Assange om senaste WikiLeaks-läckan: CIA skapade ISIS

publicerad 30 november 2016
- av NewsVoice
Julian Assange - Foto: Dartmouth Films

Wikileaks grundare Julian Assange säger att CIA är ansvariga för att bygga vägen som ledde till att ISIS skapades. Den 29 november 2016 släppte WikiLeaks mer än 500, 000 konfidentiella diplomatiska mail daterade tillbaka till 1979.

Mujahideen - al-Qaeda - ISIS

Assange säger i intervjun att CIA tillsammans med Saudiarabien plöjde in flera miljarder dollar för att beväpna Mujahideen-krigare i Afghanistan för att bekämpa dåvarande Sovjetunionens angrepp på afghanerna. Finansieringen ledde till att al-Qaeda skapades för att kriga mot de sovjetiska inkräktande trupperna. Efter att USA invaderat och erövrat Afghanistan och Irak uppstod grogrunden för nästa motrörelse, ISIS, förklarar Assange.

"The rise of al-Qaeda eventually bore the September 11, 2001 attacks in the United States, enabling the US invasion of Afghanistan and Iraq and over a decade of war, leaving, at its end, the ideological, financial and geographic basis for ISIS."

Men denna gång var fienden USA och Väst.

Det är nu sex år sedan - den 28 november 2010- som WikiLeaks skapade "Cablegate" genom frisläppandet av hemligstämplad information bla om hur USA massakrerade Reuters-journalister.

Läs hela artikeln på Daily Express: 'CIA created ISIS', says Julian Assange as Wikileaks releases 500k US cables

Text: NewsVoice

Julian Assange - Foto: Dartmouth Films
Bild: Julian Assange, 2016 - Foto: Dartmouth Films (Dartmouthfilms.com)