Saudiarabien stäms för medverkan till terrordådet i New York den 11 september 2001

publicerad 2 oktober 2016
- av NewsVoice
Stephanie Ross Desimone (eget verk) stämmer Saudi för medverkan till terrordådet i New York 2001
Stephanie Ross Desimone (eget verk) stämmer Saudiarabien för medverkan till terrordådet i New York 2001
Stephanie Ross Desimone (eget verk) stämmer Saudiarabien för medverkan till terrordådet i New York 2001. Infällt är en bild på hennes make "Navy Commander" Patrick Dunn.

Russia Today (RT.com) och amerikanska Bloomberg rapporterar om det första stämningsfallet mot Saudiarabien för medverkan till terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 (WTC 911). 

"Navy commander" Patrick Dunn dödades när ett flygplan (eller motsvarande*) kraschades in i Pentagon den 11 september 2001. Han efterlämnade sin änka Stephanie Ross Desimone som nu stämmer Saudiarabien för medverkan till terrordådet.

Stämningen är den första som verkställs några få dagar efter att den amerikanska kongressen klubbat en ny lag som som gör det möjligt för amerikanska medborgare att stämma stater som medverkar till internationell terrorism.

Enligt den officiella 911-kommissionen var 15 av de 19 utpekade terroristerna från Saudiarabien. RT skriver att 100-tals amerikaner nu kan följa Stephanie Ross Desimones exempel med egna stämningar.

"DeSimone is suing Saudi Arabia for wrongful death and intentional infliction of emotional distress, on behalf of herself and her now-teenaged child through a DC district court." RT.com, "Navy widow first to sue Saudi Arabia over 9/11"

Barack Obama gjorde allt vad han kunde för att stoppa den nya lagen. Han lämnade in sitt veto, men det övertrumfades häftigt av båda kamrarna tack vare stora ansträngningar från lagstiftare.

President Obama varnade att den nya lagen kan göra USA sårbart för vedergällningar från andra länder över hela världen och han anklagade kongressen för att uppmuntra till en folklig populism inför det kommande amerikanska valet.

"Critics predict that JASTA could result in Washington having to defend itself from hundreds of lawsuits for controversial practices such as drone strikes all over world, to endangerment of US personnel and companies working abroad, and the worsening of ties with potential allies, which will now be subject to vagaries of legal systems all over the globe." - RT.com

Bloomberg skriver i artikeln "Widow Sues Saudi Arabia Following Congress Override" att en tjänsteman från Saudiarabiens utrikesministerium den 29 september sagt till den statliga Saudi Press Agency att den amerikanska kongressen måste korrigera lagen för att undvika allvarliga konsekvenser för USA och han tillade att lagen är mycket bekymmersam för kungadömet.

Text: NewsVoice

*Inget foto som visar ett flygplan har någonsin offentliggjorts av USA.

Relaterat

The case is DeSimone v. Kingdom of Saudi Arabia, 16-cv-1944, U.S. District Court, District of Columbia (Washington).