DN i förstadie till panik: “Sverigebilden under attack”

publicerad 21 oktober 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
BonnierBuset - Foto: Holger Ellgaard, omgjort - Wikimedia Commons
Sverigebilden under attack, DN, 2016
Sverigebilden under attack, DN, 2016

DEBATT. Dagens Nyheter verkar befinna sig i ett förstadium till panik blandat med kognitiv dissonans. Tidningen publicerade igår en artikelserie rubricerad: “Sverigebilden under attack” eftersom man tappat det hypnotiska greppet om läsarna.

DN:s skribenter försöker förklara fenomenet som att diverse “hatsajter” blivit källor till utländska medier som vill skriva om Sverige. Dessa utländska tidningar har valt att inte längre ge en så positiv bild av Sverige. Istället borde de utländska medierna gå till de svenska mainstream-medierna, säger en upprörd Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Småland till DN.

Kan det bli mer frustrerande för en tidning som DN som “ägt” svenska folkets medvetande och förtroende ända sedan år 1864 då Dagens Nyheter grundades. När internet kom till den svenska publiken runt 1995 anade nog inte Bonniers att de var början på att förlora greppet om de svenska läsarnas grå hjärnceller, efter 130 år av propagandakontroll. Nu har det gått 20 år till och DN håller på att tappa greppet rejält.

Hur ska det gå när en tidning som DN inte längre har oligopol tillsammans med SvD och några till gammelmedier på att vidmakthålla – vad de anser är – en korrekt BILD av Sverige? DN-folket skapade själva den talande rubriken “Sverigebilden under attack” eftersom DN vill fortsätta måla sin egen BILD av Sverige inför en lydig och okritisk läsarskara.

Nu när den kritiska skaran av svenskar nått en kritisk mängd och utländska medier inte längre vill skriva sött och fint om Sverige blir det existentiell kris i medieetablissemanget. Bovar måste pekas ut och det får bli “the usual suspects” som favoritslagpåsen Avpixlat eller varför inte Russia Today?

“Javisst, vi kan skylla på Ryssland som om Ryssland fortfarande är Sovjet. Idioterna som läser vår fina tidning går säkert på det”, säger en politisk skribent till en annan onyttig idiot på DN.

DN-skribenterna letar febrilt efter exempel på artiklar i utländsk press som luktar råtta i pizza. “Vi måste ha exempel på fel”, ropar redaktören desperat inne på DN Kultur, och visst blir det förnöjsamt att läsa hur man griper efter halmstrån när bevis ska samlas in och redovisas i artiklarna.

“Kolla, kolla, vi har rätt här inne på kontoret i DN-skrapan och de onda där ute i verkligheten har fel”.

DN-artiklarna känns bittra och tråkiga. “Fortsätt läsa DN”, skriker texterna ut. “Läs inte vad de svenska nya nättidningarna skriver om oss och landet Sviden” och “läs för guds skull ingen utländsk press eftersom du som svensk kan bli lite ololig”.

Så blir det när DN borde ta ansvar för sitt eget misslyckande, en tidning som snart bara har duktiga policyskribenter med en medelålder på 28 år, utan större erfarenhet, som alla är frilansare på nåder – om de skriver politiskt korrekt.

Swisha Sassersson valfri summaLäs artiklarna i DN och bilda dig en egen uppfattning. Kom tillbaka till NewsVoice och kommentera. DN har stängt av sina kommentarsfält eftersom de inte klarar av varken kritik eller självransakan eftersom man lider av både självupptagenhet och självgodhet.

DN: “Sverigebilden under attack”:

Text: Torbjörn Sassersson

BonnierBuset - Foto: Holger Ellgaard, omgjort - Wikimedia Commons
BonnierBuset – Foto: Holger Ellgaard, omgjort – Wikimedia Commons


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tack för bra artikel! Härliga nyheter att den kognitiva dissonansen nu rungar på DN:s redaktion, och jag ser fram emot det fullständiga genombrottet. Genomtänkta kommentarer också vilka jag tänkte åka snålskjuts på och helt enkelt hålla med. Noterade att DN slog upp portarna 1864, d v s samma år som näringsfriheten inträdde som lagstadgad rättighet för kreti och pleti att ge sig in i kommersen utan skråprevilegier. Det var alltså det år då vi alla började betraktas som medborgare – handelsslavar. Det innebar förstås ett eskalerande antal annonser år för år – alltså ett mycket bra valt år för Bonniers att dra igång en tidning…

 • Bra att det finns oberoende medier som tex newsvoice som tillåter kommentarer. Bra med andra infallsvinklar än de snedvinklade man ständigt läser i “gammelmedian”, MSM. Tack Torbjörn och Newsvoice för att Ni finns! Ni behövs och fyller ett viktigt tomrum mellam MSM och andra alternativa medier. Jag anser att Ni är så objektiva som man bara kan vara. Punkt. Men detta är bara min åsikt. Såklart. Även jag har en “agenda”. Själv anser jag denna vara “mänsklighetens bevarande” eller “framskridande” eller ngt åt det hållet. Samma som Ni vill säga. Just sayin’.

 • Och åtgärder som ger praktiskt handling?
  Eller anser ni att det är för sent och lika bra att krypa i träfacken redan nu?
  Varför skriver ni då? För att skriva av er den olust ni känner på andra?

