Elva NATO-länder med 4000 soldater startade igår den militära storövningen Iron Sword 2016 i Litauen. Övningen omfattar båda defensiva och framryckande manövrar. Effektiviteten testas att snabbt få trupper på plats, meddelar general Waldemar Rupšys.

Övningen är den största Iron Sword-övningen som är den tredje i räkningen. Den pågår till den 2:a december. Övningen omfattar USA, Storbritannien, Tyskland, Kanada, Polen, Rumänien, Slovenien, Luxemburg, Estland, Lettland och Litauen.

Under träningen kommer Litauen att testa sin Žemaitija-brigad (Iron Wolf) den inkluderar två bataljoner och support. Nästa år tillkommer yttterligare två bataljoner till brigaden, vilket är resultatet av att Litauen 2015 återinförde obligatorisk värnplikt.

NATO behöver genomföra dessa övningar och installera stora styrkor i Östeuropa för att sätta sig upp mot en påstådd ökad rysk aggression.

Moskva avfärdar det och menar att Ryssland inte hotar sina grannstater. Istället hävdar Moskva att den Västliga alliansen använder det påståendet enbart för att öka de militära utgifterna (öka intäkterna till vapenindustrin) och för att inkräkta på Rysslands gränser.

Text: NewsVoice | Foto: Litauens MoD

Källa: RT.com och Litauens “Ministry of National Defence” (MoD): Approx. 4 thousand allied troops are training in multinational Exercise Iron Sword 2016 underway in Lithuania

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Black Op Operator
Black Op Operator
Gäst
21 juni 2017 kl 22:13

När det smäller kmr jag att stå på Rysslands sida. De flesta svenskar är förrädare och oikofober.

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
21 juni 2017 kl 17:30

Det Amerikanska krigskomplexet bevakas med 1000 miljarder petrodollar från hårt skattade medborgare som slukas av en krigsmaskin som kräver proxykrigare och proxykrig. Någon dålig ekonomi är det inte frågan om alls eftersom parasitstaten styrs av bankparasiter som vet hur en slipsten ska dras. Allt svävar över Amerika som ett stort gigantiskt IT-moln och är hur falskt som helst. Faran med detta är att Amerikanarna väntar på att Ryssland/Putin ska duka under.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
21 juni 2017 kl 06:44

Här en video som synar WWll och Barbarossa. Tankeväckande synpunkter på logistik och ekonomi bakom krigets fyrverkerier. Ryssland är ett för stort krigsprojekt för en svag ekonomi som NATO.
https://www.youtube.com/watch?v=nU8VcEw3Zno

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
30 november 2016 kl 23:38

Vår självförsörjningsgrad är NOLL.
Det tar bara 3 dagar för att tömma butikerna, om ens det.
Det finns inga beredskapslager varken av mat eller drivmedel, det trollade förra regeringen bort.
Sverige är en lam anka, totalt försvarslös.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
29 november 2016 kl 01:41

Sveriges deltagande i detta kan ju endast sluta i en svensk samhällelig kollaps. Vår självförsörjningsgrad är näst intill obefintlig. En sprängd Öresundsbro och några färjehamnar tillkorkade med några vrak och ICA butiken är tom på en månad. Och vilket intresse har då NATO av att förse svenska folket med gröt på bordet? Och alla dessa skäggiga barn som kanske önskar att sätta kniven i ryggen på en för att ta över fina bostäder….?

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
21 november 2016 kl 21:50

Den avgående Obama-administrationens direktion vill hålla NATO-paraplyet högt så länge det går fast det blåser till storm. Man vill så länge som möjligt hålla ett kallt krig levande och helst höja tempen lite. Pakten kan komma att falla samman när Trump överlåter en allt större del av kostnaden för apparaten till övriga medlemsländer då han är mest intresserad av att hålla högt USA-fanan inom landet. Problemet har flera aspekter eftersom så mycket av världsekonomin hänger på produkter tillverkade för det militärindustriella komplexet. Jänkarna gör sej också av med surplusmaterial i rask takt, bland annat genom jättelika ammunitionstransporter till EU. Ammunition som ofta innehåller radioaktiva komponenter i form av uran som en pansarbrytande del. Gratis är inte billigt, speciellt inte för skattebetalare.

Birgitta
Birgitta
Gäst
21 november 2016 kl 16:24

Det här lekandet är otäckt. Jag vet som mamma vad som händer i sandlådan när barn bara säger sig leka. Rätt var det är övergår leken till allvar och någon blir skadad.

Jag tror att det här “krigslekandet” är ett medvetet spel för gallerierna. Folk i allmänhet och det land som ska attackeras, i synnerhet, ska hållas ovetande om när “spelarna” ska slå till på riktigt. Grabbarna som är med på golvet vet naturligtvis inte själva när tidpunkten är mogen. Varje lek har en potentialitet på att bli verklig och ledarna för operationen bara sitter och väntar på rätt signal på att de ska få komma till skarpt läge.

Bäva månde vi för de makter som ligger bakom den här och andra ytterst allvarsamma lekar. Med nostalgi kan jag blicka tillbaka till de krigslekar som mer sk “primitiva” stammar utövade. Stammarna ville inte skada varandra utan utkämpade symboliska krig, utan blodvite, med full “krigsmundering” med imålningar över ansikten och kroppar för att uppnå största möjliga power; skrämseleffekt. Den som skrämde värst vann fighten.

Vad har vi FN till egentligen om de inte kan se till att dessa övningar och krigande upphör omedelbums.

Hans Nilsson
Hans Nilsson
Gäst
21 november 2016 kl 15:21

Jag skulle inte bli förvånad om NATO på några års sikt inte finns längre.

T. Sassersson
Admin
21 november 2016 kl 14:33

NATO:s/Västs tvärtomspråk är fascinerande. Rysslands ringas in och alldeles intill ryska gränsen hålls stora militärövningar med argumentet att Ryssland hotas. Man kan föreställa sig reaktionen om den forna Warzawapakten höll stora övningar i Kanada och Mexiko längs USA:s gräns och runt Hawaii.