Tiggare i Vårberg tiggde framgångsrikt – Köpte gigantisk plasma-TV

publicerad 28 oktober 2016
- av NewsVoice
Bild: Vårberg Centrum - Foto: Eniro kartor
Bild: Vårberg Centrum - Foto: Eniro kartor
Bild: Vårberg Centrum - Foto: Eniro kartor

NewsVoice har talat med en afrikansk kvinna som tillsammans med en kollega inom hemtjänsten sett att en välkänd romsk tiggare i Vårberg utanför Stockholm en dag kom bärandes på en gigantisk och helt ny plasma-TV i en oöppnad förpackning. TV:n var så stor att tiggaren fick hjälp av en annan rom. 

Text: NewsVoice, artikelns bild är uppdaterad 28 okt 2016

Den framgångsrika romska tiggaren som brukar sitta vid Vårbergs tunnelbanestation har gjort sig lokalt känd med tiggarfrasen:

"Hej hej tack så mycket.
Mycket mycket tacksam.
Halleluja."

Den afrikanska kvinnan säger till NewsVoice att flera pensionärer är livrädda för att gå ut. En äldre dam i 70-årsåldern var så rädd att hon skakade när hon skulle till ICA.

"Det var så otäckt. Det var så många, med stora väskor och de pratade högt."

Ute i Vårbergs centrum vände hon tillbaka hem där hemtjänstpersonalen tog hand om hennes man i lägenheten. Händelsen inträffade hösten 2015. Sedan dess har det blivit värre.

En dokumentärfilmare sa i veckan till NewsVoice att det nästan inte finns kvar några svenskar i Vårberg. Alla har flyttat utom några äldre enstaka pensionärer.

Det sägs att svenskarna flyttat ut från Vårberg på grund av att kommunen gett lägenheter till de romska tiggarna. Tiggarna ska ha blivit placerade i lägenheter mitt i Vårberg Centrum.

Den afrikanska kvinnan säger till NewsVoice:

"Tiggarna sitter alltid i Vårberg Centrum.
Dricker öl. Pratar högt. Äter kyckling!"

Kvinnan säger att romerna bor mitt i Vårberg Centrum och pekar ut i fotot ovan var hon anser att de bor. De går ut och in portarna i huset i centrum och hon säger att andra som hon pratat med har samma uppfattning.

Tidningen Metro skriver i februari 2013 i artiklen "Massavhysning av tiggare på Sergels torg" att avhysta från Stockholms City har hänvisats till ett tillfälligt akutboende i Vårberg som Stockholms stad satt upp årsskiftet 2014-2015 för att användas vid särskilt kalla nätter.

Vi frågar oss om detta tillfälliga akutboende därefter har permanentats? Det skulle i så fall överensstämma med observationerna från 2016. Vi ställer frågan till kommunen och återkommer.

Uppfattningen bland vanligt folk med anknytning till Vårberg handlar om att romerna tigger i tunnelbanan, äter mat på restaurang och sedan får gratislägenheter efter förtur i bostadskön, vidare att de får bidrag och kan köpa plasmaskärm för oskattade pengar. Vad är sant i dessa påståenden?

tiggare-sthlm-2013NewsVoice skrev 2013 om hur en tiggare som observerades teoretiskt kunde dra in upp till 30,000 kr skattefritt per månad genom tiggeri i korsningen Götgatan-Folkungagatan i Stockholm. Det kunde observeras hur tiggarna arbetade organiserat i korsningen.

Läs mer: En tiggare i centrala Stockholm kan dra in en månadslön motsvarande 24,000 kr före skatt

En utredare på Säkerhetspolisen bekräftade per telefon att detta tiggeri är organiserat, men Viralgranskaren på Metro skriver i en artikel från 2014 under rubriceringen: "Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor".

Vem ska vi tro på? Vi kan konstatera att i Örnsbergs centrum och Aspuddens centrum kan boende ibland se hur romska män kommer och "tankar av" de tiggande kvinnornas dagskassor. En man sågs komma in med en stor fin vit bil som han parkerade i Örnsbergs centrum innan han gick till tiggaren.

Vi frågar oss också var plasmaskärmen skulle stå? Skulle den stå hemma hos en tiggare i Vårbergs Centrum eller hemma hos tiggarens "handledare"? Är det speciellt troligt att den skulle stå på kommunens "akutboende" för romska tiggare?

Text: NewsVoice