 • Jättebraoch verkligen träffande……

  Om läsarna är okritiska så är det livsfarligt att driva en agenda…..
  men om läsarna är kritiska, källkritiska, ifrågasättande etc. kan man ju läsa var som helst och vad som helst även svenska MSM och ändå landa i en ganska korrekt verklighetsbild….om man kompletterar med andra länders media såväl som “dom andra” svenska kanalerna….

 • Ja det var väl på tiden …måste vara mycket ångest uppdämt efter decennier av så grav traumabaserad hjärnkontroll.
  Påtvingad eller egen vald historie- och traditionslöshet samt brist på insikt och utsikt genomsyrar hela MSM, statsapparaten och diverse underhuggare.
  Det finns inte mycket äkta där under ytan om man skrapar lite…bara stor egoism, egen viktighet och ett svart hål av okunskap serverat som plat du jour….tada…men pk-aladåben dallrar riktigt mycket nu…99% gelatin, kanske 1% kött som mest
  Det är nästan så att man kan titta på med Killary Clinton-fejs och säga WOOOW…..

 • Wolodarski växlade upp för ett par år sedan. Nu skulle det bli agendasättande journalistik. Det är bara konstatera att västmedierna är hållna under armarna av petrodollarsystemet. Det ska skrivas i en viss ordning annars ramlar oligarkin av pinn punkt. Media skriver att invandringen är lönsam fast staten måste låna multum. Bara det! Men bankerna tjänar på varje nykommen individ. Det berättar inte media ett jota om. Hur det förhåller sig med hur pengar skapas och vilka som gynnas. Bankerna styr ekonomin som styr politikerna. Hur sjukt som helst i en s k demokrati. Media borde börja där om dom vill ha tillbaka vårt förtroende men det kommer dom aldrig att göra.

  Sverige är en experimentstat när det gäller kontanterna t ex. Vi ligger långt framma i det kontantlösa samhället vare sig vi vill det eller inte. Folktandvården tog bort kontanterna på eget bevåg för några år sedan. Helt lagvidrigt! Varför blev det inte braskande rubriker i media om det? Regeringen Reinfeldt bestämde utan någon som helst omröstning eller så att kontanterna ska bort. Hur kan sånt ens få förekomma i en lagstiftande församling? Varför skrev inte journalisterna? Nä, alla som skriver vet hur landet ligger. Det sitter i väggarna sa man förr. Det gör det fortfarande. Ont om jobb i branschen och då går man inte emot ordningen. Alla är rädda om sina nackar. Vi tror att vi lever i ett fritt land. Nej! Det är rena stasiväldet.

 • Bra artikel.

  Måste erkänna att jag blivit lite stött av rapporteringen om Sverige och funderat på vad som är sant. Följer inte Avpixlat, Distpatch International och Gatestone Institute eftersom jag inte riktigt litar på deras intentioner men tar del av uppgifter om Sverige på t ex InfoWars och Breitbart. Två sajter som är totalt missuppfattade här i Sverige och oftast håller sig till fakta, till skillnad från svensk mainstream media. Det har stört mig att de som annars är noga med fakta kanske överdriver om Sverige.

  Har inte själv koll på fakta men kan konstatera att vi har stora problem. DN ger inte själv några faktiska uppgifter, vilket är talande, men kan konstatera att den utländska rapporteringen har en poäng om än måhända överdriven.

  Det finns också en positiv sida av vår strävan av att hjälpa människor i nöd som inte kommer fram men talet om öppna gränser är en cynisk bild av andra människor. Man får känslan av att invandringen är ett självändamål. Förstör andra länder, Libyen och Syrien, så de tvingas fly.

  Tänk om fred och hur vi ska nå dit för en gångs skull kunde få vara i fokus. Om DN verkligen brydde sig skulle de rapportera sanningen om varför krigen har uppstått och vem som står bakom. Vore snabbaste sättet att hjälpa människorna i t ex Syrien.

 • Jag läste med stort intresse Filters reportage om propagandan.
  Inget nytt men var härligt sammanfattande av mina egna tankar.
  Att gammelmedia nu försöker hitta ny vind att vända kappan mot
  eller i värsta fall nödblåsa själva som refererats i ovan artikel
  är bara patetiskt. Bokmässan ,nyss avslutad ,hade temat
  “Yttrandefriheten måste erövras av varje ny generation”
  Kanske kan detta tema vara svaret på (som skrivs ovan)
  “en tidning som snart bara har duktiga policyskribenter med en medelålder på 28 år”
  DN mfl har ett generationsskifte och måste nu återigen erövra sin position
  på nytt om än med hjälp av medieforskare på Linneuniversitetet.
  Om inte nu Kristoffer Holt egentligen menade MSM som underlag för
  artikelserier om hur illa det kan gå om man otyglat låter medierna
  ta över vakthållningen i åsiktskorridoren.
  Märkligt att inte mediemonopolet inser att svenskarna börjat vakna
  om än något stapplande o bakis av allt det mentala gift som serverats
  under decennier.
  Tänk bara på denna av Bertil Almkvist “en svensk Tiger”
  http://www.beredskapsmuseet.com/wp-content/uploads/2014/12/Beredskapsmuseet-en-svensk-tiger-300×213.jpg
  Gäller allt jämt.
  Håll käften, lita på myndigheterna o stadsapparaten även om det låter o ser tokigt ut så är det för ditt eget bästa!
  Kanske borde vi som i USA inför “bumperstickers” och då med nämda tiger med ny text
  “En svensk teg se hur det blev!”
  Tack för en bra artikel

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *