John Podesta är en av Washingtons mäktigaste lobbyister

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 november 2016
- Torbjörn Sassersson
John Podesta - Bildruta från Empire Files, 2016

Tusentals mail släpps av WikiLeaks som skickats till och från bla John Podesta, Hillary Clintons kampanjledare, men väldigt lite är känt om vem Podesta egentligen är. Journalisten Abby Martin analyserar Podesta.

Abby Martin finner att John Podesta är en av Washingtons mest inflytelserika personer bakom flera presidenter som Barack Obama och Bill Clinton. Nu står han bakom den mest sannolika presidenten från och med 2017, när Hillary kan installeras i Vita huset.

John Podestas bror heter Tony Podesta och de verkar genom tankesmedjorna Center for American Progress och The Podesta Group. John Podesta anses vara en av de mest inflytelserika lobbyisterna i hela världen, säger Martin.

Abby Martin - Foto: Empire Files, 5 nov 2016
Abby Martin – Foto: Empire Files, 5 nov 2016

Abby Martin nämner WikiLeaks-läckan som visar att Citi Group en månad innan Obama vann valet 2008 redan listat vilka personer de ville ha i Obamas administration. Mailet gick till John Podesta och facit visar att en majoritet av personerna på listan hamnade där Citi Group ville ha dem.

Under och efter Podestas tid i Vita Huset ökade tillgångarna i Center for American Progress till 40 miljonder dollar och hans team växte från 20 till 270 personer, säger Abby Martin. Ungefär under samma period dubblerades vinsten för Podesta Group och smedjans team växte tre gånger i storlek.

I analysen framkommer att det finns starka samband mellan lobbyisterna, Vita Huset, vapenindustrin, krig och utrikespolitiken. Abby Martin är tydlig i sin dom, det handlar om ett kriminellt nätverk av maktmänniskor.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Följs Abby Martin på Twitter: @EmpireFiles och @AbbyMartin samt på YouTube.com/EmpireFiles. Martins hemsida: Mediaroots.org


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq