Johan Hakelius: Media har blivit en hispig bransch i stabsläge

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 december 2016
- Torbjörn Sassersson
Johan Hakelius - Pressfoto: Expressen
Johan Hakelius - Pressfoto: Expressen
Johan Hakelius – Pressfoto: Expressen

NOTERAT. Krönikören Johan Hakelius på Expressen sopar mattan med alla MSM-journalister som försöker skrämma sina kollegor till konformitet. Han inleder sin krönika med att berätta om en mediechef som ser som enda lösning att Trump lönnmördas. Det påminner om vissa inom USA:s regim som velat se budbäraren Assange skjuten.

Text: Torbjörn Sassersson

Hakelius kallar media för en hispig bransch,  en dårhusig yrkeskår, om man så vill. Och nu har den gått in i ett militärt stabsläge.

“Det är stabsläge på en del redaktioner, nu. Reportrar går omkring och känner att de lever i ett definierande ögonblick. Ord som “skymning”, “apokalyps”, “avgrund” och “skred” dyker upp i spalterna. Krav på handling och lojalitet växer. Övertygelsen sprider sig, som den inte gjort på länge: det är dags att sluta sig till de Internationella brigaderna i kampen mot fascismen. Dags att lägga återhållsamhet, opartiskhet och jämnmod åt sidan.”

Hakelius skriver att det fortfarande finns journalister som: “inte är övertygade om att en ny Kristallnatt står för dörren” och tragiskt nog, men inte förvånande, räcker det för att “göra de mest upprörda i branschen ännu mer upprörda”. Han har från insidan, inne i den hispiga branschen, observerat den kognitiva dissonans som många alternativmedier varnat för.

“Om vi bara slutade tala om problemen, skulle de försvinna, verkar en undergrupp av upprörda mena. Magiskt tänkande. Ingen verklighet existerar, utom den vi sätter våra ord på.”

Det är vidare övertydligt att tredje statsmakten slutat granska makten, om vi drar en växel på Hakelius observationer.

“Att ens försöka förstå vad det är som sker, räknas som förräderi. Man ska inte skriva om misstro mot politiska och kulturella eliter, inte dröja för länge vid värderingsklyftan mellan topp och botten. Det är att “fiska i grumliga vatten”.”

Johan Hakelius: “Folk är inte nöjda. Det är antagligen rätt stora saker på gång”

Hakelius pekar ut DN som “i sin nya kampanjande skepnad” ligger i den hispiga täten i kampen om att förhindra att de svenska medierna drar åt “det bruna”, eftersom om man inte håller med de kollektivt accepterande uppfattningarna om allt möjligt från flyktingpolitik till antitrumpkänslor, ja då är det “brunt”.

Hakelius som förefaller vara en lika intelligent som många av de skribenter som skriver för alternativmedierna har förstått att det händer något på samhällets basala plan. Han skriver:

“Det rör sig i samhällsgrunden. Folk är inte nöjda. Det är antagligen rätt stora saker på gång. Jag vet lika lite som någon annan hur det slutar. Kanske kommer allt att gå åt helvete. Kanske är det “apokalyps”, “avgrund”, “skred” och “skymning” för hela slanten. Eller så är det inte det.”

Swisha Sassersson valfri summaAvslutningsvis efterlyser Hakelius den riktiga journalistiken, den som klarar av att nyfiket undersöka, förstå och beskriva istället för att vara hispig och förutfattande.

Men för tusan läs Hakelius krönika själv. Den har rubriken:

“Enda lösningen är att någon skjuter honom” sa mediechefen

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq