Väst tror att Ryssland är som Sovjetunionen – EU ska därför öka trycket mot ryska medier

publicerad 23 november 2016
- Torbjörn Sassersson red.
European Parliament Strasbourg - Pressfoto

Torbjörn Sassersson,   sep 2016
Torbjörn Sassersson, sep 2016 – Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media
DEBATT. EU har godkänt ett beslut om att konfrontera ryska medier som i parlamentet jämställdes med propaganda från terrorrörelsen IS. Det ryska statsfinansierade mediet RT.com nämndes flera gånger under diskussionerna i parlamentet, men är inte RT till stor del en naturlig respons på Västlig propaganda mot Ryssland?

Det frågar sig NewsVoice som följt RT under flera år. Vår bedömning av RT:s rapportering är att den är betydligt mer ärlig och rättfram om Väst än västliga mediers förmåga att objektivt rapportera om Europa, USA och NATO.


När parlamentarikerna i sina beskrivningar jämställer IS-propaganda med ryska medier avslöjas intentionen mer än tydligt, nämligen att jämförelsen i sig är propaganda mot Ryssland.


Låt oss jämföra Sveriges Television med Russia Today

Det statsfinansierade Russia Today (RT) som startade så sent som 2005 kan i Sverige jämföras med det svenska statsfinansierade TV-mediet SVT, som dominerat svensk nyhetsrapportering under många decennier, särskilt under åren (med start 1956) då TV1 och TV2 var de enda nyhetskanaler som fanns på TV i Sverige.

Sveriges Television Aktiebolag (SVT) är ett svenskt stiftelseägt och statligt finansierat företag som enligt ett sändningstillstånd ska ansvara för den allmännyttiga public service-produktionen och utsändningen av television i Sverige. – Källa: Wikipedia

RT (Russia Today) är en kanal som finansieras av den ryska staten, grundad 2005. Sändningarna sker på arabiska, engelska, ryska och spanska. Kanalen sänder dygnet runt och varvar nyhetsinslag med dokumentärer, pratshower, debatter, sportnyheter och kulturprogram. Källa – Wikipedia

SVT som sänder företrädesvis på svenska har runt 2200 anställda att jämföra med RT som har 2000 medarbetare utspridda över hela världen och som sänder till 430 miljoner tittare i över 100 länder.

Det krävs tydligen 2200 anställda på SVT för att hålla koll på svenskarnas uppfattningar om Sverige och omvärlden.

Idag är RT, SVT, BBC och tex CNN – tack vare internet – bara en del av det totala nyhetsflöde som allmänheten i Europa och Väst exponeras för, men RT har varit särskilt framgångsrika med att nå många tittare och läsare i jämförelse med de etablerade kanalerna i Väst.

Swisha Sassersson valfri summaRT har slagit in en kil i det kompakta medieetablissemanget i Väst och kanalen har med sin kritiska och objektiva rapportering om Västs brister, propaganda och matspel lyckats skapa en stor oro. Därför uppfattas RT inom den västliga propagandakartellen som ett hot. En kartell kan definieras som en organiserad sammanslutning av organisationer som försätter maktbalansen ur spel.

Sovjet existerar inte längre, men när Ryssland betraktas av Väst så sker det med glasögon färgade av uppfattningarna om Sovtenunionens propaganda från det första kalla kriget. Sovjet upphörde dock 1991.

Text: Torbjörn Sassersson

Sovjetisk propaganda konfronterar Västpropaganda
Bild: Sovjetisk propaganda konfronterar Västpropaganda

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice