Polisens video med gruppsexöverfall från nyårsfirandet i Köln 2015

publicerad 9 december 2016
- av NewsVoice
Taharush gamea i Köln, Tyskland den 31 dec 2015
Gruppsexöverfall i Köln, Tyskland den 31 dec 2015
Bild: Gruppsexöverfall i Köln, Tyskland den 31 dec 2015 - Foto: Tyska polisen

Nu har tysk polis släppt filmupptagningar som avslöjar hur nyårsfirandet i Köln förvandlades från en fest till ett kaos – men ännu vet ingen hur gruppsexöverfallen ”taharrush” ska stoppas.

Text: Carl Gram [OBS: Videon innehåller bara det som tidningen Kölner Stadt-Anzeiger valde att publicera]

I tisdags släppte den tyska tidningen Kölner Stadt-Anzeiger en video som innehåller fasansfulla bilder som polisen samlat ihop från nyårsfirandet i Köln. I videon hörs hjälplösa kvinnor ropa efter hjälp, medan de utkommenderade poliserna är allt för få för att rädda kvinnorna undan sexmobben.

Allt är filmat av specialutbildade poliser som befann sig i området runt centralstationen, torget och katedralen i Köln. Avslöjande bilder visar hur tyska poliser kastar sig undan exploderande fyrverkeripjäser. Tyska poliser tvingas också titta på, medan kvinnor förs bort av unga aggressiva män.


Video från Kölner Stadt-Anzeiger: "Polizei-Videos aus der Silvesternacht zeigen das Chaos vor dem Kölner Hauptbahnhof"

"Jag står här alldeles ensam", utbrister en förtvivlad polisman i videon.

Nyårsfirandet i den tyska staden Köln blev en världshändelse när det blev känt att omkring tusen unga män från Nordafrika och Mellanöstern samlats framför centralstationen. Där avlossade männen fyrverkeripjäser rakt in i folkmassan. I tumultet som uppstod fick värnlösa kvinnor löpa gatlopp mellan långa led av unga män som antastade kvinnorna och kastade glåpord efter dem. Vittnesmål från kvinnor berättar om hur de omringades av 15-20 unga män som tafsade, slet av dem kläderna, öppnade gylfen och ropade ”knulla, knulla”.

"Jag hade händer överallt och fingrar i alla kroppsöppningar. Jag skrek hela tiden".

Det berättade en 23-årig kvinna i en av skildringarna som lokala medier publicerade efter nyårsafton.

Se foton och videos på taharrush

Gruppsexöverfall kan bli en del av europeisk kultur om beteendet inte stoppas

Allting tyder på att kvinnorna under nyårsfirandet i Köln utsattes för det arabiska våldtäktsfenomenet ”taharrush gamea”. Det är en arabisk "gruppsexöverfallslek", vilket kan inkludera gruppvåldtäkter, som kan vara på väg att etablera sig i Tyskland och andra europeiska länder som drabbades hårt av stora migrationsströmmar förra hösten. Sedan tidigare är ”taharrush gamea” känt i Egypten där det liknas vid en mildare form av sexuella trakasserier och gruppvåldtäkter uppger den ryska nyhetsjätten RT.

Journalisten: Lara Logan
Journalisten: Lara Logan berättar om hur hon utsattes för "taharrush gamea" i Kairo.

En nyligen publicerad studie pekar på att folkmassor utförde "taharrush" under revolutionen i Egypten, där den då sittande presidenten Hosni Mubarak störtades för drygt fem år sedan. Tahirtorget blev känt över hela världen när en västerländsk kvinnlig journalist gruppvåldtogs mitt i en folksamling.

Läs mer och se video med Lara Logan

När händelserna från skräckens Köln under nyårsafton spred sig som en löpeld i sociala medier och alternativ press så framkom det så småningom att liknande scener hade utspelat sig i Schweiz, Österrike, Sverige och Finland.

I Tyskland växer nu missnöjet med förbundskansler Angela Merkels öppna dörr-politik till utomeuropeiska migranter. Angela Merkel tvingades helt nyligen anamma en populistisk retorik där hon vill förbjuda burka och utvisa illegala invandrare, allt för att lugna oron som brer ut sig i Tyskland. Ännu vet ingen dock hur det arabiska våldtäktsfenomenet ”taharrush gamea” ska stoppas i dess linda – innan det hinner inlemmas och bli en del av europeisk kultur.