämpningen av gurkmeja.

Professor Lennart Minthon om gurkmeja: "Man har väl det i mat eller..."

Det var därför inte så svårt att förstå varför följande dialog utspelade sig i reportaget mellan SVT-journalisten och forskaren.

Lennart Minton - Pressfoto från Lunds Universitet
Lennart Minthon - Pressfoto från Lunds Universitet

Åsa Avdic (SVT): – Jag måste fråga dig: "gurkmeja har en positiv effekt på alzheimer", du som har koll på de här sjukdomarna, har det…?

Lennart Minthon: – Aldrig. Det är ju bara nå’t påhitt. Man har väl det i mat eller färgmedel eller vad har man det till?

NewsVoice: Ja, och för att behandla alzheimer.

Lennart Minthon som är verksam vid Lunds Universitet på enheten för klinisk minnesforskning vet alltså inte att det finns en hel del forskning och tillämpning av gurkmeja för att behandla just alzheimer och minnesproblem. Han tror att gurkmeja bara är en krydda och ett färgämne.

Föreningen Humanism & Kunskap har också uppmärksammat misstaget som SVT kablat ut till allmänheten. Föreningens ordförande Börje Peratt skriver 

"Attacken på personalen i hälsokostaffären är ett illa dolt angrepp mot naturmedicin. Budskapet i SVT är att: det man säljer, exempelvis gurkmeja, är rena hopkoket och lurendrejeri när det i själva verket finns studier som visar att det har verkan på infektioner och då även alzheimer. Detta kom aldrig fram i nyhetsinslaget."

"Man kan ifrågasätta journalisters okunnighet och inkompetens men framför allt denna ensidiga framställning som har en avsikt och det är att gynna krafter som är mot alternativ och naturmedicin. Har vi sett det förut?"

Läs mer: SVT Nyheter till attack mot naturmedicin

Precis som Humanism & Kunskap noterar NewsVoice att public service återigen gjort bort sig genom att ensidigt välja ut en "expert" som inte vet något om sakfrågan. NewsVoice redovisar nedan några exempel på vetenskaplig forskning som visar att gurkmeja har effekt på tex alzheimers sjukdom och minnesproblem.

Vi kan även återigen konstatera att där ute i världen ser verkligheten annorlunda ut än i Sverige. I Sverige fungerar alltså inte gurkmeja mot alzheimer, men i övriga världen så fungerar det.

NewsVoice vill slutligen tipsa Lennart Milthon om att ta datorkörkort så att han kan lära sig googla.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och referenser

US National Library of Medicine: The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer's disease: An overview
US National Library of Medicine: A Potential Role of the Curry Spice Curcumin in Alzheimer’s Disease
BioMed Central: Effects of curcuminoids identified in rhizomes of Curcuma longa on BACE-1 inhibitory and behavioral activity and lifespan of Alzheimer’s disease Drosophila models
Best Alzheimer's Products: Can Turmeric Cure Alzheimer’s Disease?
Natural Foundation: Curcuma inhibits behavioural and psychological problems in Alzheimer’s disease
AlzheimersNewsToday.com: Turmeric Compound Found in Some Curries Offers Possible Alzheimer’s Therapy
Google Scholar: sökning på gurkmeja

Fler referenser (uppd. 25 okt 2016)

Dr Mercola: Curcumin: This Potent Spice Taken as Little as Once a Week Can Fight Dementia
Dr Mercola: Can Vitamin D3 in Combination with Turmeric Spice Reverse Alzheimer’s Disease Progression?
Natural News: Turmeric produces mind-blowing recovery from dementia symptoms, multiple case studies show
Peaknootropics.com: Evidence suggest turmeric may prevent and reduce alzhemer’s disease
US National Library of Medicine: Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice
Daily Mail: Could a curry a week PREVENT dementia? Turmeric ‘blocks the rogue proteins that trigger Alzheimer’s disease’