Fattar vi i Sverige att vi snart kan hamna i ett stort krig?

publicerad 7 oktober 2016
- av NewsVoice
U2 War, album, 1983

DEBATT. Igår och idag sken solen över skördade åkrar och betande djur, i ett så fridfullt och vacker landskap att det bara inte gick att tänka på krig. Hur skulle det se ut? Försökte nu igen att förstå det ofattbara; pansarvagnar som gräver sönder marken och river ner stängsel, stridsplan i luften som flyger med överljudsfart eller helikoptrar på låg höjd, folk och fordon som fälls med fallskärmar, främmande soldater som snabbt sätter upp vägspärrar över allt och någon utländsk general som talar till folket i svensk tv.

Text: Maria Strand – Bild: “War” från 1983 var det tredje albumet från den irländska rockgruppen U2. Albumet producerades av Steve Lillywhite, Island Records. 

Eller ett flyglarm över hela landet samtidigt och radiovarning om flyganfall, där ingen vet vart de har sitt skyddsrum och de flesta blåses bort av någon radioaktiv bomb. Undrar om vi i Sverige förstår att världsläget gäller oss också? Tror inte att vi är beredda alls på vad som kommer att ske.

Rysk enorm militärövning oktober 2016 - Indenpendent
Rysk enorm militärövning oktober 2016 – Indenpendent

Började tänka på detta apropå den enorma civilförsvarsövning som nu pågår i Ryssland. Övningen innebär att de ska i skyddsrum med alla de 40 miljoner ryssar som deltar. Enligt Gazetta ska de göra övningen i händelse av kärnvapenkrig och andra katastrofer som kan hända. Övningen pågår i fyra dagar, nu den 4 – 7 oktober och utförs av 200 000 räddningsarbetare. Det gäller evakuering vid fara och förberedelse inför katastrofer.

Övningen omfattar skydd för personal och befolkning från strålning, kemiskt och biologiskt. I planeringen ingår också att kolla upp brandsäkerhet, civilförsvar och skydd för människor vid sociala institutioner och offentliga byggnader. Enligt Pravda kommer Ryssland att ge skydd åt alla innevånare i huvudstaden, i händelse av kärnvapenattack eller andra katastrofer.

Det finns underjordiska utrymmen under Moskva och nu ska man ha den här övningen, så att man vet att det finns skydd för 100% av befolkningen. De ska kolla larmsystem och säkerhet i samband med detta.

För ett par dagar sedan rapporterade Dagens Eko om att USA avbrutit allt samarbete med Ryssland, när det gäller deras förhandlingar om det ställföreträdande krig som nu pågår i Syrien. Det lät för mej som att faran för världskrig ökade igen. Så kom den här nyheten om övningen i Ryssland.

För ett par månader sedan rapporterades det att Ryssland flyttade 40 000 trupper till Ukrainas gräns och USA flyttade sin kärnvapen från Turkiet till en flygbas i Rumänien. I maj detta år förstärkte NATO sina styrkor längs den ryska gränsen med 4000 trupper och någon högt uppsatt person inom NATO sa att ett tredje världskrig troligen skulle bryta ut under sommaren.

Alldeles nyligen fanns det ett uttalande om att risken för ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland aldrig har varit större. Upptrappningen har alltså pågått väldigt aktivt och under en längre tid. Krigsrisken ökar nu för varje dag. Risken för ett stort kärnvapenkrig mellan Ryssland och USA, som kommer att påverka hela världen.

Så finns det en bandinspelning som nyligen läckt ut, där John Kerry säger att han var för en attack på Syrien redan 2013 men att det fanns inte nog stöd för det inom regeringen då. Enligt Washington Post ser det ut som att han kan få det stödet nu. Målet skulle vara att ta kontrollen över Syriskt luftrum och att få bort Assad från makten.

Vita huset har väntat på ett beslut från FN:s säkerhetsråd om att få ta bort Assad från makten, men det finns andra sätt att gå till verket, enligt någon officiell administratör som yttrat sej. Man kan skjuta långdistansrobotar från skepp i Medelhavet och från flygplan, man kan bomba deras militära flygfält och genomföra det hela som en hemlig militär operation.

En talesperson i Ryssland har på ett ungefär sagt, att det inte finns ord för vad som kommer att ske om USA tar sej till med detta. Ryssarna sänder just nu fler trupper i riktning mot Slovakien; det kommer att bli följder på ett sådant angrepp från USA mot Damaskus.

Reuters: Russia says U.S. ‘aggression’ in Syria would mean ‘tectonic shifts’

Det ser alltså ut som att USA nu verkligen kommer att angripa och kanske även förstöra Damaskus. Ryssland kommer förstås att försvara Damaskus, eftersom de har massor av försvarsutrustning uppställd där. Sedan slår de kanske tillbaka mot Europa, för att ge igen för vad USA har gjort i Syrien.


Om inte USA passar på att angripa Ryssland också, direkt när de är igång med Damaskus. I vilket fall står vi nu inför något som troligen blir starten på ett tredje världskrig.


Det är i så fall inget som vi i Sverige kan stå utanför och vi borde verkligen förbereda oss på alla sätt. För någon månad sedan fick befolkningen i Tyskland en uppmaning av sin regering att samla på sej ett förråd med mat och vatten och annat som kan vara viktigt att ha i händelse av en katastrof- situation: Det kan förstås handla både om den hotande bankkraschen och krigsrisken. Vad har vi fått i Sverige? Ingenting alls, vad jag vet. Ingen varning, ingen övning, ingen förberedelse.

Ja, vår militär deltog förstås i en stor NATO-övning som hölls i Norge för snart ett år sedan, med anledning av ett försämrat säkerhetsläge, som det sades då. Hörde i samband med det att tungt beväpnad personal alltid finns bland poliserna i Stockholms tunnelbana nu för tiden. Så att det skickas militärer till Gotland.

Annars har jag inte hört något som tyder på att Sverige skulle befinna sej i fara. Det tycks alltid bara gälla andra länder och personer. Det finns en verklighet, vare sej vi gillar den eller inte och vi som haft fred så länge skulle nog behöva extra mycket övningar. Visst är det väl bättre att vara förberedd än att hållas nedsövd?

Text: Maria Strand