Orwellska förslag vill kartlägga dina åsikter och begränsa pressfriheten

publicerad 25 november 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Jill Stein - Foto: RT.com

Torbjörn Sassersson, sep 2016
Torbjörn Sassersson, sep 2016 – Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media

ANALYS. På ytan verkar det bara handla om att begränsa rysk propaganda, men i realiteten kartläggs våra åsikter i ett pågående psykologiskt krig mellan allianser där allmänheten är det primära objektet för en aktiv påverkan. Samtidigt förleds vi att tro att det finns en yttre fiende som vi ska mobiliseras mot. Medan allt detta sker begränsas stegvis din tanke- och yttrandefrihet samt länders pressfrihet. Demokratier avvecklas. Det planeras för krig och storföretagens intressen säkras.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 12:06, 25 nov

Den amerikanska presidentkandidaten och partiledaren för det gröna partiet i USA, Jill Stein, menar att RT blivit en kanal för dissidenter och hon ställer sig främmande till det nya EU-förslaget om att begränsa ryska mediers frihet. Hon får stöd av den amerikanska advokaten Mike Papantonio som har TV-showen “America’s Lawyer” på RT.com.

Mike Papantonio säger att storföretag inte gillar att RT sänder “unwanted stories” och att det motiverat EU att försöka begränsa RT. Papantonio förklarar att företagsstyrda medier (“corporate media”) favoriserar krigshökar och storföretagens intressen. Han menar att dessa mainstream-medier självklart är en del av storföretagsvärlden (world of mega corporations).

“Now think about this. Let me tell what the real propaganda is. If I call ABC, or CBS, or NBC, and I say ‘Will you please do a story about a drug that is killing thousands of women every day? And by the way the drug is manufactured by Pfizer, or whatever, or some advertiser.’ They’ll say ‘No we can’t do the story, because our advertiser won’t let us.’That’s what Jill Stein was just talking about – you can’t get the stories out in corporate media”. Mike Papantonio

Ryska RT kan publicera den typen av artiklar på engelska, som kritiserar västliga storföretag, artiklar vilka inte är vanligt förekommande inom västmedier vilka finansieras av annonser från samma storföretag.

Papantonio påpekar att resolutionen togs fram av Anna El?bieta Fotyga* inom EU:s kommitté för utrikesaffärer. Hon har ett förflutet inom Världsbanken. Det handlar inte bara om politik utan det finns pengar involverat i ett sådant här propaganda-spinn, säger Papantonio.

Mike Papantonio - Foto: RT.com
Mike Papantonio – Foto: RT.com

“The woman who came forward with that proposal. Look at her history, she was with the World Bank, she has all these connections to corporations all over Europe. There’s always a money trail on something like this.”

Partiledaren Jill Stein beskriver sig själv som en dissident och hon säger att mainstream media i USA delvis blockerat henne under årets presidentvalskampanj, men att hon kunde nå den amerikanska allmänheten genom RT.com.

Stein var alltså tvungen gå omvägen via ett ryskt media för att säkerställa den amerikanska demokratin och pressfriheten under presidentvalet.

Brittisk tankesmedja vill kartlägga alla individer som dyker upp i ryska medier

ankesmedjan Henry Jackson Society
Tankesmedjan Henry Jackson Society tycker att “Putins nyttiga idioter” ska identifieras (PDF).

Det nya EU-förslaget handlar om att begränsa de ryska mediernas inflytande över Väst och förslaget får stöd av den brittiska tankesmedjan Henry Jackson Society som i en ny rapport menar att “Putins nyttiga idioter” ska identifieras, kartläggas och exponeras. Det räcker med att blott förekomma på tex RT, för att bli stigmatiserad.

Från rapporten “Putin’s Useful Idiots: Britain’s Left, Right and Russia”:

  • Activists, journalists and politicians should point out the pro-Russian connections of individuals and parties on the left and right of the political spectrum and challenge the credibility of these entities via political debates.
  • The personal and organisational connections of left- and right-wing parties and their Russian counterparts should be mapped across Europe.
  • Parliaments should amend current legislation or pass new legislation that forces politicians to declare all media appearances they make, whether they receive money for them or not.

Mccarthyism, IB och övervakning

En journalist på RT kallar detta för “mccarthyism” vilket syftar på den amerikanska senatorn Joseph McCarthy som under det första kalla kriget drev upp en paranoid stämning i USA genom att sprida vidlyftiga anklagelser om att alla amerikanska myndigheter hade infiltrerats av kommunistiska agenter som arbetade för Sovjetunionen.

Swisha Sassersson valfri summaI Sverige hade vi IB-affären på 70-talet, ett kartläggningsprogram för att finna kommunister i Sverige. IB var på den tiden en svensk, statlig spionorganisation som inte ens riksdagen kände till, men som avslöjades av Peter Bratt och Jan Guillou som då var journalister på tidningen Folket i Bild, Kulturfront. Det framkom att militären åsiktsregistrerade svenskar och att det bröt mot den svenska neutraliteten.

Idag är vi alla mitt inne i detta igen, men nu sker kartläggningen av oss alla med stöd av övervakningsteknologi. 

Text: Torbjörn Sassersson, inte kommunist, bara medborgarjournalist

Relaterat

*Anna El?bieta Fotyga (1957-) is a Polish economist, politician, Member of the European Parliament and former Minister of Foreign Affairs of Poland. During 1996-1998 she was press editor (1992-94), staff member on programmes of the World Bank (1995-1996), operations expert for the World Bank. – Wikipedia mfl