Saudiarabien stäms för medverkan till terrordådet i New York den 11 september 2001

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 oktober 2016
- NewsVoice redaktion
Stephanie Ross Desimone (eget verk) stämmer Saudi för medverkan till terrordådet i New York 2001
Stephanie Ross Desimone (eget verk) stämmer Saudiarabien för medverkan till terrordådet i New York 2001
Stephanie Ross Desimone (eget verk) stämmer Saudiarabien för medverkan till terrordådet i New York 2001. Infällt är en bild på hennes make “Navy Commander” Patrick Dunn.

Russia Today (RT.com) och amerikanska Bloomberg rapporterar om det första stämningsfallet mot Saudiarabien för medverkan till terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 (WTC 911). 

“Navy commander” Patrick Dunn dödades när ett flygplan (eller motsvarande*) kraschades in i Pentagon den 11 september 2001. Han efterlämnade sin änka Stephanie Ross Desimone som nu stämmer Saudiarabien för medverkan till terrordådet.

Stämningen är den första som verkställs några få dagar efter att den amerikanska kongressen klubbat en ny lag som som gör det möjligt för amerikanska medborgare att stämma stater som medverkar till internationell terrorism.

Enligt den officiella 911-kommissionen var 15 av de 19 utpekade terroristerna från Saudiarabien. RT skriver att 100-tals amerikaner nu kan följa Stephanie Ross Desimones exempel med egna stämningar.

“DeSimone is suing Saudi Arabia for wrongful death and intentional infliction of emotional distress, on behalf of herself and her now-teenaged child through a DC district court.” RT.com, “Navy widow first to sue Saudi Arabia over 9/11”

Barack Obama gjorde allt vad han kunde för att stoppa den nya lagen. Han lämnade in sitt veto, men det övertrumfades häftigt av båda kamrarna tack vare stora ansträngningar från lagstiftare.

President Obama varnade att den nya lagen kan göra USA sårbart för vedergällningar från andra länder över hela världen och han anklagade kongressen för att uppmuntra till en folklig populism inför det kommande amerikanska valet.

“Critics predict that JASTA could result in Washington having to defend itself from hundreds of lawsuits for controversial practices such as drone strikes all over world, to endangerment of US personnel and companies working abroad, and the worsening of ties with potential allies, which will now be subject to vagaries of legal systems all over the globe.” – RT.com

Bloomberg skriver i artikeln “Widow Sues Saudi Arabia Following Congress Override” att en tjänsteman från Saudiarabiens utrikesministerium den 29 september sagt till den statliga Saudi Press Agency att den amerikanska kongressen måste korrigera lagen för att undvika allvarliga konsekvenser för USA och han tillade att lagen är mycket bekymmersam för kungadömet.

Text: NewsVoice

*Inget foto som visar ett flygplan har någonsin offentliggjorts av USA.

Relaterat

The case is DeSimone v. Kingdom of Saudi Arabia, 16-cv-1944, U.S. District Court, District of Columbia (Washington).

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • RT och REUTERS (Apr 13, 2017): Saudi banks, bin Laden companies face $4.2 billion U.S. lawsuit by 9/11 insurers

  “More than two dozen U.S. insurers affiliated with Travelers Cos (TRV.N) have sued two Saudi banks, companies affiliated with Osama bin Laden’s family, and several charities for at least $4.2 billion over the Sept. 11, 2001 attacks.
  The lawsuit filed late on Wednesday night in the U.S. District Court in Manhattan is the latest effort to hold entities in Saudi Arabia liable for the attacks.”

  http://www.reuters.com/article/us-usa-saudi-sept-idUSKBN17F2FX

 • Och så har man “glömt” byggnad 6! En krater i en demolerad byggnad, där rivningsmassorna bara försvunnit.
  Kratern borde ju vara full med bråte.

 • Det här kommer att bli intressant att följe, om man nu kan använda ordet att “följa” i korrekt mening här? Vad ska följas? Vem eller vilken rapportering är relevant? Jag menar 9/11 pekar ju likt solstrålar mot helt olika riktningar på en och samma gång? Först har vi NIST/FEMA rapporten. Sedan alla så kallande “privatspanarna” (brist på bättre benämning) och till sist alla ingenjörer samt arkitekter som är skeptiska till den officiella “sanningen” och dem är många till antalet. Jag förstår att det finns olika falanger inom det amerikanska statsapparaten som har olika agendor här. Detta vittnar väl Obama administrationens uttalande om? Vilka intressen står emot varandra här? Varför genomförde den amerikanska kongressen (Senaten och Representanthuset) detta? Detta är väl första gången (under nästan 8 år) som den sittande presidentens veto kastats överbord, mig veterligen! Kommer den slutliga sanningen någonsin att komma fram? Och i så fall kommer inte det att slita isär hela USA?

 • Det blir ju väldigt problematiskt att få medierna att belysa sanningen då de ägs och styrs av samma stam som de israeliska ingenjörssoldater och sprängämnesexperter som utgav sig för att vara “konststudenter” som hyrde hela våningsplan i world Trade center och som är helt avslöjade då foton med dem i byggnaden tillsammans med kartonger innehållande detonationsanordningar enligt märkningen på dem kommit ut till hela världens kännedom. Blir lite som att få vanliga maffiosos att ange varandra efter stora bankrån, knarkaffärer eller guldkupper. Blir j-t jobbigt för de flesta när sanningen om historiska skeenden och om hur världen styrs och av vilka kommer fram på riktigt.

 • Det var inget flygplan som kraschad in i Pentagon. Det var sannolikt inte heller flygplan som flög in i WTC-tornen eftersom videofilmerna är manipulerade. Tornen – alla tre – togs ner av controlled demolition. Det innebär att änkan även borde stämma USA:s regering eftersom en utländsk terroristorganisation inte kan ha haft tillgång till tornen i förväg för att förbereda för “controlled demolition. Eftersom allt fler insett detta, att 911 måste ha varit ett “inside job” är det dags att tongivande medier ger upp sin blockering av en kritisk belysning av vad som hände den 11 september om de vill ha kvar någon trovärdighet. Det här är avgörande eftersom det säger väldigt mycket om den partner, USA,som Sverige nu samarbetar allt mer intimt med.
  General Stubbelbine, USA, är en av de som insett att något helt annat hände den 11 september än vad medierna beskrivit och fortsätter beskriva. Han var “Major General in the United States Army. He was the Commanding General of the United States Army Intelligence and Security Command from 1981 to 1984.”
  https://www.youtube.com/watch?v=Jc1ql4TfCZw

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *