Kines köper upp Hollywood – Orsakar geopolitiska konflikter mellan Kina och USA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 november 2016
- NewsVoice redaktion
Wang Jianlin - Wanda Group
Wang Jianlin, President för Wanda Group

Kinas rikaste man har på kort tid lagt beslag på flera berömda filmstudios i Hollywood. Nu kräver en grupp kongressledamöter att uppköpen granskas utifrån samma slags kriterier för nationell säkerhet som gäller för utländska förvärv inom aerospace.

Text: Carl Gram

I takt med att kineserna får det allt bättre ställt ekonomiskt så spenderar de också allt mer pengar på fritidsaktiviteter såsom underhållning och film rapporterar brittiska BBC. Detta har gjort den kinesiska filmmarknaden till en starkt växande marknad för underhållningsindustrin i Hollywood – med 35% tillväxt under 2015 jämfört med tidigare år.

Läs mer: BBC: China’s Hollywood studio buy-up begs questions

Problemet för filmmakarna i Hollywood är de starka restriktioner som begränsar antalet utländska filmer som får visas i kinesiska biosalonger – endast 34 per år. För att komma förbi denna importrestriktion har Kinas rikaste man Wang Jianlin, The Wanda Group, börjat köpa upp berömda filmstudios i Hollywood.

Chinese billionaire buys Hollywood - Fortune
Chinese billionaire buys Hollywood – Fortune

I januari i år förvärvade Wang Jianlins företag den legendariska filmstudion Legendary Entertainment för 3,5 miljarder USD kontant – som producerat blockbusters såsom Jurassic Park och Godzilla. Genom köpet hoppas Wang Jianlin kunna göra storslagna Hollywoodproduktioner på plats i Kina – men som kan säljas direkt på de två största filmmarknaderna i världen; den amerikanska och den kinesiska.

Den ekonomiska tidskriften Fortune uppger att Wang Jianlin också förvärvat Dick Clark Productions för en miljard USD. För några år sedan köptes AMC biosalongskedja för 2,6 miljarder USD – som i sin tur lagt beslag på konkurrenten Carmike Cinemas för 1,4 miljarder USD.

Läs mer: Fortune: This Chinese Billionaire Has His Sights Set on Buying Hollywood

Wanda Group – största bioägaren i världen

Detta gör The Wanda Group till den största biosalongsägare i världen. I mitten av september i år skickade en grupp kongressledamöter ett brev till kommittéen för utländska investeringar i USA att de skulle granska de kinesiska uppköpen av stora amerikanska mediabolag utifrån samma slags kriterier för nationell säkerhet som används vid utländska förvärv i aerospace.

“Man bör ställa frågor om Wanda Groups köpfest och andra kinesiska investeringar i Hollywood, mediabolag och underhållningsbranschen kan leda till inskränkningar i kreativ frihet eller självcensur. I synnerhet när Wanda Groups VD är så tydlig med att förklara att det handlar om att undergräva den amerikanska populärkulturens inflytande”, förklarade den republikanske kongressledamoten Christopher H. Smith i en skriftlig kommentar till The Times.

Förutom de varnande röster som redan har höjts i USA så kan det största hindret för den kinesiska miljardärens storslagna planer på att skapa ett filmimperium vara den kinesiska censuren som har väldigt strikta regler gällande politiska budskap.

I slutändan kan resultatet av de kinesiska uppköpen av lukrativa Hollywoodstudios bli att filmentusiaster världen över får hålla tillgodo med urvattnade filmer.

Text: Carl Gram


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq