Oleg Mezjuev: USA förbereder färgrevolution i Ryssland enligt ukrainsk modell

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 oktober 2016
- NewsVoice redaktion
Hackergruppen Cyber Berkut
Hackergruppen Cyber Berkut
Hackergruppen Cyber Berkut

Oleg MezjuevDen kända antifascistiska hackergruppen Cyber Berkut har offentliggjort National Endowment for Democracys hemliga brevväxling av vilken det framgår att USA försöker destabilisera situationen i Ryssland på samma sätt som man gjorde i Ukraina för två år sedan, genom en färgrevolution*.

National Endowment for Democracy (NED) är en amerikansk ”icke-statlig organisation” (NGO) som bidrog till finansieringen av Majdan-oroligheterna i Ukraina 2013-2014. NED finansieras i sin tur av den amerikanska kongressen.

När ”revolutionen” i Ukraina drog igång 2013 tog USA till gamla beprövade metoder för att locka unga ukrainare till att gå ut och anställa pogromer [våldsam och blodig, ofta samordnad, förföljelse av en folkgrupp]. Till en början bearbetade man opinionen genom att sponsra publikationer i olika ukrainska massmedier, sedan började man på ett mer direkt sätt pumpa in pengar i gatuprotesterna. Just nu försöker man sig på samma trick gentemot Ryssland. En av huvudrollerna i det hela spelas av journalisten David Statter.

Enligt tillgänglig information arbetar David Statter för den amerikanska underrättelsetjänsten och har nära kontakter med den internationella skurken William Browder. Statter bodde under en längre tid i Moskva där han samarbetade med sådana massmediekanaler som Wall Street JournalFinancial Times och Radio Svoboda (Radio Freedom). 2013 blev han dock nekad inresevisum till Ryssland och har alltsedan dess sysslat med att ge stöd till ryska oppositionella massmedier.

Det har nu visat sig utifrån den avslöjade mail-växlingen att Statter erbjuder sina tjänster inom en rad olika områden. Av mail-växlingen går det att utläsa att han ligger bakom i stort sett varenda antirysk publikation som produceras av Radio Svoboda och en del andra ryska ”liberala” massmedier.

Bara under den första 10 månaderna i år har 24 artiklar och journalistundersökningar förberetts i sådana massmedier som RBK, Vedomosti och Radio Svoboda. Ett av exemplen är Sergej Dibrovs artikel ”En svart dag i Odessas historia”, som kränker minnet av de personer som dog i Fackföreningarnas hus. Ytterligare sex artiklar befinner sig på redigeringsstadiet eller är redo för publicering.


Det viktigaste målet med den här typen av ”journalistik” är att man vill misskreditera ryska ledare, deras familjemedlemmar och folk ur deras närmaste omgivning.


I de artiklar som har beställts avStatter förekommer allra oftast namn som Vladimir Putin, Sergej Tjemezov, Dmitrij Rogozin,Sergej Sjojgu, fadern och sonen Vorobjov, bröderna Rotenberg och andra kända ryssar.

Statter brukar skicka till NED sina betalningsfakturor med exakta beskrivningar av de tjänster som han har utfört. I en av fakturorna har han t.o.m. inkluderat 11,5 dollar för genomförda telefonssamtal.

Den hackade mejlväxlingen vittnar om att David Statter agerar mellanhand mellan National Endowment for Democracy å ena sidan och ryska oppositionella massmedier (sådana som Radio Svoboda m.fl.) å andra sidan. NED:s mejlväxling visar att Washington försöker göra allt för att destabilisera den politiska situationen i Ryssland och därigenom skapa samma sorts kaos och förvirring som i Ukraina vintern 2013-2014.

Cyber Berkut hoppas förhindra en sådan utveckling i Ryssland genom att publicera NED:s hemliga korrespondens.

Text: Oleg Mezjuev

Källa: http://rusvesna.su/news/1477156562

*Vad är en färgrevolution?
En färgrevolution består av en serie upplopp och protester som utförs av befolkningen i ett land med stöd av utländska icke-statliga organisationer. Syftet kan vara att byta ut den sittande regimen utan militär inblandning.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq