NATO har ny stor provokativ militärövning intill Ryssland – Iron Sword 2016 Litauen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 november 2016
- NewsVoice redaktion
Litauen - Foto: Ministry of National Defence, MoD

Elva NATO-länder med 4000 soldater startade igår den militära storövningen Iron Sword 2016 i Litauen. Övningen omfattar båda defensiva och framryckande manövrar. Effektiviteten testas att snabbt få trupper på plats, meddelar general Waldemar Rupšys.

Övningen är den största Iron Sword-övningen som är den tredje i räkningen. Den pågår till den 2:a december. Övningen omfattar USA, Storbritannien, Tyskland, Kanada, Polen, Rumänien, Slovenien, Luxemburg, Estland, Lettland och Litauen.

Under träningen kommer Litauen att testa sin Žemaitija-brigad (Iron Wolf) den inkluderar två bataljoner och support. Nästa år tillkommer yttterligare två bataljoner till brigaden, vilket är resultatet av att Litauen 2015 återinförde obligatorisk värnplikt.

NATO behöver genomföra dessa övningar och installera stora styrkor i Östeuropa för att sätta sig upp mot en påstådd ökad rysk aggression.

Moskva avfärdar det och menar att Ryssland inte hotar sina grannstater. Istället hävdar Moskva att den Västliga alliansen använder det påståendet enbart för att öka de militära utgifterna (öka intäkterna till vapenindustrin) och för att inkräkta på Rysslands gränser.

Text: NewsVoice | Foto: Litauens MoD

Källa: RT.com och Litauens “Ministry of National Defence” (MoD): Approx. 4 thousand allied troops are training in multinational Exercise Iron Sword 2016 underway in Lithuania

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq