Sverige blundar för vårt folkrättsvidriga krig mot Jemen

publicerad 19 oktober 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

En artikel skriven av journalisten Glenn Greenwald visar hur världen blundar inför Saudiarabiens brutala, folkrättsvidriga, USA-stödda krig mot Jemen, sannolikt med svenska vapen. Det skriver Anders Romelsjö som låtit översätta Greenwalds artikel "U.S. and U.K. Continue to Actively Participate in Saudi War Crimes, Targeting of Yemeni Civilians".

Text: NewsVoice | Video från koalitionens flygbombning av begravningsceremoni i Sanaa för två veckor sedan i Jemen

Utdrag från översättningen:

Glenn Greenwald - Foto: CNN
Bild: Glenn Greenwald - Foto: CNN

"Från starten av den avskyvärda saudiska bombkampanjen mot Jemen för 18 månader sedan har USA och UK spelat aktiva och vitala roller för att kunna bistå i slakten. De saudiska grymheterna vore ogenomförbara utan deras ständiga och aggressiva stöd.

President Obama har under sin tid som president erbjudit Saudiarabien astronomiska vapenleveranser och under sina första fem år som president sålde han vapen för trettio miljarder dollar mer än vad President Bush gjorde under hela sin åttaåriga presidentperiod.

Enligt den saudiske utrikesministern är officerare från USA och Storbritannien närvarande i saudiernas kommando- och kontrollcentral för luftangreppen mot Jemen och har full tillgång till listan över mål. Sålunda är båda dessa länder medansvariga till slakten och lidandet enligt ledarartiklar i New York Times och The Guardian.

Tidningen The Intercept har från starten av denna kampanj rapporterat om hur den USA/UK-stödda kampanjen bombat civila urskiljningslöst eller rent utav med avsikt. Vid enstaka, speciellt vidriga attacker händer det att Vita Huset kommer med ett ytligt, obligatoriskt utlåtande där man uttrycker ”bekymmer”, för att sedan direkt återgå till att bistå med attackerna.

Lördagen den åttonde oktober ägde en av de mest avskyvärda massakrerna rum, då krigsflyg upprepade gånger angrep en begravningsceremoni i Sanaa."

Läs hela översättningen på Jinge.se

Wallenberg och ISP i samverkan för SABB:s vapenförsäljning till dikatur - 2016
Wallenberg och ISP i samverkan vid SAAB:s vapenförsäljning till diktatur - 2016

Wallenberg, SAAB och svenska myndigheten ISP samverkar i vapenförsäljning till koalitionen som bombar Jemen

NewsVoice publicerade den 16 oktober artikeln "Wallenberg säljer med stöd av ISP stridsledningsystem till UAE för krig mot Jemens folk" som hur Wallenbergföretaget SAAB i överenskommelse med den svenska myndigheten ISP exporterar ett svenskt stridsledningssystem till diktaturen Förenade Arabemiraten, ett system vilket kan användas för flygbombningar.

NewsVoice kommentar

Säljer Sverige vapen till ett land som bedriver krig mot ett annat land så deltar Sverige i det kriget.

Text: NewsVoice