Väst tror att Ryssland är som Sovjetunionen – EU ska därför öka trycket mot ryska medier

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 november 2016
- Torbjörn Sassersson
European Parliament Strasbourg - Pressfoto
ArcanumSkolan

Torbjörn Sassersson,  sep 2016
Torbjörn Sassersson, sep 2016 – Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media
DEBATT. EU har godkänt ett beslut om att konfrontera ryska medier som i parlamentet jämställdes med propaganda från terrorrörelsen IS. Det ryska statsfinansierade mediet RT.com nämndes flera gånger under diskussionerna i parlamentet, men är inte RT till stor del en naturlig respons på Västlig propaganda mot Ryssland?

Det frågar sig NewsVoice som följt RT under flera år. Vår bedömning av RT:s rapportering är att den är betydligt mer ärlig och rättfram om Väst än västliga mediers förmåga att objektivt rapportera om Europa, USA och NATO.


När parlamentarikerna i sina beskrivningar jämställer IS-propaganda med ryska medier avslöjas intentionen mer än tydligt, nämligen att jämförelsen i sig är propaganda mot Ryssland.


Låt oss jämföra Sveriges Television med Russia Today

Det statsfinansierade Russia Today (RT) som startade så sent som 2005 kan i Sverige jämföras med det svenska statsfinansierade TV-mediet SVT, som dominerat svensk nyhetsrapportering under många decennier, särskilt under åren (med start 1956) då TV1 och TV2 var de enda nyhetskanaler som fanns på TV i Sverige.

Sveriges Television Aktiebolag (SVT) är ett svenskt stiftelseägt och statligt finansierat företag som enligt ett sändningstillstånd ska ansvara för den allmännyttiga public service-produktionen och utsändningen av television i Sverige. – Källa: Wikipedia

RT (Russia Today) är en kanal som finansieras av den ryska staten, grundad 2005. Sändningarna sker på arabiska, engelska, ryska och spanska. Kanalen sänder dygnet runt och varvar nyhetsinslag med dokumentärer, pratshower, debatter, sportnyheter och kulturprogram. Källa – Wikipedia

SVT som sänder företrädesvis på svenska har runt 2200 anställda att jämföra med RT som har 2000 medarbetare utspridda över hela världen och som sänder till 430 miljoner tittare i över 100 länder.

Det krävs tydligen 2200 anställda på SVT för att hålla koll på svenskarnas uppfattningar om Sverige och omvärlden.

Idag är RT, SVT, BBC och tex CNN – tack vare internet – bara en del av det totala nyhetsflöde som allmänheten i Europa och Väst exponeras för, men RT har varit särskilt framgångsrika med att nå många tittare och läsare i jämförelse med de etablerade kanalerna i Väst.

Swisha Sassersson valfri summaRT har slagit in en kil i det kompakta medieetablissemanget i Väst och kanalen har med sin kritiska och objektiva rapportering om Västs brister, propaganda och matspel lyckats skapa en stor oro. Därför uppfattas RT inom den västliga propagandakartellen som ett hot. En kartell kan definieras som en organiserad sammanslutning av organisationer som försätter maktbalansen ur spel.

Sovjet existerar inte längre, men när Ryssland betraktas av Väst så sker det med glasögon färgade av uppfattningarna om Sovtenunionens propaganda från det första kalla kriget. Sovjet upphörde dock 1991.

Text: Torbjörn Sassersson

Sovjetisk propaganda konfronterar Västpropaganda
Bild: Sovjetisk propaganda konfronterar Västpropaganda

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Sanningen är naturligtvis besvärlig i ett system där folket väljer politiker. Sanningen kan naturligtvis även vara besvärlig för kapitalisten Putin ibland. ex. när ryska kapitalister skrattar åt honom när han uppmanar dem att betala skatt och inte placera sina pengar i skatteparadis, eller när oppositionspolitiker(konkurrerande mafiosos) mördats.

  Den västmedia som ägs av olika kapitalister vill skapa konflikt så att deras “militärindustriella komplex” kan sälja vapen, suga upp den sista oljan (innan vi går i peak-oil-väggen) eller kontrollera opiumproduktion. Sedan vill de givetvis få kontrakten för att återuppbygga det som de förstört genom det proxy-krig som de själva skapat genom att stödja Salafister och Wahhabbister på olika vis, även om det verkar som om Ryssland kommer få dessa kontrakt denna gång, i alla fall om Irakierna också inser att USA och deras allierade förstört deras land medvetet,

  Detta kapitalistiska spektakel skapar s.k. “tillväxt”. Även migranterna skapar boende-tillväxt och tillväxt i asylbaronernas fickor. Funderar du på varför du fått det sämre i denna tillväxt? Naturligtvis för att du fått betala den på olika vis. Detta är nämligen ingen värdeskapande tillväxt för vanligt folk, men värdeförstörande s.k. “tillväxt”.

  De förstör människors liv och vår miljö, de sänker vår välfärd, förstör våra nationer och låter dig betala för eländet via skattsedeln. Storföretagen (1%) drar in pengarna. Tänk på det när någon ur sittande politikeradel säger “tillväxt” nästa gång!

  Därför måste denna politikeradel och deras presstituerade GIVETVIS bekämpa mer sanningsenliga medier, så att inte “pöbeln” får för sig att byta ut den ljugande politikeradeln och den ljugande fulmedian mot något mer sanningsenligt och mer demokratiskt.

  Det värsta som kan ske för dem är det som sker nu, nämligen att folket vänder dem ryggen och börjar bojkotta dem, byter ut dem mot nya initiativ som Newsvoice. De har panik nu. Folket läser nyheter för att få veta sanningen. Inte för att bli serverade lögner. Politikeradeln och deras presstituerade gör ett sista tafatt försök, men de har glömt bort att vi har demokrati och att folket redan är på väg att vakna.

  Det vore smartare att anpassa sig till den nya situationen och börja rapportera sanningsenligt, kanske rädda något av ansiktet, ursäkta sin naivitet eller liknande, men de är sannolikt för korkade för att förstå detta. De kommer fortsätta ända in i väggen. Ju tidigare de når väggen desto bättre.

 • Sveriges Radio som föregångare till SVT grundades på 1900-talet när radiosändningar blev permanenta och finansierades av dåvarande tidningsbranschen. Det inte är förrän nu som de träffat på konkurrens på riktigt i och med internet. Huvudparten av det gamla etablissemanget kommer antagligen aldrig ut ur sin lopplåda där de blivit utfodrade med skattemedel och förökat sej i i lugn och ro. De kanske inte ens har märkt att det är i Bryssel och Washington som planekonomi vinner mark. Moskva och Beijing håller sej till marknadsekonomi. Censuren förordas och applåderas i väst. Alternativpressen blir ju då det enda alternativet för en öppen samhällsbild.

 • Jag följer med intresse NewsVoice som jag uppfattar som en mycket tillförlitlig informationskälla i motsats till våra svenska tidningsdrakar, våra TV kanaler, politiker och diplomater vars enda uppgift tycks vara att förhindra svenska folket att ta del av objektiv information från alla håll i världen. De enda vi matas med dagligen är västnyheter, främst propaganda, även av publicservice medierna. Jag förstår varför NewsVoice hudflängs bl.a. på nätet av svenska skribenter vilka uppenbarligen, på något sätt, är knutna till det politiska etablissemanget.
  Stå på Er ! John Eslund

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *