Ryske ambassadören Andrey Karlov mördades i Ankara

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 december 2016
- NewsVoice redaktion
Andrey Karlov killed in Ankara

Endast 24 timmar före de turkisk-ryska-iranska samtalen om läget i Syrien mördades Rysslands ambassadör i ett skottdrama i Ankara. Ambassadören Andrey Karlov sköts i ryggen och avled senare på plats – ytterligare tre personer har skadats.

Text: Carl Gram | Video: Medyascope.tv

En okänd person öppnade eld i ett konstgalleri i Ankara. Där skottskadades den ryske ambassadören i Turket, säger det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova uppger den ryska nyhetsjätten RT.

Det var i lördags som Irans utrikesdepartement tillkännagav att representanter för Ryssland, Iran och Turkiet skulle träffas på ett möte i Moskva på tisdagen – mötet hade tidigarelagts från 27 december till 20 december för att avhandla senaste händelseutvecklingen i Syrien uppger Stratfor.

Ingen vet ännu om mordet på den ryske ambassadören i Ankara ska bero på morgondagens möte i Moskva eller om det handlar om en hämndaktion för befrielsen av Aleppo i Syrien.

Following the shooting of Karlov, the assailant shouted: “Don’t forget Aleppo! Don’t forget Syria!” “Only death can take me away from here. Whoever has a role in this cruelty, they will pay for it one by one. They will,” the man went on to say. – RT.com

Attentatsmannen ska vara i åldern 20-25 år och skrek ”Allahu Akbar” (Gud är stor) under skottdramat. Turkiska medier uppger att skytten ska ha tagit sig in i byggnaden genom att identifiera sig som polis skriver Aftonbladet.

CNN Turk citing witnesses quoting the gunman who attacked #Russian ambo in #Ankara as saying ”we have taken revenge of Aleppo” among others.

— Humeyra Pamuk (@humeyra_pamuk) 19 december 2016

Ögonvittnen på plats uppger att skytten som dödade Andrey Karlov ska ha ropat ”vi hämnas för Aleppo”. Personen som dödade den ryske ambassadören ska senare ha skjutits till döds i en eldstrid med turkisk polis.

Andrey Karlov killed in Ankara
Andrey Karlov killed in Ankara, Turkey, 2016 – Photo: Hurrlyet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq