Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

DN i förstadie till panik: “Sverigebilden under attack”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 oktober 2016
- Torbjörn Sassersson
BonnierBuset - Foto: Holger Ellgaard, omgjort - Wikimedia Commons
Sverigebilden under attack, DN, 2016
Sverigebilden under attack, DN, 2016

DEBATT. Dagens Nyheter verkar befinna sig i ett förstadium till panik blandat med kognitiv dissonans. Tidningen publicerade igår en artikelserie rubricerad: “Sverigebilden under attack” eftersom man tappat det hypnotiska greppet om läsarna.

DN:s skribenter försöker förklara fenomenet som att diverse “hatsajter” blivit källor till utländska medier som vill skriva om Sverige. Dessa utländska tidningar har valt att inte längre ge en så positiv bild av Sverige. Istället borde de utländska medierna gå till de svenska mainstream-medierna, säger en upprörd Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Småland till DN.

Kan det bli mer frustrerande för en tidning som DN som “ägt” svenska folkets medvetande och förtroende ända sedan år 1864 då Dagens Nyheter grundades. När internet kom till den svenska publiken runt 1995 anade nog inte Bonniers att de var början på att förlora greppet om de svenska läsarnas grå hjärnceller, efter 130 år av propagandakontroll. Nu har det gått 20 år till och DN håller på att tappa greppet rejält.

Hur ska det gå när en tidning som DN inte längre har oligopol tillsammans med SvD och några till gammelmedier på att vidmakthålla – vad de anser är – en korrekt BILD av Sverige? DN-folket skapade själva den talande rubriken “Sverigebilden under attack” eftersom DN vill fortsätta måla sin egen BILD av Sverige inför en lydig och okritisk läsarskara.

Nu när den kritiska skaran av svenskar nått en kritisk mängd och utländska medier inte längre vill skriva sött och fint om Sverige blir det existentiell kris i medieetablissemanget. Bovar måste pekas ut och det får bli “the usual suspects” som favoritslagpåsen Avpixlat eller varför inte Russia Today?

“Javisst, vi kan skylla på Ryssland som om Ryssland fortfarande är Sovjet. Idioterna som läser vår fina tidning går säkert på det”, säger en politisk skribent till en annan onyttig idiot på DN.

DN-skribenterna letar febrilt efter exempel på artiklar i utländsk press som luktar råtta i pizza. “Vi måste ha exempel på fel”, ropar redaktören desperat inne på DN Kultur, och visst blir det förnöjsamt att läsa hur man griper efter halmstrån när bevis ska samlas in och redovisas i artiklarna.

“Kolla, kolla, vi har rätt här inne på kontoret i DN-skrapan och de onda där ute i verkligheten har fel”.

DN-artiklarna känns bittra och tråkiga. “Fortsätt läsa DN”, skriker texterna ut. “Läs inte vad de svenska nya nättidningarna skriver om oss och landet Sviden” och “läs för guds skull ingen utländsk press eftersom du som svensk kan bli lite ololig”.

Så blir det när DN borde ta ansvar för sitt eget misslyckande, en tidning som snart bara har duktiga policyskribenter med en medelålder på 28 år, utan större erfarenhet, som alla är frilansare på nåder – om de skriver politiskt korrekt.

Swisha Sassersson valfri summaLäs artiklarna i DN och bilda dig en egen uppfattning. Kom tillbaka till NewsVoice och kommentera. DN har stängt av sina kommentarsfält eftersom de inte klarar av varken kritik eller självransakan eftersom man lider av både självupptagenhet och självgodhet.

DN: “Sverigebilden under attack”:

Text: Torbjörn Sassersson

BonnierBuset - Foto: Holger Ellgaard, omgjort - Wikimedia Commons
BonnierBuset – Foto: Holger Ellgaard, omgjort – Wikimedia Commons


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq