Polisens video med gruppsexöverfall från nyårsfirandet i Köln 2015

60
2580
Gruppsexöverfall i Köln, Tyskland den 31 dec 2015
Bild: Gruppsexöverfall i Köln, Tyskland den 31 dec 2015 – Foto: Tyska polisen

Nu har tysk polis släppt filmupptagningar som avslöjar hur nyårsfirandet i Köln förvandlades från en fest till ett kaos – men ännu vet ingen hur gruppsexöverfallen ”taharrush” ska stoppas.

Text: Carl Gram [OBS: Videon innehåller bara det som tidningen Kölner Stadt-Anzeiger valde att publicera]

I tisdags släppte den tyska tidningen Kölner Stadt-Anzeiger en video som innehåller fasansfulla bilder som polisen samlat ihop från nyårsfirandet i Köln. I videon hörs hjälplösa kvinnor ropa efter hjälp, medan de utkommenderade poliserna är allt för få för att rädda kvinnorna undan sexmobben.

Allt är filmat av specialutbildade poliser som befann sig i området runt centralstationen, torget och katedralen i Köln. Avslöjande bilder visar hur tyska poliser kastar sig undan exploderande fyrverkeripjäser. Tyska poliser tvingas också titta på, medan kvinnor förs bort av unga aggressiva män.


Video från Kölner Stadt-Anzeiger: ”Polizei-Videos aus der Silvesternacht zeigen das Chaos vor dem Kölner Hauptbahnhof”

”Jag står här alldeles ensam”, utbrister en förtvivlad polisman i videon.

Nyårsfirandet i den tyska staden Köln blev en världshändelse när det blev känt att omkring tusen unga män från Nordafrika och Mellanöstern samlats framför centralstationen. Där avlossade männen fyrverkeripjäser rakt in i folkmassan. I tumultet som uppstod fick värnlösa kvinnor löpa gatlopp mellan långa led av unga män som antastade kvinnorna och kastade glåpord efter dem. Vittnesmål från kvinnor berättar om hur de omringades av 15-20 unga män som tafsade, slet av dem kläderna, öppnade gylfen och ropade ”knulla, knulla”.

”Jag hade händer överallt och fingrar i alla kroppsöppningar. Jag skrek hela tiden”.

Det berättade en 23-årig kvinna i en av skildringarna som lokala medier publicerade efter nyårsafton.

Se foton och videos på taharrush

Gruppsexöverfall kan bli en del av europeisk kultur om beteendet inte stoppas

Allting tyder på att kvinnorna under nyårsfirandet i Köln utsattes för det arabiska våldtäktsfenomenet ”taharrush gamea”. Det är en arabisk ”gruppsexöverfallslek”, vilket kan inkludera gruppvåldtäkter, som kan vara på väg att etablera sig i Tyskland och andra europeiska länder som drabbades hårt av stora migrationsströmmar förra hösten. Sedan tidigare är ”taharrush gamea” känt i Egypten där det liknas vid en mildare form av sexuella trakasserier och gruppvåldtäkter uppger den ryska nyhetsjätten RT.

Journalisten: Lara Logan
Journalisten: Lara Logan berättar om hur hon utsattes för ”taharrush gamea” i Kairo.

En nyligen publicerad studie pekar på att folkmassor utförde ”taharrush” under revolutionen i Egypten, där den då sittande presidenten Hosni Mubarak störtades för drygt fem år sedan. Tahirtorget blev känt över hela världen när en västerländsk kvinnlig journalist gruppvåldtogs mitt i en folksamling.

Läs mer och se video med Lara Logan

När händelserna från skräckens Köln under nyårsafton spred sig som en löpeld i sociala medier och alternativ press så framkom det så småningom att liknande scener hade utspelat sig i Schweiz, Österrike, Sverige och Finland.

I Tyskland växer nu missnöjet med förbundskansler Angela Merkels öppna dörr-politik till utomeuropeiska migranter. Angela Merkel tvingades helt nyligen anamma en populistisk retorik där hon vill förbjuda burka och utvisa illegala invandrare, allt för att lugna oron som brer ut sig i Tyskland. Ännu vet ingen dock hur det arabiska våldtäktsfenomenet ”taharrush gamea” ska stoppas i dess linda – innan det hinner inlemmas och bli en del av europeisk kultur.


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

60 KOMMENTARER

 1. @ Hej Castor, Ifall jag är ”du” i ”Danne, och du”, så gör jag enbart anspråk på att vara min egen röst. Jag kan tycka det är olyckligt att man så ofta blir påhoppad och kallad för tråkigheter bara för att man inte skriver under på ett givet marknadsfört åsiktspaketet (feminsim, miljömedvetenhet och anti-rasism) som har tänkts ut och blivit skräddarsydd av pr-byråer på storebrors order särskilt för den personlighetstypen som anser sig vara godhjärtade humanister.
  Men min förståelse världen bygger på marxistisk analys. Jag har också tagit intryck av personer som Noam Chomsky, Mark Mazower och George Carlin.
  Viktigaste frågor för mig idag är freden, medborgarlön och arbetstidsförkortning. Jag har en känsla av att Marx också prioriterat detta före HBTQ-rättigheter och anhöriginvandring. Jag anser att dagens vänster har total kortslutning när det gäller prioriteringarna. Om detta och annat samt om invandringens framtida karaktär, må vi vara oense. Det är okej. Men det är inte okej att beskriva någon annan som en sämre människa bara för det. Då förgiftas ju ett eventuellt samtal som leder till utveckling i vår värld och vårt tänkande.

  Min bild av världen är inte svart och vit. Invandringen är komplex fråga som medför både bra och dåliga ting. Tyvärr är min erfarenhet att det är mycket enklare att prata om invandringens fördelar med någon som är invandringskritisk, än att prata om nackdelar, till någon som är positiv.

  Jag har många gånger blivit beskylld för det ena och det andra då jag i över 15 års tid har ifrågasatt motiven hos vissa invandringspositiva aktörer. Ta exempelvis Annie Lööf som vill pressa löner, driva upp hyror, slå sönder välfärden och slutligen härska genom splittring. Att tro att hon agerar i omsorg om människor i andra länder, när hon struntar i omsorgen över människor här, är i mina ögon mer än lovligt naivt av någon som är ’vänster’.

 2. @ Per 14 dec
  Betr. ”Naturligtvis får Erika kommentera så många gånger hon vill. Jag gav henne bara ett svar i samma absurda anda som de kommentarer hon själv fällde.”
  — Så sa’ du faktiskt – ”Redan fyra kommentarer från dig..” – vilket ju visade att du inte ansåg att hon skulle ha kommenterat 4(!) ggr. —

  — Sedan skrev du ”Jag vill att Erika skall skämmas över sin helt sanslösa generalisering” och ”Det är inte rätt att dra alla män över en kam och tillskriva oss som grupp sådana avskyvärda beteenden, så som Erika gör.”
  — Hon skrev ju inte ALLA män utan ”Intressant att konstatera att män är överintresserade av ämnet våldtäkt.”

  — Att sedan kalla ”tidigare ordföranden för ROKS..” för ”..obalanserad..” upplever jag som ett oförskämt påhopp (utan att jag känner till vare sig organisationen eller personen i fråga – har inte bott i Sverige på 30 år) – men ordval som ’obalanserad’, ’absurda anda’, ’sanslösa generalisering’ eller ’stollar’ (i en kommentar av jax..) inbjuder ju inte till utvecklande diskussioner precis. —
  — För övrigt vill jag tillägga att det är inte konstigt om någon blir upprörd över den sortens avskyvärda brott som våldtäkt är – speciellt om man själv varit utsatt! Något att tänka på ..innan man ’går igång’ pga någons kommentarer… —

  @ jax 14 dec.
  Betr. ”Läst ens Mayne innehållet i kommentarerna innan hon yttrade dig eller triggade hon igång direkt på feministisk reflex?”
  — Naturligtvis läser jag (alla) kommentarerna innan jag själv kommenterar. Läser massor av artiklar och kommentarer på NewsVoice ..ofta utan att kommentera. 😉

  — Men det är klart ..jag kan ’gå igång’ på att så många svenskar tycks ’gå igång’ på ordet feminism men en frenesi som förvånar. I UK, där jag bor, betyder feminism att man vurmar för lika rättigheter ..för alla människor – medan det i Sverige blivit ett skällsord mot kvinnor på senare år..
  — Ja, språket förändras ständigt och i Sverige, har man, som ’grädde på moset’, bytt ut orden ’hon’ och ’han’ mot det intetsägande trista ’hen’ – som ju drabbar både män och kvinnor.
  ’Hen’ kan jag inte ens översätta för min Walesiske man. Jag har försökt men ..det blev en mycket ynklig liten höna av den fjädern s a s – det slutade med att vi bara kunde skratta åt ’hön’-eländet.. 😀

 3. @ Mayne
  Jag är blott en enkel man, men jag försöker förstå. Förklara gärna för mig skillnaden med betrakta världen ur ett å ena sidan perspektiv som fokuserar syn problemsyn på ras och på en annan som fokuserar kön?
  Det är i vilket fall olika sidor på samma mynt, enligt min nuvarande slutsats.
  Är jag fel ut som känner igen en likhet i beskrivningen om kvinnas förträfflighet i förhållande till mannen – med uppfattningen om den ariska rasen överlägsenhet? Är jag fel ute som smått oroas över att denna ideologi numera inpräntas barn och ungdomar samtidigt som avvikande uppfattningar utmålas som omänskliga och förbjuds? Är jag överdrivet orolig när jag med rådande utveckling i framtiden befarar ett scenario där människor slutligen spärras in i läger?
  Jag tycker även det är oroande att person du som du Mayne som förefaller vara en klok människovän faktiskt inte verkar se. Men vägen till helvetet är kantad av goda intentioner, har det sagts.

 4. ”I UK, där jag bor, betyder feminism att man vurmar för lika rättigheter ..för alla människor –”
  Sverige har vi redan ett begrepp för detta: humanism. Borde finnas i engelskan också.

 5. Jornulf.
  Jag kan skriva under på mycket du säger. Men humanism eller feminism är i sig inget illa. Bara för att det existerar krafter som använder dessa begrepp när förtryck av politiska avvikare kommer på tal så betyder ju det inte att innebörden av dessa förespråkar ett förtryck. Med samma slags logik i motsatt fall blir ju i så fall en SD:are alltid rasist.

  Korstågen utfördes i kristenhetens namn. Men det betyder inte att det hela hade något med kristna värderingar i dess sanna bemärkelse att göra.
  Ännu mindre har humanism något att göra med hur man idag tystar kritiska röster.

 6. Mayne Sundewall Hopkins 17 Dec, 2016 at 01:30

  De fyra kommentarerna från Erika var naturligtvis inte för många, men blev ett bra verktyg för att visa hur lätt det är att, precis som hon gjorde, helt utan grund peka ut andra som suspekta.

  Om kvinnor utmålar män generellt som ”intresserade av våldtäkt” och som ”djur” måste de acceptera att få motargument. Även män har rätt att gå i svaromål om de utsätts för orättvisa kommentarer.

  Ireen von Wachenfeldt sade i en radiointervju att män är djur. Detta uttalande tog hon senare avstånd ifrån. Därefter ändrade hon sig igen och sa ”Jag skulle ha sagt att män är värre än djur. En del våldsamma män kan till och med njuta av kvinnors lidande. Det gör inte djuren”. Själva generaliseringen att män är djur är enligt min mening obalanserad, liksom ovan nämnda efterspel.

  Att du upplever mitt omdöme, ”obalanserad”, om Ireen von Wachenfeldt, som oförskämt, men samtidigt ser påståendena ”män är intresserade av våldtäkt” och ”män är djur” som acceptabla tyder på att du bedömer mäns uttalanden om kvinnor strängare än kvinnors uttalanden om män.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här