Fattar vi i Sverige att vi snart kan hamna i ett stort krig?

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 7 oktober 2016
- NewsVoice redaktion
U2 War, album, 1983

DEBATT. Igår och idag sken solen över skördade åkrar och betande djur, i ett så fridfullt och vacker landskap att det bara inte gick att tänka på krig. Hur skulle det se ut? Försökte nu igen att förstå det ofattbara; pansarvagnar som gräver sönder marken och river ner stängsel, stridsplan i luften som flyger med överljudsfart eller helikoptrar på låg höjd, folk och fordon som fälls med fallskärmar, främmande soldater som snabbt sätter upp vägspärrar över allt och någon utländsk general som talar till folket i svensk tv.

Text: Maria Strand – Bild: “War” från 1983 var det tredje albumet från den irländska rockgruppen U2. Albumet producerades av Steve Lillywhite, Island Records. 

Eller ett flyglarm över hela landet samtidigt och radiovarning om flyganfall, där ingen vet vart de har sitt skyddsrum och de flesta blåses bort av någon radioaktiv bomb. Undrar om vi i Sverige förstår att världsläget gäller oss också? Tror inte att vi är beredda alls på vad som kommer att ske.

Rysk enorm militärövning oktober 2016 - Indenpendent
Rysk enorm militärövning oktober 2016 – Indenpendent

Började tänka på detta apropå den enorma civilförsvarsövning som nu pågår i Ryssland. Övningen innebär att de ska i skyddsrum med alla de 40 miljoner ryssar som deltar. Enligt Gazetta ska de göra övningen i händelse av kärnvapenkrig och andra katastrofer som kan hända. Övningen pågår i fyra dagar, nu den 4 – 7 oktober och utförs av 200 000 räddningsarbetare. Det gäller evakuering vid fara och förberedelse inför katastrofer.

Övningen omfattar skydd för personal och befolkning från strålning, kemiskt och biologiskt. I planeringen ingår också att kolla upp brandsäkerhet, civilförsvar och skydd för människor vid sociala institutioner och offentliga byggnader. Enligt Pravda kommer Ryssland att ge skydd åt alla innevånare i huvudstaden, i händelse av kärnvapenattack eller andra katastrofer.

Det finns underjordiska utrymmen under Moskva och nu ska man ha den här övningen, så att man vet att det finns skydd för 100% av befolkningen. De ska kolla larmsystem och säkerhet i samband med detta.

För ett par dagar sedan rapporterade Dagens Eko om att USA avbrutit allt samarbete med Ryssland, när det gäller deras förhandlingar om det ställföreträdande krig som nu pågår i Syrien. Det lät för mej som att faran för världskrig ökade igen. Så kom den här nyheten om övningen i Ryssland.

För ett par månader sedan rapporterades det att Ryssland flyttade 40 000 trupper till Ukrainas gräns och USA flyttade sin kärnvapen från Turkiet till en flygbas i Rumänien. I maj detta år förstärkte NATO sina styrkor längs den ryska gränsen med 4000 trupper och någon högt uppsatt person inom NATO sa att ett tredje världskrig troligen skulle bryta ut under sommaren.

Alldeles nyligen fanns det ett uttalande om att risken för ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland aldrig har varit större. Upptrappningen har alltså pågått väldigt aktivt och under en längre tid. Krigsrisken ökar nu för varje dag. Risken för ett stort kärnvapenkrig mellan Ryssland och USA, som kommer att påverka hela världen.

Så finns det en bandinspelning som nyligen läckt ut, där John Kerry säger att han var för en attack på Syrien redan 2013 men att det fanns inte nog stöd för det inom regeringen då. Enligt Washington Post ser det ut som att han kan få det stödet nu. Målet skulle vara att ta kontrollen över Syriskt luftrum och att få bort Assad från makten.

Vita huset har väntat på ett beslut från FN:s säkerhetsråd om att få ta bort Assad från makten, men det finns andra sätt att gå till verket, enligt någon officiell administratör som yttrat sej. Man kan skjuta långdistansrobotar från skepp i Medelhavet och från flygplan, man kan bomba deras militära flygfält och genomföra det hela som en hemlig militär operation.

En talesperson i Ryssland har på ett ungefär sagt, att det inte finns ord för vad som kommer att ske om USA tar sej till med detta. Ryssarna sänder just nu fler trupper i riktning mot Slovakien; det kommer att bli följder på ett sådant angrepp från USA mot Damaskus.

Reuters: Russia says U.S. ‘aggression’ in Syria would mean ‘tectonic shifts’

Det ser alltså ut som att USA nu verkligen kommer att angripa och kanske även förstöra Damaskus. Ryssland kommer förstås att försvara Damaskus, eftersom de har massor av försvarsutrustning uppställd där. Sedan slår de kanske tillbaka mot Europa, för att ge igen för vad USA har gjort i Syrien.


Om inte USA passar på att angripa Ryssland också, direkt när de är igång med Damaskus. I vilket fall står vi nu inför något som troligen blir starten på ett tredje världskrig.


Det är i så fall inget som vi i Sverige kan stå utanför och vi borde verkligen förbereda oss på alla sätt. För någon månad sedan fick befolkningen i Tyskland en uppmaning av sin regering att samla på sej ett förråd med mat och vatten och annat som kan vara viktigt att ha i händelse av en katastrof- situation: Det kan förstås handla både om den hotande bankkraschen och krigsrisken. Vad har vi fått i Sverige? Ingenting alls, vad jag vet. Ingen varning, ingen övning, ingen förberedelse.

Ja, vår militär deltog förstås i en stor NATO-övning som hölls i Norge för snart ett år sedan, med anledning av ett försämrat säkerhetsläge, som det sades då. Hörde i samband med det att tungt beväpnad personal alltid finns bland poliserna i Stockholms tunnelbana nu för tiden. Så att det skickas militärer till Gotland.

Annars har jag inte hört något som tyder på att Sverige skulle befinna sej i fara. Det tycks alltid bara gälla andra länder och personer. Det finns en verklighet, vare sej vi gillar den eller inte och vi som haft fred så länge skulle nog behöva extra mycket övningar. Visst är det väl bättre att vara förberedd än att hållas nedsövd?

Text: Maria Strand

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Här ett intressant reportage om hur Amerikanskt flyg målats i ryska färger o tecken.
  Vad det innebär kan man bara spekulera i Kanske i samma anda som att krigförande soldater i Syrien tilldelas vita hjälmar dvs kamouflerade till hjälparbetare.
  https://www.rt.com/viral/362321-us-jets-russian-colors/
  Om jag inte har fel för mej är det inte ok att stridande uppträder i annan skepnad än den deras updragsgivare identifieras med.
  Vi måste nu lära oss rakt in i ryggmärgen att katastrofer/terror ofta har annan bakgrund än det som är uppenbart vid första betraktelsen. Sverige skonas härvidlag inte om det skulle behövas för att svenskarna skall rätta in sig i leden.
  Vikten av artikeln https://newsvoice.se/2016/10/02/pentagon-500-miljoner-dollar-mediapropaganda kan inte överdrivas.
  Hur mycket pengar som går till Bonnierkoncernen o SR/SVT är svårt att uppskatta men helt säkert
  finns det ett konto även för dom. Ingen annan vettig förklaring kan ges till varför MSM blundar för den uppenbara lögnkarusell vi matas med.

  LeifB

 • För att fortsätta på bibelspåret: »Stick ditt svärd tillbaka i skidan: ty alla som taga till svärd skola förgöras genom svärd.” Som sagt, fortsättning följer. Historien eller livet upphör inte i och med det tredje världskriget.

 • Johannes 2:18: “Mina barn, detta är den sista tiden. Ni har hört att en antikrist skall komma, och nu har också många antikrister trätt fram. Av detta förstår vi att det är den sista tiden”.

 • Hej, budskapet om Damaskus är en profetia om vad som skall hända Damaskus i ändens tid.
  denna profetia kan ni läsa i bibeln i Jesaja det 17de kapitlet.. i bibeln finns många profetior vad som
  är på väg att hända med världen,, tex i Jesaja , Jeremia, Daniel och uppenbarelseboken.
  jag tycker det känns som att många av dessa profetior går i uppfyllelse nu mitt framför näsan ,,

 • 17 1Budskap om Damaskus.

  Damaskus skall utplånas som stad

  och bli en ruinhög, 2övergiven för alltid.

  Dess lydstäder lämnas åt boskapshjordar,

  som kan vila ostörda där.

  3Efraim skall förlora sin borg,

  Damaskus sitt kungavälde.

  Med det som blir kvar av Aram

  skall det gå som med Israels glans.

  Detta är Herren Sebaots ord.

 • Ale at 15:00

  Det har en rätt stor betydelse eftersom du bara kan göra så mycket med missil- och flygangrepp. Du måste ha soldater som följer upp det du har påbörjat. Men visst kan de ställa till med mycket skit även utan “boots on the ground”.

 • Har svårt att förstå att “boots on the ground” skulle ha så stor betydelse i ett nytt toppmodernt krig å ena sidan. Men å andra sidan så har Ryssland visat prov på EMP-vapen som slagit ut toppmoderna vapensystem. För ju mer elektroniskt ett modernt vapensystem är, ju enklare är de att slå ut. Kan man göra fienden “blind” blir de en annan femma. Frågan är om Kina lägger sig i eller inte? Säg scenariot att Rysslan/Kina öppnar flera fronter mot USA på en gång?

 • Den så kallade “eliten” i USA har svårt att få stöd för “boots on the ground” i Syrien, så de har nog ännu svårare för att få ihop trupper som räcker till ett tredje världskrig. Men skrämselpropagandan slår från alla håll och “herregud, herregud vi kommer alla att döööööö”.

 • Fascinerande vilken historielöshet Gunnar Johansson uppvisar. Hur ett krig som började i Sarajevo i augusti 1914, eller ett annat som började i Polen i september 1939 (även om man kan hävda Kina 1937 eller Spanien 1936), skulle ha förhindrats av att Amerika koloniserats förstår i alla fall inte jag.

  Men för dem som har tron att allt ont uppstår i USA är det nog självklart…

  Om ett tredje världskrig startar så är det troligare på grund av att Vladimir gör samma misstag som Adolf en gång gjorde – gjorde en chansning för mycket och upptäckte att resten av världen inte lät honom komma undan med ytterligare ett illdåd. Om det nu sker i Ukraina eller Baltikum är en annan sak, i Syrien lär det inte ske.

 • vad är det för övningar författaren önskar extra mycket av?

  och Berit J, det var ju en korkad kommentar.

 • Allt beror på den där förbannade Columbus. Hade inte Amerikas urbefolkning nästan utrotats och ersatts av äventyrare från världens alla hörn. Hade förmodligen varken WW1. 2. eller 3. blivit verklighet.

 • Se det från den positiva sidan. Blir det ett tredje världskrig försvinner bostadskön i ett svep. Vi som överlever kan då få en billig takvåning i centrala Stockholm.

 • Several Prophecies ForeTold the Destruction of Damascus before the start of World War III

  Edgar Cayce foresaw the third world war even before the end of the second world war. He spoke of strife arising near the Davis Straits, Tunis, Libya, Egypt, and Damascus. The funny thing is that he named Damascus last ! When you look at the Arab Spring : It started in Tunis, Egypt, Libya and at this very moment we are at the time of the LAST prophecy : DAMASCUS ! When you look at the Nostradamus Prophecies and the prophecies of Baba Vanga : World War III would start in November 2010, when you look back in time : the end of 2010 was the time the Arab Spring was planned and started !!!

  Also the prophecy about the assassination of “4 Heads of State” could be correct :
  ◾President of Tunis Zine El Abidine Ben Ali (first head of state)
  ◾The Libyan leader Moammar al Qadhafi was killed (second head of state)
  ◾Hosni Mubarak of Egypt (Third head of state)
  ◾The last one, the fourth head of state is Bashar al-Assad the leader of Syria !

  After the fourth head of state Bashar al-Assad is removed, World War III will start and we al know that Iran or Syria cannot start WW-III, if there is a third world war, the only nations that can start or have to fight for getting a third world war are : US/NATO against Russia and China. All the other nations will pick a side, here is a possible scenario :

  EAST : Russia, China, Iran, Pakistan, N.Korea, Egypt, Libya, Syria, Jordan, Iraq, …

  WEST : US, Europe, India, Japan, S.Korea, Australia, Israel, …

  Given the wars in the last years in Afghanistan, Iraq, Tunis, Libya, Egypt, Syria and the tensions in the Middle East with Iran right now, a third world war could certainly be a certainty. Edgar Cayce spoke specifically about a “wild dictator” that would lead to the fall of the Mideast (This could be Bashar al-Assad but it could also be the Iranian leader Mahmoud Ahmadinejad) and a global war that would “decimate humankind.” He predicted that it would all happen after the Damascus prophecy.

 • Ja bra fråga – varför gör vi i Sverige inga övningar med civilbefolkningen? Har vi ens underjordiska skydd till alla i våra stora städer? Hur låter larmet för fara? Finns det lagrade provianter och annat nödvändigt så det räcker? Hur kommer Sverige att drabbas vid ett tredje världskrig? Är det kanske dax att flytta till ett annat land, i så fall vilka är mer säkra? Men i media – ingenting. Zzzzz….

 • Sömngångare talade man om i en felaktig analys av första världskrigets politiker men vårt nuvarande läge passar benämningen sömngångare in på. Och den nuvarande generationen av mediafolk bär ett blytungt ansvar för sitt fruktansvärda svek.

 • Humanity First: America fears Russia will end America’s dominance in Middle East.

  “If Russia Wins Aleppo It’s the End of American Hegemony in the Middle East”

  “On Monday, Barack Obama administration fulfilled its week-old threat to ‘suspend’ bilateral talks with Russia over Syrian crisis. Are the dogs of war being unleashed?
  The US spy planes are spotted ever more frequently in the Eastern Mediterranean and the Black Sea over Russian bases, especially Tartus and Hmeimim in Syria.The thought may seem preposterous but tensions are palpable.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *