Anders Jallais nya bok börjar med mordet på SVT-reportern Cats Falck

publicerad 9 december 2016
- Torbjörn Sassersson red.

Den fd svenska stridspiloten och numera författaren Anders Jallai kommer den 16 december 2016 ut med en ny bok “Mördarkommandot” i serien om agenten Anton Modin. Dramat tar avstamp i den verkliga händelsen när SVT-reportern Cats Falck hittades död i sin bil i Hammarbyhamnen 1984 tillsammans med sin väninna Lena Gräns. Senare efterforskningar tyder på mord. Hon var illegal handel med teknologi på spåren.

Cats Falck höll på med ett reportage om svensk vapenhandel till Östtyskland via Sverige. Bofors och Asea var enligt uppgift inblandade.

Cats Falck
Bild: Cats Falck – Foto: Bengt O. Nordin, SVT

“Sommaren 1984 följde tv-journalisten Cats Falck med spänning tullens och polisens utredning om smuggling av datorer, närmare bestämt från USA till Sovjet via ett litet företag i Täby. Det skulle kanske kunna bli hennes biljett till en kommande karriär som fast anställd reporter på Rapport. ”Om man bara kunde få glutta i de dokument som beslagtogs … vore lyckan fullständig”, noterade Cats i sitt reporterblock.

Tack vare smugglingsrutten hade amerikanska hård- och mjukvaror levererats till ASEA:s kraftverksbyggen i Sovjet. Cats Falck var mycket intresserad av hur ett stort företag som ASEA kunde figurera i sammanhanget. Hon hittade kopplingar mellan ASEA och ett märkligt företag i DDR vid namn AHB-Elektronik.

I november 1984 försvann Cats Falck spårlöst och våren 1985 hittades hennes döda kropp i Norra Hammarbyhamnen.”

– “Scoopet som försvann“, Sveriges Radio

Boforsvapen till Iran

I “Mördarkommandot” konfronteras den fiktiva agenten Anton Modin med Stasis nätverk i Sverige. Jallai tror att fallet Cats Falck är kopplat till Stasi. Han får stöd av annan efterforskning. Expressen skrev i artikeln “Hemlig agent greps för mord på Cats Falck” från 2003 om att en östtysk Stasilönnmördare vid namn “Jürgen G”, häktats i Tyskland, misstänkt för mordet på Falck. Enligt artikeln handlade det istället om smuggling av Boforsvapen till Iran.

Anders Jallai:

Anders Jallai“Säpo har gripit KGB och GRU-spioner i Sverige, vi känner till polska och tjeckoslovakiska spioner, men Stasi är ett vitt papper.” … “Vi har hört talas om Stasi-listan, Rosenholtz-akterna mm, men inga spioner verkar finnas att åtala. Säpo och den svenska staten verkar märkligt ointresserade.”

Jallai skriver att han undersökte vad som blev av Stasi efter Sovjetunionens fall 1990. Han frågar sig om det finns anledning att tro att Stasis gamla nätverk ännu existerar i väst och om Stasi kan ha blivit en del av EU.

Research kantad av lik

Han uppger att hans egna efterforskningar kantats av märkliga och oroande dödsfall efter att han diskuterat med mycket insatta nyckelpersoner.

“En märklig omständighet under arbetet med boken var att efter att jag försökt ta kontakt med Cats Falcks forne kollega och chef på Rapport Ingemar Odlander så dog han plötsligt under ett besök på Åland! Enligt uppgift föll han ihop efter en mottagning på den svenska ambassaden i Mariehamn.”

“Jag kan faktiskt inte låta bli att dra paralleller till Säpo-chef Klas Bergenstrands plötsliga hjärtattack 2007. Det var Bergenstrand som gav mig tillstånd att forska i Säpo-arkivet och lägga grunden för mina böcker om Anton Modin. En unik möjlighet som kändes overklig vid tillfället, kommer jag ihåg. Ända tills det plötsligt tog slut.”

Grävande professor greps av SÄPO

Anders Jallai skriver att hans bokserie från början var tänkt som en faktabokserie, men att han istället beslöt sig för att skapa personen Anton Modin av säkerhetsskäl. Genom att blanda fiktion med verklighet kunde han enklare arbeta med materialet som han fått tillgång till – genom kontakter – i en rad av hemliga arkiv.

Professor Birgitta Almgren
Professor Birgitta Almgren – Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons

“Det blåste för hårt kring ämnet, upplevde jag. Några år senare fick jag det bekräftat. Stasi-forskaren och professorn Birgitta Almgren på Södertörns högskola blev anmäld av självaste Säpo för brott mot tystnadsplikten och brottsutredd av justitiekanslern efter att 2011 ha kommit ut med sin bok “Inte bara spioner – Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget”.

Högsta förvaltningsrätten krävde till och med att Almgren skulle förstöra alla sina personliga anteckningar från forskningen om Stasis infiltration i Sverige!”

Anders Jallai beskriver hur han anser att undersökande journalister och författare som kommer för nära diverse sanningar smutskastas. Professor Birgitta Almgrens öde är ett exempel. 

Inte bara spioner
Inte bara spioner… : stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget
av Birgitta Almgren

Almgren fick enligt reglerna inte ta kopior eller fotografera av dokumenten hon fick läsa. När hennes bok kommit ut lät någon individ på Säpo journalister komma in i arkivet och titta på “samma” dokument som Almgren haft tillgång till.

Men tricket som jag fått höra är att då plocka bort viktiga delar så att materialet inte längre har belägg för det Almgren skrivit i sin bok. Ett fult men effektivt sätt att smutskasta Almgren och andra som fått se hemligstämplad information, som de sedan publicerar.

Någon bokrecensent skrev efteråt “att Almgren inte forskade utan drev en anti-socialistisk kampanj.”

Birgitta Almgren blev aldrig fälld av justitiekanslern, men skadan var redan skedd. De svenska medierna förklarade hennes bok som mindre trovärdig och hon själv som en “dubiös forskare”, något som hon förmodligen aldrig helt kommer att kunna rentvå sig ifrån, skriver Jallai.

Anders jallai kallas istället ibland för “dubiös romanförfattare”. Han menar att hans efterforskningar visar att svenska myndigheter har varit och fortfarande är infiltrerade av gamla öststatsspioner och deras familjer.

Jallais bok “Mördarkommandot” lanseras som E-bok och MP3 den 16:e december 2016 och via streaming-tjänsterna något senare. De som föredrar boken på papper kan beställa den “print on demand” från och med idag den 9:e december.

NewsVoice fick Jallais tillstånd att återpublicera hans artiklar som tidigare fanns på den idag nedlagda Bonniertidningen NewsMill.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

www.jallai.se

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice